Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
 • 🏆 Här på topplistan ser du en sammanställning över medlemmarna med högst anseendepoäng eller flest inlägg på forumet under vald tidsperiod. 

  Var generös och visa din uppskattning till andra medlemmar genom att rösta upp eller gilla deras inlägg! För varje positiv reaktion eller tumme upp (under inlägget) får medlemmen ett nytt anseendepoäng 
  👍

Topplista


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende sedan 2019-11-11 på alla områden

 1. 4 poäng
  .M

  LÖST Kan en låssmed öppna ett gitarrfodral?

  Lattjo uppföljning. Jag har lagt nyckeln i en särskild ask där jag förvarar saker som kan vara något viktiga att ha, puk kod till simkort, lite usb-minnen med någon backup på. Och nu när jag grävde i asken efter en gammal bankdosa, så hittade jag två nycklar som såg likadana ut. Tänkte naturligtvis, undrar varför jag har två identiska nycklar... Jo för att den borttappade nyckeln låg ju naturligtvis i min ask där jag lägger saker jag inte vill tappa bort och där jag nu dessutom lagt reservnyckeln! Hade jag tittat i asken till att börja med så hade det här äventyret aldrig behövts upplevas!
 2. 3 poäng
  pekkau

  Forumets nyhetsroboteri

  Jag gillar inte länkar till plus-medlem, (Wasting my time), tänker inte betala.
 3. 2 poäng
  vertpre

  LÖST Hittar ingen symbol för skrivbordsvisning

  Om funktionen "Aktivera skrivbordsvisning" är markerad behöver man inte klicka för att se skrivbordet. Då räcker det med att flytta pekaren dit. Om "Aktivera skrivbordsvisning" inte är markerad måste man klicka för att se skrivbordet. Det är skillnaden. Det var samma i Win 7 har jag för mig. Om du vill slå av eller på funktionen är det enklare att högerklicka i aktivitetsfältet och välja "Inställningar för Aktivitetsfältet".
 4. 2 poäng
  .M

  Skärminfo

  Start PXE tror jag betyder att din dator försöker hitta operativsystemsinstallation på nätverket. Och det verkar väldigt onödigt om du inte tänker installera om ditt operativsystem. Så du borde kanske kontrollera om din bios har inställningar för ordning den bootar ifrån och se om nätverksboot står med i listan. Om så är fallet, kanske plocka bort det.
 5. 2 poäng
  Thirteen

  LÖST Problem med Lenovo IdeaPad L340

  Provat tangenterna Fn + Q? https://forums.lenovo.com/t5/Gaming-Laptops/Ideapad-L340-Quick-amp-Quiet-mode/td-p/4491250
 6. 2 poäng
  ChristerE

  Dubbelkoppla router och dator till modem

  Som Cecilia redan frågat, vad menar du med "brygga en port" för att få en till publik adress? Får man flera publika IP-adresser borde det fungera genom att ansluta en vanlig switch (också kommenterat tidigare i tråden) direkt efter en bredbandsswitch, efter en mediakonverter, till ett bredbandsuttag direkt i väggen eller efter ett modem. Sen kan routrar och/eller datorer anslutas i den switchen, max så många som man fått publika IP-adresser. Tilldelning av IP-adresserna hanteras av någon DHCP-funktion hos bredbandsleverantören (om man inte skaffat fasta publika IP-adresser). Så blir det förstås flera lokala nätverk, som bgjo skrev i ett inlägg.
 7. 2 poäng
  MH_resurrected

