Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
HansErik

Datorn stängde inte av på det normalt korrekta sättet

Rekommendera Poster

tråden passar mig bra nu - lade in igår kväll uppdateringen w 8.1 till w10 på min reservdator en laptop och det gick smärtfritt om än lång tid. och sen tänkte jag göra samma sak på den här datorn men hann inte igår - problemet blev att datorn ej stängde av på det normalt korrekta sättet utan stod och tuggade så jag fick dra ur strömkabeln. så har det varit flera ggr idag - vad kan det bero på? kopplingen till tråden är nu att min ssd-disk nu har 42 ledigt av 111 (borde varit 128?) och behöver jag ha nån fundering kring detta? jag minns du sa att jag skulle ta en dubbelt så stor ssd med datorn gick ändå på 13 k. om ssd:n är ok hur är det med problemet att stänga av??

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Ja något verkar inte stå rätt till, möjligen kan det bero på korrupta systemfiler.

 

Kan du börja med att köra systemfilsgranskaren sfc /scannow

Nere till vänster i sök > skriv cmd > i listan som kommer upp högerklickar du på Kommandotolken och väljer 'Kör som administratör' > svara Ja på frågan från UAC > i Kommandotolken skriver du sfc /scannow och Enter

 

När skanningen är klar så kommer det att stå sedan i rutan om den ev. hittat problem och om den lyckats reparera alla dessa eller bara vissa, eller om inga problem alls hittats.

 

Dessutom har en loggfil skapats (cbs.log) och för att enklast hitta igen denna och läsa den följ detta:

Kopiera in detta exakt i kommandotolken och Enter - så skapas en textfil (sfcdetails.txt) av CBS.log på skrivbordet som du kan öppna på vanligt sätt med tex. Anteckningar:

findstr /c:"[SR]" %windir%\Logs\CBS\CBS.log >"%userprofile%\Desktop\sfcdetails.txt"

Obs. När du skall klistra in strängen som du kopierat, så måste du högerklicka i kommando-fönstret och välja 'Klistra in'.

Bifoga loggfilen sfcdetails.txt i ditt nästa svar. Efteråt kan du bara ta bort den.

  • Hittar sfc /scannow inga problem (korrupta filer) så behöver du inte göra detta extra moment.

Om sfc /scannow säger att den hittat problem som den inte kunde åtgärda, då provar du att köra systemfilsgranskaren i felsäkert/reparationsläget: Guide - SystemFileChecker (SFC) i felsäkertläge på Windows

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

har med svett under armarna bl a försökt följa dina anvisningar och faktiskt lyckats med sfc/scannow.  hittade en del oegentligheter och kunde inte reparera alla - men datorn slår av nu på rätt kommando även om det tar lite längre tid är jag nöjd med det. men samtidigt märkte jag att när jag ska ta bort en fil och klickar "ta bort" så försvinner filen bums - jag får alltså inte nån begäran om bekräftelse.

jag har W10 klar för installation - om jag installerar nu kan det positivt påverka avstängningen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej, kul att du kommit en bit på väg. :thumbsup:

Avstängningstiden beror också till viss del hur många öppna program och appar som skall stängas ned, innan själva Windows stänger ned.

 

hittade en del oegentligheter och kunde inte reparera alla

 

Har du provat att köra systemfilsgranskaren i felsäkert/reparationsläget: Guide - SystemFileChecker (SFC) i felsäkertläge på Windows

 

jag har W10 klar för installation - om jag installerar nu kan det positivt påverka avstängningen?

Det kan det säkert göra, men jag rekommenderar starkt att du tar en backup (säkerhetskopia) på hela ditt system innan du uppgraderar.

 

Mvh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

lite orolig över felsäkert läge som jag aldrig vart inne i. Är det enbart SSD-disken på 128 gb jag ska kopiera eller allt? har en hd 1000 g med 4 partitioner och ytterligare en hd om 500 gb även den med 4 pratitioner dessa 3 är interna sen en extern på 640 gb.

vad är det för konto och lösenord som ska anges om man kör i felsäkert läge? när jag loggar in på datorn har jag en live.se-adress med tillhörande lösenord som avses?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
vad är det för konto och lösenord som ska anges om man kör i felsäkert läge? när jag loggar in på datorn har jag en live.se-adress med tillhörande lösenord som avses?

Ja

 

 

Är det enbart SSD-disken på 128 gb jag ska kopiera eller allt? har en hd 1000 g med 4 partitioner och ytterligare en hd om 500 gb även den med 4 pratitioner dessa 3 är interna sen en extern på 640 gb.

