Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Guidelines

Regler för Eforum

 

För allas trivsel och för att vi alla som deltar i diskussionerna lättare ska kunna umgås har vi satt upp några enkla "levnadsregler".

 

Mycket är självklarheter och vi är säkra på att du har grepp om det mesta men om du är osäker så hittar du dem här.

 

Stöter du på någon i våra tjänster som du tycker behöver läsa igenom det här är det en smal sak att tipsa honom eller henne om den här sidan.

 

Vett och etikett

Det finns några enkla regler för hur man kommunicerar i skriftlig form över nätet. Vissa är oskrivna lagar medan andra till och med är inskrivna i Sveriges lag. Har du koll på nedanstående så kommer du att klara dig alldeles utmärkt både hos oss och i andra sammanhang.

 

1. Tänk på att hålla en öppen attityd och tolerant hållning gentemot dina medbesökare, kort sagt visa samma hänsyn som du skulle vilja att andra besökare visade dig.

 

2. Det är inte tillåtet att utge sig för att vara en verklig person som inte är du - känd, eller okänd.

 

3. Vårda språket. Tävlingar i förolämpningar, könsglosor och svordomar håller vi någon annanstans.

 

4. Tänk på att hålla dig till ämnet. De allra flesta här söker svar på sina frågor, lösningar på sina problem och kontakt med likasinnade. Svara, följ upp och förtydliga. Känner du att du har andra saker på hjärtat är det ofta bättre att starta en ny diskussion.

 

5. Frågor du vill ställa eller ämnen du vill diskutera ställer du i ett (1) forum, det vill säga repetera inte samma inlägg i flera forum. Dessa så kallade korspostningar höjer oftast inte chansen att få svar utan verkar snarare som ett irritationsmoment. Korspostningar kommer helt sonika att tas bort från överflödiga forum.

 

6. Gör inte reklam. Visst får du skryta med dina kunskaper och briljera med dina djupsinnigheter men det är en helt annan sak än att uppenbart marknadsföra produkter och tjänster som du själv säljer. Företräder du dock en tjänst/produkt som en användare har efterfrågat så är det tillåtet att berätta om den.

 

7. I Eforum har de flesta av diskussionerna moderatorer, det vill säga personer som är ansvariga för skötseln och innehållet av ett forum. De har vår tillåtelse att agera å våra vägnar. Skulle du vara missnöjd med hur en moderator agerar kan du meddela oss dina synpunkter.

 

8. Uppträdande som kan uppfattas som uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi, sexuella trakasserier, förtal, personliga angrepp och kommersiella annonser hör till de saker som vi inte accepterar här på Eforum.

 

9. Det är inte heller tillåtet att distribuera upphovsrättsskyddat material som du ej äger rätten till, samt efterlysa sådant material. Det innefattar även utrustning för att bryta mot lagar eller villkor. Det är inte tillåtet att citera hela verk eller artiklar utan upphovsmannens tillstånd. Om delar av verk eller artiklar citeras ska källa tydligt anges, om möjligt med länk.

 

10. En användares signatur är avsedd att vara en kort komplettering av användarnamnet, t. ex ett motto som du tycker om, eller vilken dator du har, etc. Signaturer får inte bryta mot övriga regler och inte innehålla bilder eller länkar. De ska vara utformade på ett sådant sätt att de inte dominerar inlägget och tar för stor plats, är för färggranna eller i fetstil. De får inte uppta mer än två rader och inte omfatta mer än 160 tecken.

 

11. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som bryter mot de uppsatta reglerna. Även moderatorerna för forumen har den möjligheten.

 

12. Vi skickar ut ett skriftligt meddelande till den besökare som gjort det aktuella inlägget tillsammans med en aktuell länk till våra regler för genomläsning. En gång är trots allt ingen gång.

 

13. Upprepas förseelsen ger vi besökaren formellt en skriftlig varning där vi upplyser att ytterligare en förseelse kommer att innebära en uteslutning från våra tjänster.

 

14. Vid tredje förseelsen kommer den aktuelle användarens medlemskonto att stängas av.

 

15. Massutskick (så kallad spamming) är inte heller tillåten från eller till något av våra forum eller e-posttjänster.

 

 

Vi tycker inte om att tillrättavisa i onödan, men för att ett forum av det här slaget ska fungera måste vi ha enkla och klara regler. Vi har det för allas bästa. Det är trots allt vi tillsammans som bygger en intressant och innehållsrik tjänst.

 

Tänk på att det du skriver kan vara glasklart för dig men ändå missuppfattas av dem som läser det du skrivit. Ironi och oskyldiga skämt kan av en mottagare uppfattas som stötande. Ett sätt att förtydliga det du menar är att använda så kallade smileys.

 

Frågor och synpunkter

Har du frågor eller synpunkter om vårt regelverk är du välkommen att kontakta någon av Eforums moderatorer, eller de ansvariga för Eforum på IDG. Dessa når du via telefon, 08-453 60 00, eller e-post, eforum@idg.se.

 

Juridiskt ansvar

Du som medlem är själv ansvarig för det du skriver och gör på Eforum. Observera att dina personuppgifter och din ip-adress är tillgängliga för IDG, och att alla aktiviteter som sker på sajten loggas. Olagliga aktiviteter polisanmäls. IDG är skyldiga att inom rimlig tid plocka bort allt innehåll på Eforum som är olagligt att publicera. Det är Eforums moderatorer som sköter den dagliga övervakningen av sajten och raderar sådant innehåll. Eforum regleras av lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).

 

Upphovsrätt

Allt material - text, bilder, ljud och video - som återfinns på IDG.se och dess undertjänster är upphovsrättsligen skyddat av IDG. Det är IDG International Data Group AB:s egendom och får inte spridas eller mångfaldigas utan företagets uttryckliga tillåtelse.

 

Allt material som du själv sänder till IDG - text, bilder, ljud och video - måste du ha upphovsrätten till eller tillstånd att distribuera. Har du frågor eller om något är oklart kan du alltid kontakta den ansvariga för Eforum på IDG.

 

Mer information om regler och ansvar, samt om hur IDG hanterar personuppgifter och cookies hittar du här.

×
×
  • Create New...