Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Val av ny bildskärm till gamingdator


Mahat

Val av bästa alternativ till ny gaming skärm  

2 medlemmar har röstat

 1. 1. Vilken skärm tycker ni jag skall välja?

  • Dell 27" LED G-Sync S2716DG (TN)
  • Acer 27" Predator LED G-Sync XB271HU (ISP)
  • Andra alternativ
   0


Rekommendera Poster

Inledning

Jag skall införskaffa mig en gaming skärm till min dator som passar till mitt grafikkort ''ASUS GeForce GTX 1080 8GB ROG STRIX DC3 Gaming''. Vad jag har i tanke skulle vara en skärm till ett maxpris på 7000 kr, jag vill inte ha en böjd bildskärm, 144hz uppdaterings frekvens, och minst 60 cm bred. Detta är för en dator som är planerad att användas enbart för gaming.

 

För tilfället vad jag kommit fram till så står valet mellan en ''Dell 27" LED G-Sync S2716DG'' och en ''Acer 27" Predator LED G-Sync XB271HU''. De står båda inom samma prisklass, Dell är en TN skärm medans Acer är ISP. Enligt deras specifikationer så har Acer lite större skärm, lägre energiförbrukning, och som ISP skärm har den inte samma problem som en TN vad gäller färgkontrast om man ser skärmen från vinklar. Där emot så har Dell skärmen fyra gånger snabbare responstid (1ms/4ms).

 

Jämförelse

 

Från vad jag hört så är sådana responstider inget jag kommer att märka av, därför skulle jag då luta mot Acer, vilket jag också gör hittills då jag vid demonstrationer av skärmarna (via recensioner på nätet) funnit Acer mer åtråvärd för att garanterat slippa det krångel som en TN skärm skulle kunna medföra. Att priset som skiljer dom åt är så oviktigt lite ger inte heller Dell skärmen dess vanliga TN övertag från vad jag hört.

 

Jag har dock ännu inte bestämt mig då jag också läst att TN skärmar har tidigare och liksom nu varit de skärmar som är just anpassade efter gaming, och att ISP är till för de som använder sina datorer till andra saker utöver spelande, som t.ex. foto redigerande. TN skärmar skulle då vara bättre för enbart gaming (vilket är hur jag använder datorn) och för att förhindra ''input-lag'' och ''ghosting'' skulle TN vara överlägset. Men för att uppnå en fantastisk bildkvalité med TN måste man fiffla mycket med bildinställningarna, därför får folk som använt TN längre bättre bildkvalitet än de som är nya, och kan då därför välja ISP istället då de vid första intrycket tror att ISP skulle vara bättre.

 

Jag har däremot hört att ISP tagit sig in i marknaden för seriösa gaming skärmar, och att de blir mer och mer valet för allt fler spelare. Utöver att man slipper problemen med färgkontrast beroende på vinkeln till skärmen så är saker som ''input-lag'' och ''ghosting'' i moderna ISP skärmar nästan obemärkta i jämförelse med TN skärmar. Dessutom så skulle jag nog störa mig på skiftande färgkontrast vid flyttande av mig eller skärm mer än de flesta.

 

Sammanfattning

 

Om skillnaden mellan de övertag Dell skärmen har i kontrast till Acer är obemärkt minimala, och man skulle inte kunna få en klart bättre bild ens om man vet hur man skall hantera färginställningar skulle jag föredra Acer. Jag är inte heller den personen som gillar att korrigera, utan snarare att bara köra utan att behöva förstå mig på programvara, teknik, och optimala inställningar så värst mycket, och då låter ju sannerligen ISP bättre för mig, om det nu inte är så att Dell skärmen på ett bemärkt sätt kan överträffa Acer skärmen.

 

Detta ämne är då till för att jag skall få lite klargörelse över de saker jag nämnt och ifall allt stämmer, samt även kanske få förslag till vilken skärm jag bör välja baserat på vad jag sagt att jag letar efter. Ni kan även ge förslag på andra skärmar jag kan välja ifall ni tror att det kan finnas något annat som skulle passa mig baserat på vad jag skrivit.

 

Länkar till skärmarna

 

Dell:

https://www.komplett.se/product/882181/gaming/skarmar-tillbehor/skarmar/dell-27-led-g-sync-s2716dg#

https://www.inet.se/produkt/2200017/dell-27-s2716dg

 

Acer:

https://www.komplett.se/product/859681/gaming/skarmar-tillbehor/skarmar/acer-27-predator-led-g-sync-xb271hu#

https://www.inet.se/produkt/2205480/acer-27-predator-xb271hu-g-sync-ips

https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/bildskarm/AC27XB271HUBM/acer-predator-xb271hu-27-datorskarm-gaming?scid=SEM_GLT_CR5&gclid=EAIaIQobChMI4JO-nrmq1wIVo7ftCh1XnAhdEAAYASAAEgLE9vD_BwE&gclsrc=aw.ds

 

Mitt grafikkort:

https://www.inet.se/produkt/5402813/asus-geforce-gtx-1080-8gb-rog-strix-dc3-gaming#specs

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Kika in på Tom's hardware och deras tester av bildskärmar och då kategorin Best gaming monitor: http://www.tomshardware.co.uk/t/monitors/

och underkategorin Best nVidia G-sync monitors (totalt 7st.):  http://www.tomshardware.co.uk/best-gaming-monitors,review-33588-3.html

 

En annan fördel med att läsa Tom's bildskärmstester, är att vissa bildskärmar kan kräva en liten specialinställning i bildskärmen för optimal prestanda och färgåtergivning och detta ger dom i så fall tips om i sina tester.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.×
×
 • Skapa nytt...