Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
DePhaz

Kortfråga om beg. CPU fläkt ("original" kylare funnen)

Rekommendera Poster

DePhaz
Postad (redigerade)
Drar iväg en kortfråga här.

 

Jag sitter här med en begagnad dator som jag ska göra i ordning till en kollega/vän. Moderkortet är ett ASUS P5G41-M LE och det är då socket LGA775. CPU fläkten hade "fötter" i plast som hade noll i hållbarhet. Rotade runt "på lagret" och fann en ASUS 13G075135022H2 Heatsink Fan (bild). Men jag saknar "mothållet" som ska sitta på baksidan av moderkortet. Någon som har koll på hur det ser ut och hur det bör se ut för att kunna användas på detta moderkort? Nej, jag önskar inte köpa en ny fläkt. Eventuellt har min vän något som passar men jag tänkte se om jag kan använda de bitar jag har. 

 

post-123285-0-27373800-1495794625.jpg

Redigerad av DePhaz

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman

Ja alltså utan mothållet (bracket) på undersidan kan du inte skruva fast den och den är också gjord så att inte några komponenter eller ledningsbanor på moderkortets sekundärsida skall skadas.

Se här på videon: http://www.cpucoolerfans.com/fan-asus-13g075135022h2-cooler/

Förövrigt en värdelös video, låter som personen tuggar tuggummi när han pratar, men bara för att visa hur detta mothåll skall se ut.

Lägg märke till upphöjningarna i varje hörn som skall passa in mot monteringshålen på moderkortet.

 

När det gäller Intels orginalfläkt så har Intel en installationsvideo och dessa plastflärpar bör hålla om man gör på rätt sätt, fast den Intel medarbetaren/personen gör det inte helt korrekt anser jag:

https://www.youtube.com/watch?v=AyKPsS8GX3I

 

Det är samma princip för LGA 1150/56 och denna video är rejält mycket bättre att följa när det gäller orginalkylar-installation och det är den optimala och enda metoden att följa (enligt mitt tycke) för just den typen av kylare:

Install an Intel LGA1150 or LGA1155 CPU Processor as Fast As Possible

https://www.youtube.com/watch?v=5qczGR4KMnY

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DePhaz

Braket heter det kanske ja! Att jag inte kom på det. Det måste vara värmen... (Vi har sommar i sydhalland). 

 

Den andra videon visar hur original kylaren (Intel) satt monterad på moderkortet ( minus koppar delen i mitten), i den första videon tyckte jag att det satt en "bracket" som sedan hamnade ovanpå CPU:n. Hmmm...

 

Får se om jag hittar någon bracket hos kollegan. På mitt moderkort sitter det komponenter helt nära socket men kylkroppen på ASUS kylaren är fräst på baksidan så att det bildas uttag för dessa. Det gäller bara att hålla koll på att kontrollera så urtagen hamnar rätt.  Det är egentligen ingen fara med utrymmet ändå men "better safe then sorry". 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DePhaz

Nä, kollegan hade ingen bracket. Däremot hade han en fläkt motsvarande den i första videon. Så jag monterade denna istället och nu är i alla fall det problemet löst. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Flyfisherman
Däremot hade han en fläkt motsvarande den i första videon. Så jag monterade denna istället

Kul! :thumbsup:

 

Men jag hoppas att du då följde instruktionerna i sista videon, vilken jag tydligt gett starka indikationer på om hur det hela skall utföras på ett korrekt sätt.

Mvh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
DePhaz

Hm, det kanske inte blev helt enligt instruktionen (tittade på videon strax innan men har kort närminne) men nu sitter den där i alla fall. Det här är ändå en bättre konstruktion än den äldre (mindre)  typ som ska klämmas fast med en bygel. Där fick man ta i från tårna. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...