  Vad ska man välja för mobil

  Det beror helt och hållet på hur du använder din mobil. Jag föreslår att du gör en lista på vad du tycker är viktigt. Sen kan du fatta ett bra beslut. Exempel: Är foto viktigt? vilken slags foto? Vidvinkel, porträtt, tele, zoom, dåligt ljus, Svartvit sensor, IR-kamera, optisk stabilisering... Filma: Slowmotion, fullstorlek... Liten telefon <-> Stor skärm Högtalare: Tvättstugemusik, högtalartelefon/mötesappar, spel.. Utseende: skiter du i/status/snyggt/grupptillhörighet(Doro) Spel:?? Form/grepp: O-hal/lätt att göra ren/"passar i handen" Vilken sida vill du ha "tillbakaknappen" på? (både Samsung och Huawei har på fel sida men Huawei låter dig vända rätt). Anslutningar: Laddkontakter, hörlursuttag, handledsrem... Övrig utrustning:Har du en samsung klocka/band så vill du förmodligen ha en samsung (Samsung Health är ö-känd för att döda batteriet på telefoner av andra märken). Kort sagt. Det finns inget som är bäst för alla. Om du har tur är det (en billig) Motorola G som uppfyller dina krav.
 8. 2 poäng
  nilmol

  Uppdatering 1909 misslyckas

  Jo, så är det. Och det har jag, allt ligger på min NAS. Men... det är ju nåt man helst slipper. Hursomhelst så funkade det med att installera om Windows helt. Appar och filer kvar. Kanon. Och, dessutom, utan att avaktivera McAfee. Som för övrigt verkar samarbeta med Defender väldigt bra om man kollar på infosidan om detta. Nu finns inga fler uppdateringar som ligger och väntar längre, tack för hjälpen!
 9. 2 poäng
  Cecilia

  Forumets nyhetsroboteri

  Meningen med Nyhetsroboten är att man kanske hittar något intressant fast man inte har tänkt på att kolla på nyheterna. Men det är klart att det inte ska vara för många inlägg från den. Så vitt jag kan se har det kommit 3 nyhetsinlägg under de senaste 21 timmarna. Jag tycker inte att det är så mycket. Vad tycker ni andra?
 10. 2 poäng
  Cecilia

  Byta standardhårddisk från C till D?

  Hur ser det ut i Diskhantering, står det exakt lika på alla partitioner på de två SSD:erna? Formatera inte innan du vet att det fungerar ordentligt.
 11. 2 poäng
  På oviktiga konton har jag några standardlösenord som jag "saltar" på olika sätt. Eforum är naturligtvis för viktigt, men som exempel: 1Långt$€£$€_eforum_löseNord Då behöver man bara komma ihåg en krånglig rot och kan ha komplexa lösenord även på oviktiga sidor. Det krävs nästan att någon fiskar manuellt för att kunna plocka ut den kontospecifika saltningen. Vill man ha lite bättre säkerhet bör man kanske undvika ord som automatiskt går att läsa ut ur adressen. "Eforum" bör kanske ersättas med "LatinTatueringar", "CeciliasRike" eller något annat som man själv kopplar till tjänsten.
 12. 1 poäng
  Cecilia

  Computersalg - nej tack.

  Det var ju tråkigt och de har väldigt olika omdömen på prisjakt så det är ju också en anledning att undvika dem.
 13. 1 poäng
  mbgtmari

  Muspekaren är borta.

  Om IT-supporten lyckas lösa problemet så be att hen talar om för dig hur hen löste det och därefter kommer du tillbaka till den här tråden och berättar lösningen för oss. Eftersom jag vid googling upptäckte att det var så många som hade detta pointer Chromebook problem vore det ju bra om någon kunde hitta en möjlig lösning här i Eforum
 14. 1 poäng
  Att den blå "snurran" snurrar är en indikation på att olika processer sker i bakgrunden. Det blir en fråga om vad du har för dator och program.
 15. 1 poäng
  Irene Nilsson

  Problem med å, ä och ö

  Vi har en egen domän hos one.com. Min kompis mailadress slutar på gmail.com. Jag kan testa att maila honom från webbmail! Så här ser min inställning ut - ska jag kanske inte ha HTML här (fast det funkar ju för andra)?
 16. 1 poäng
  fagerja

  Problem med å, ä och ö

  Du har fel teckenkodning inställt i mailprogrammet.
 17. 1 poäng
  Monshi

  mail från Lightroom

  Det jag inte förstår är varför skicka mail från ett bildbehandlingsprogram? Finns andra program som är specialister på det (outlook, thunderbird exempelvis) Men om du ska använda gmail i lightroom 1: Aktivare 2FA 2: Skapa unika lösenord per app (eller autenticera via oauth/2FA som exempelvis thunderbird klarar av)
 18. 1 poäng
  Mikael63

  LÖST Snabbladdning via USB och sånt?