Säkerhetskopia eller backup skall man alltid ha på på alla sina data om olyckan är framme om tex. en disk går sönder.

I det här fallet är det viktigast att ta en backup på din systemdisk (C:) i fall något katastrofalt händer vid uppgraderingen till Windows 10, så kan det bli så att datorn inte ens startar upp med det gamla operativsystemet.

Då kan man återställa just den systempartitionen från den backup man tidigare skapat.

 

Backupfilen som innehåller all data på tex. din systemdisk C måste hamna på en annan disk, intern eller en extern sådan.

I det valda backupprogrammet skapar man också en startbar DVD eller USB-sticka som man om behov finnes kan boota och starta upp datorn ifrån och sedan inifrån återställningsmenyn i det programmet välja den backupfil och plats där backupfilen finns som skall återställas till vald disk.

 

Vilket program man använder är valfritt, personligen kör jag med Acronis True Image 2015, men det finns många andra och det skall visst finnas något gratisalternativ också.

Mvh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jag har 8 gb foton och en hel del videos på E och kopior av allt detta på den andra interna diskens D och ytterligare kopior av detta på en annan laptop.

är det inte bara att markera C under Den här datorn högerklicka och kopiera över på andra externdisken eller en flyttbar disk jag också har? eller måste det vara ett program??

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När Windows håller på och kör går det inte att kopiera många systemfiler på vanligt sätt därför att de är låsta.

 

Du måste också kunna kopiera tillbaks till C: när inget på C: fungerar längre.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi backar ett steg och tar två framåt

 

1: Din c: är "isolerad" från övriga. Du har ett bra upplägg låter det som, operativet på en SSD och dina data på andra diskar. Dvs i teorin kan du koppla bort övriga diskar och starta datorn utan större problem (dina egna filer dock inte tillgängliga givetvis).

 

2: Vid felaktig avstängning av Windows är risken primärt att det blir fel på systemfiler på C: Övriga enheter kan enstaka fil som var öppen av program kanske bli skadad men det är sällsynt.

 

Framtida agerande.

Jag tycker att du primärt ska kontrollera hälsan på din SSD innan du installerar Win10!

Du skriver bland annat att du tappat 17 GB.

Hur ser SMART-status ut för din SSD? Du har säkert något verktyg som kan kontrollera den.

Innan installation av Win10 ladda hem exempelvis CloneZilla, skriv ut USB och använd för att skapa en avbild av din SSD på annan disk, en kopia av disken helt enkelt. En backup.

 

men primärt, kontrollera hälsan på din SSD. Tillverkaren av din disk har garanterat ett program som kan användas för det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ja just ja - det är riktigt att jag har 111 gb totalt på ssd-disken. på interndisk 1 står motsvarande ca 950 gb men den heter 1 TB och externdisk 2 ca 465 mot 500 gb. noterade också att på en partition fanns en massa tmp-filer på 2,4 gb som jag inte har en susning om (på 1 TB-disken - har raderat dem. ha kört hälsokontroll på C och var ok - men fick nyss blågrön skärm med "page fault in nonpaged area" - första gången - annars ör det "memory management" som är vanligast.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
men fick nyss blågrön skärm med "page fault in nonpaged area" - första gången - annars ör det "memory management" som är vanligast.

Möjligen problem med minnena?

Kanske du skulle ta och kontrollera dessa: Guide - Minnestest

 

Vad står det exakt på skärmen efter denna blåskärm, felkoden?

Du kan köra gratis BlueScreenView (finns på svenska längre ned på sidan) för att få fram dessa uppgifter och posta i ditt nästa svar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

2 nya 8 mb ddr3 minnen sätts in på måndag. problemet med blåskärmen återkom i förrgår efter att varit ok flera veckor - likaså har tick-tack ljudet från datorn försvunnit. jag har kört konditionstest på alla 3 diskarna. blåskärmen anger ingen felkod utan säger bara att ett fel uppstått på datorn och att information samlas in via indikator 0-100% och sedan startas datorn om, sist står t ex Memory Management. . ccleaner talar om varje gång att det finns nästan 1 gb dumpningsfiler som jag då raderar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dumpfilerna behövs för att tex. BlueScreenView programmet skall kunna läsa dom och då tala om felkoder.

Hade du kört minnestest och det visade på dåliga minnen, eftersom du skall montera in nya minnen?

