Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Bräning av ljudinspelning


jii

Recommended Posts

Hej,

 

Har precis spelat in en demo med hjälp av Cool Edit Pro och WaveLab. Efter inspelning och mastring med hjälp av Steinberg WaveLab så låter allt mycket bra när man spelar upp det på datorn. Men när man bränner ut wav filerna på en audio cd och lyssnar i en vanlig stereo så låter det piss, dvs mycket mer diskant och brusigare ljud. Vad kan dett bero på? Borde det inte låta ungefär som wav filerna låter?

 

FOriginal filerna ligger på 22 i sample rate och 16bit.

Vi har konverterat dom till 44.1 i sample rate men det blit ändå bara en masas diskant när man bränner ut audio CD a filerna? Vad beror detta på?

 

/Jonatan Dahl

 

 

Link to comment
Share on other sites

Har du spelat in i 22khz så vinner du inget på att konvertera dom till 44khz (förutom att det krävs för att du skall kunna bränna Audio-CD). Eftersom du valt så låg samplingsfrekvens har du redan där ett dåligt utgångsläge för en proffesionellt ljudande produkt. Det finns säkert många anledningar till varför det låter skit när ni spelar upp det som audio-cd. En anledning kan vara att det finns funktioner i tex MediaSpelaren i Windows XP som man kan ha aktiverade som förbättrar ljudet och Creative har väl till och med (rätta mig om jag har fel) någon brusreducerare inbyggd? Jag kan ha fel dock.

 

Varför kör ni 22Khz? Välj 48khz 24-bit istället om ni har möjlighet.

 

/Mats

 

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr så har vi redan spelat in i 22Khz.

Grejen är att själva nedmixen i 22Khz låter mycket bra

men när man sedan omvandlar till 44Khz (för att kunna bränna) så låter det sämre. Och när man sedan lyssnar i en cd spelare så försvinner "trycket" och ljudbilden blir alltför diskant.

 

/Jonatan

 

Link to comment
Share on other sites

Och när man sedan lyssnar i en cd spelare så försvinner "trycket" och ljudbilden blir alltför diskant.

Lyssnar du genom samma anläggning när du mixar/mastrar som när du har bränt CD:n? Eller är det två olika system? I så fall är nog lösningen att bränna en test-CD med lite olika varianter av EQ/kompression för att hitta en bra balans.

 

En annan möjlighet är att ditt brännarprogram har någon slags "ljudförbättrings"-funktion påslagen.

 

Rekommenderar lite läsning i ämnet mastering:

 

http://www.izotope.com/products/audio/ozone/guides.html

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...