  Hos https://www.teknikdelar.se/usb-c-kabel hittar jag 0,25 m och 2,1 A, 0,5 m och 3 A Har inte handlat där själv men sparar länken för framtida behov.
 19. 1 poäng
  Mikael63

  Är det möjligt att fixa till trasiga spelfiler?

  Är det inte så att alla sparfiler har ett "register", ett index, som berättar vilka sparfiler som finns att välja? Om det registret då är "gammalt", av någon anledning, så finns inte alla nya sparade spel att välja. Kanske inte till någon hjälp, om det inte finns någon backup av detta (eventuella) register någonstans men det behöver då inte betyda att det är fel på (hela) disken. https://help.ea.com/en-us/help/the-sims/the-sims-4/how-to-restore-a-previous-saved-game-in-the-sims-4/
 20. 1 poäng
  Ja steg ett låter som att testa ifall din hårddisk har skador, för om så - så kan dom mest förunderliga fel inträffa. Problemet med att testa en disk som potentiellt kan vara dålig är ju mer tester som körs på en redan skadad disk- ju mer skador blir det och alla läsningar påverkar detta. Med det sagt så kan du använda gratis disk verktyg från tillverkaren. Tex. om det är en Seagate så kör gratis Seatools som skall botas från skiva, usb-sticka etc. Anar kan du ju naturligtvis köra gratis Speccy - gratisversionen då https://www.ccleaner.com/speccy/download
 21. 1 poäng
  Flyfisherman

  Fredagens Musikbidrag

 22. 1 poäng
  vertpre

  wordfil på skrivbord

  Ok, tänkte bara att det hade varit bra att veta vad som fungerade till slut. Det är underligt att du inte får upp alternativet "Skicka till" när du högerklickar på filen i Utforskaren. Det är inte normalt. Kan vara en indikation på att det finns andra problem med din dator.
 23. 1 poäng
  bgjo

  wordfil på skrivbord

  Du får söka upp filen i Utforskaren och högerklicka på den där, inte i dokumentlistan. Du kan ju också öppna filen i Word och därifrån använda "Spara som.." /bgjo
 24. 1 poäng
  Thirteen

  Antivirusprogram, rapporter och tester

  AV-TEST The best Windows antivirus software for home users Länk finns nu överst i post #4
 25. 1 poäng
  vertpre

  Vad ska man välja för mobil

  Inlägg om abonnemang tillför inte mycket. Frågan var, vilken mobil? Här är en bedömning av ett flertal mobiler. OnePlus 7 och Asus Zenphone 6 är två intressanta mobiler. https://surfa.se/svenska-smartphoneguiden/
 26. 1 poäng
  Automan

  LÖST Enkel bildbehandling

  Hej! ImageMagick tror jag kan göra allt det du efterfrågar och förmodligen en hel del mer. Det är en del att läsa in sig på detta program, men det är grymt kraftfullt. Finns dessutom i förrådet vilket gör installationen smidig.
 27. 1 poäng
  mbgtmari

  LÖST Enkel bildbehandling

  Hej Mikael! Jag tycker du ska förlänga rubriken till Enkel bildbehandling i Linuxmiljö. Men din profilbild kanske gör att det tillägget inte behövs. Hursomhelst så undrar jag varför Pinta hänger sig. Det programmet verkar ju vara populärt. https://pinta-project.com/pintaproject/pinta/ Alternativ till Pinta ges annars här https://alternativeto.net/software/pinta/?platform=linux Med hopp om att du får förslag på bildredigeringsprogram baserade på praktisk användning av de eforummedlemmar som kör Linux. (Det är ju några stycken.)
 28. 1 poäng
  Cecilia