 

Annars är det inte säkert att felet beror på detta, kan vara drivrutiner eller annat, svårt att säga innan man vet exakt felkod och resultatet från minnestest.

Mvh

 

[Edit] Der är dessa felkoder eller "Stop error codes" som är intressanta http://pcsupport.about.com/od/findbyerrormessage/tp/stop_error_list.htm

Redigerad av Flyfisherman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jag har hela tiden vart på mitt försäljningsställe och de i sin tur på leverantören av minnena som utan vidare efter att hört problematiken - och synpunkter från er och försäljaren (kunnig) - ställt nya minnen till förfogande. även om det är högkvalitativa minnen kan det ju det ena vara måndagsexemplar. kvarstår problemet med blåskärm kommer jag att lämna in datorn. kraften i datorn finns och jag har på bredbandskollen ca 135 i bägge riktningarna  mot utlovade 100/100. som jämförelse går laptopen med ca 90 både i w8 och w10.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom jag lyckades så ba med att lägga in W10 på laptopen utan det minsta problem - då - så bestämde jag mig för att ta in 10an på huvuddatorn med. Nya minnen 2 x 8 gb också isatta. Först krånglade W Update men löste tydligen nåt problem och sen gick installationen bra. Hitintills ingen blåskärm men första veckan ganska lång tid för avstängning på rätt sätt men vid start sedan såg jag i CCleaner ett par gånger att jag fått in dumpningsfiler på ca 800 mb. Som jag sett nu har datorn fungerat som den ska och det är bara PS 7.0 som har den svaga färgen på objekten. Jag startade nu laptopen som varit overksam ett par veckor men den går bara fram först t o m att den visar att den är en Toshiba Satellite och sen slår den över till det lilla windows-fönstret och då förväntar jag mig att nästa bild ska bli inloggningssidan men den kommer inte utan istället en helt tom skärm och ingen markör heller. Vad kan ha hänt och vad kan/ska jag göra? Den fungerade förs helt ok minst 1 vecka. Det har ju gått 1 månad sen installationen så jag kan inte gå tillbaka till W 8.1 och jag kommer ju inte ån nånting på datorn nu. Ska man göra nån form av bekräftelse efter 1 månad att man vill behålla W10? Om ja så måste jag göra det bums på huvuddatorn med så att den inte blir lika tom på skärmen - och var hur skulle den bekräftelsen göras??

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Något är uppenbarligen fel i din dator.

Något i installationen av Windows, kanske hårddisken?

 

men en dator i  taget, nu handlar det inte längre om en laptop?

förut en stationär?

Blir lite virrigt för mig.

Vad skulle jag göra?

1: Starta windows i felsäkert läge

http://winaero.com/blog/start-windows-10-in-safe-mode/

och se vad du kan göra där, se om du kan reparera windows.

2: Kolla hårddiskens hälsa. Något jag alltid gör/rekommenderar vid problem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

stationära (huvuddatorn) fungerar nu efter nya ramminnen och inlagd w10. Jag skrev ovan "jag startade laptopen som varit overksam etc"  och sen gäller det enbart laptopen. Alltså laptopen som ej startar nu efter ett par veckors overksamhet men som fungerade helt innan med nyinlagda W10. Aldrig vart nåt fel med laptopen och w 8.1. Jag frågade om man måste bekräfta efter 1 månad om man vill ha w10 kvar. Det finns ju en mapp Windows.old och den behöver jag inte ha kvar efter 1 månad - om jag inte ska gå tillbaka till w8.1.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske, imho, inte fel med en egen tråd för din laptop...

men men vi k an köra vidare här.

 

Helt tomt skrivbord? Kommer du fram till inloggningsskärmen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

den 8.1 stationära som ni hjälpt till med tidigare med en massa olika blåskärmar och tickande ljud mm fungerar nu helt efter uppgraderingen till w10.

 

laptopen 8.1 som jag har som reserv uppgraderade jag för drygt en månad sen till w10 och den fungerade sedan helt perfekt som w10.  jag använder den oftast till att flytta över material från den stationära så i stort har jag samma innehåll i bägge och även på den externa disk som jag använder till att flytta med så jag har 2 backups. när jag nu startade laptopen i morse efter kanske 2 veckors vila så gick den igång och visade att den var en Toshiba och sedan dök som förväntat det lilla "windows-fönstret" upp och jag räknade med att sen skulle inloggningssidan komma fram men det blev sen helt svart och inte ens musmarkören finns. skärmen alltså helt tom. här står jag alltså nu.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.×
×
  • Skapa nytt...