  LÖST Märkligt meddelande

  Skulle tro att en 3 år gammal version inte har den säkerhetsnivå som nya webbläsare har, alltså inte samma koll på certifikaten. Mycket har hänt på den fronten de senaste åren.
 29. 1 poäng
  Bekräftas. Testade nyss genom att skicka e-post till mig själv, med Thunderbird. Från gmail till hotmail. Tog bort det inkomna meddelandet, tömde papperskorgen. (i Outlook-appen i mobilen) Sök - jo brevet finns där. Men det eftersom det ligger i Skickat för gmail. Tog bort det. Tömde papperskorgen. Ny sök på hotmail-kontakten - ingen träff. Kollar jag på en annan slumpvis kontakt så ser jag mycket gamla brev men det är brev jag sparat i andra undermappar. (mappnamnet visas till höger, under datumet) Om jag i Thunderbird söker på det jag använde i ärenderaden får jag en träff som visar mitt brev. Men jag kan inte någonstans ta bort det. Går liksom att öppna men det är tomt. Kollar då webben, Gmail. Där hittar jag inget om Återskapa.. Kollar webben, Hotmail.com, och mycket riktigt, där finns 90 återställningbara objekt som jag kan ta bort, alla på en gång. Passar på att kolla Hotmail.se, som jag använde i testet ovan. Där finns 38 objekt varav även testmailet. Tar bort alla dessa Ny sökning i Thunderbird ger fortfarande träff. Någonstans finns alltså informationen ändå kvar?
 30. 1 poäng
  vertpre

  LÖST Lenovo G 50 skärpa färg

  Högerklicka på skrivbordet och välj grafikegenskaper. Där kan du prova dig fram. Blir det helt galet , kan du alltid återställa till standard. Tänk på att du väljer rätt skärm om du har två inkopplade.
 31. 1 poäng
  dosman

  LÖST Swedbank nekar mig logga in

  @MH_resurrected Anslutningen har ingen betydelse. Kör ej med router, bara med Comviqs surfsticka! Tömma cachen i browsern Opera hjälpte inte. Återställning har jag dock inte prövat, hur man nu gör det... Men på min laptop fungerar Swedbank med samtliga nedan browsers. Både hemma och på bibblan. Betala räkningar, Swedbank, hemifrån: Fungerar på laptop med Win7: Edge, IE11 och Firefox 70 Betala räkningar, Swedbank, hemifrån: Fungerar inte på stationär dator med WinXP och Firefox 52 Fungerar inte på stationär dator med WinXP och Opera 36 Slutsats: Använda min bärbara datorn för att betala räkningar.
 32. 1 poäng
  mbgtmari

  LÖST Popups från PC för alla

  Klicka på den nedåtpekande pilen vid din avatar uppe till höger Klicka på Inställningar. Där hittar du Notifikationsinställningar i högerspalten. Klicka på den rubriken. Då får du upp Så här har jag ställt in.
 33. 1 poäng
  BGAA

  LÖST Hur slippa popups i nedre högerhörn ?

  Tack så mycket Cecilia. Det verkar fungera perfekt.
 34. 1 poäng
  Mikael63

  Opera och annonsblockerare

  "Varningen" gäller i denna tråd, enbart: https://eforum.idg.se/topic/359805-symboler/?tab=comments#comment-1720862 @mbgtmari länkar till en sida som innehåller pop-ups och informerar om just det. "Varningen" gäller alltså inte ditt citat, @pekkau utan den länk som återfinns inom ditt citat.
 35. 1 poäng
  Mikael63

  Kan inte radera vissa foldrar i Outlook

  Det verkar behövas en 3:e-partsmjukvara för detta. https://www.slipstick.com/outlook/delete-outlooks-default-folders/ Dock inget jag skulle chansa på, två rader extra bland alla andra mappar gör inget. De går att flytta ner så att de hamnar strax ovanför "Sökmappar"
 36. 1 poäng
  yoakeem

  Stänga ute folk som tillhör samma nätverk

  Tack mbgtmari. 😀 Använder CCleaner också. Ja jag kanske borde avinstallera ASC. Vad gäller software updater så brukar jag använda PatchMyPC https://patchmypc.com/home-updater-download
 37. 1 poäng
  Största delen av ändringarna i kärnan är uppdatering av stödet för hårdvara (tillägg för ny hårdvara). Såvida du inte kompilerar kärnan själv så blir det snarare än prestandaförsämring än förbättring. Beror på om hårdvarustödet är inbyggt eller som moduler, som bara laddas vid behov. Normalt läggs den nya kärnan till i /boot och det skapas en länk vmlinuz till den och länken initrd.img uppdateras. Datorn bootas från länken. Den gamla kärnan finns kvar och vill man återgå till den är det bara att ändra länkarna vmlinuz och initrd.img (initrd.img innehåller drivrutiner, som behövs vid uppstart). Beroende på distribution kan det finnas andra länkar, som behöver ändras. Om allt fungerar som det skall kan du ta bort gamla kärnor.
 38. 1 poäng
  MH_resurrected

  Villkorsstyrd formattering av datum i Excel

  Hej. Tidigare lösning är alldeles för krånglig (jag låste mig vi hur dina data såg ut istället för att tänka...). Så vi börjar om med lite fusk. I cell E4 så lägger vi in hela datumet 2019-01-01. I cell F4 plussar vi på en månad osv med hjälp av formeln: =SLUTMÅNAD(E4;0)+1 Kopiera hela vägen till höger (AN4) Sen markerar du rad 4:a, högerklicka och välj Formatera celler->Tal->Anpassat och skriv in MMM. Nu ändras visningen så att bara månadsnamnet syns MEN det ligger kvar ett "riktigt" datum i cellen som du kan jämföra dina start/slutdatum med istället för min idiotlösning där du "fiskade ut" varje datum. Nu formel för grönt (motsvarande föregående jätteformel) =OCH(E$4>=$B5;E$4<=$C5) Det blir väl Liiiiiiite lättare att förstå?😁 Som du ser låser vi rad 4 ($4) för månadens start-datum och kolumnen B respektive C för start/slutdatum så att formeln anpassas för varje cell. För att inkludera hela månaden så kan du antingen flytta tillbaks startdatumet till den 1:a i månaden, eller flytta fram kolumnens datum till den sista. Eftersom det finns en formel för att flytta fram datumet röstar jag för den lösningen. Sen får du göra samma sak med avslutningsdatumet. Det flyttas till sista dagen i månaden. Så formeln blir marginellt krångligare. =OCH(SLUTMÅNAD(E$4;0)>=$B5;E$4<=SLUTMÅNAD($C5;0)) Och för gult byter vi B&C Till C&D. =OCH(SLUTMÅNAD(E$4;0)>=$C5;E$4<=SLUTMÅNAD($D5;0)) Nu kommer alla månader som har minst en dags arbete att färgas. Om en månad ingår i både grundperioden och i förlängningen markeras den som grundarbete (grön). Se flik 2 i bifogad PS: Månadsnamnen I rad 4:a styrs av Windows/Excels landsinställningar. Dvs det blir okt i svensk och oct i engelsk Excel och det är alltid små bokstäver. Det går inte att få Inledande versaler utan att konvertera till text och då förlorar man hela vitsen med datum. Kalla det ett medvetet stilval om någon gnäller… PS2 Om du verkligen vill ha den 15:e som brytdatum så borde det enklaste vara att kan du lägga till/dra bort 15 dagar när du skapar Kolumnens datum. Typ: =SLUTMÅNAD(E4;0)+15 Consultants_forum(entire_month).xlsx
 39. 1 poäng
  Klippan

  Ingen bild

  Tack alla för svaren. Jag plockade ut det extra grafikkortet, ingen skillnad. Sedan så var det en som tipsade om att fixa med minnena i datorn, så de plockades ut och sattes tillbaka, ingen skillnad. Om man däremot skiftade minnena mellan blåa och svarta platserna så kom bilden fram på inbyggda VGA-utgången. (Extra grafikkortet ej testat med detta). Så något med minnena hindrade tydligen bilden att komma fram. Så nu kan jag gå vidare och se vad som finns i datorn.
 40. 1 poäng
  pekkau

  ad block

  Ja. man hittar alternativ till exempler jag tittar gratis NHL ice hockey matcher via Ryssland. http://onhockey.tv Klicka inte något som "installera Adobe Flash" Just nu börjar Minnesota - Carolina
 41. 1 poäng
 42. 1 poäng
  Var det? Jag har fortfarande Windows 1903, och blir inte erbjuden 1909 när jag söker efter uppdateringar. ("Du har de senaste uppdateringarna"). Däremot fick jag Uppdatering av säkerhetsinsikter för Windows Defender Antivirus - KB2267602 (version 1.305.2145.0), som installerades 2019-11-15 08:01, och det torde vara samma uppdatering som de som har version 1909 fått. Det är klart man ska gå tillbaks till en tidigare version om något inte fungerar. När jag hade fått version 1709 kunde min HP-skrivare inte längre skriva ut. HP hade ingen ny drivrutin att erbjuda mig utan hänvisade mig till Windows inbyggda och Windows påstod att den jag hade fungerade. Jag rullade alltså tillbaks till Creators Update, version 1703, och skrivaren fungerade igen. Så småningom (det tog flera månader) installerade Windows automatiskt en ny skrivardrivrutin och jag blev erbjuden version 1709 igen, installerade den och skrivaren fortsatte att fungera.
 43. 1 poäng
  Cecilia

  Forumets nyhetsroboteri

  Själv så går jag först till Eforum och klickar mig bara in på de nyheter som visas här Sen finns ju möjligheten att kommentera artiklarna här, vilket ju görs ibland.
 44. 1 poäng
  Enligt annat forum så är det version 1909 man får i ISO-filen på https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10 fast det står Maj 2019 som rubrik. Det enda jag har kollat är att verktyget man laddar ner heter MediaCreationTool1909.exe så det borde bli rätt.
 45. 1 poäng
  pekkau

  Forumets nyhetsroboteri

  Här finns en till **** igen , man borde nämna att du måste betala om du vill läsa "hela artikeln här" Jag gillar inte detta, kanske andra gör det, vet inte? https://eforum.idg.se/topic/359715-bankapparna-som-ger-dig-stenkoll-på-din-privatekonomi/
 46. 1 poäng
  ChristerE

  Byta standardhårddisk från C till D?

  Apropå vertpre's bra info om "nuvarande C:". Tänk alltså på att enhetsbokstäver inte är "skrivna" på partitionerna, så som volymnamn är. Enhetsbokstäver tilldelas av det OS som för tillfället körs (om OS:et använder sig av enhetsbokstäver). I äldre Windowsversioner kunde enhetsbokstäverna "hoppa runt" om man anslöt en till disk före nästa datorstart. I senare versioner "minns" Windows tilldelade bokstäver, baserat på någon form av signatur (om jag inte tar fel), och kan ändras om man så önskar. I ditt fall, @EasyCactus, borde det inte bli något problem. Det handlar "bara" om kloning och om att byta plats på diskarna.
 47. 1 poäng
  vertpre

  Byta standardhårddisk från C till D?

  @EasyCactus Du kan klona C: disken till den snabbare, sedan formatera om disken. Disken med OS på blir automatiskt C:disk. Allt på D försvinner men har du inget där är det ju inget problem. Kontrollera efteråt att rätt disk är satt till startdisk när du startar datorn.
 48. 0 poäng
  Automan

  LÖST Enkel bildbehandling

  Det har jag inte koll på. De gånger jag vill göra något i ImageMagick brukar jag kolla dokumentationen
 49. 0 poäng
  pekkau

  Opera och annonsblockerare

  Ja, länken var ursprungligen ditt. Varför varnar du om detta? För mig Opera fungerar perfect, inga pop-ups. Jag kanske fattar vad du menar...har du Firefox eller någon annan webbläsare utan bra fungerande annonsblockerare ja, därför varningen.
Denna topplista är satt till Stockholm/GMT+01:00


×
×
 • Skapa nytt...