Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Kabel eller isdn?


Nisse

Rekommendera Poster

Vilken uppkoppling är bäst, kabel eller isdn? Fördelar och nackdelar? Hur snabba är dom? Kan man få ett en snabb och billig uppkoppling oavsett var man bor eller måste man bo i storstad? Vad finns det för snabba alternativ till små orter?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 3 veckor senare...

Fördel Kabel:

Snabbare än ISDN

Fast månadskostnad

 

Nackdel kabel:

Kan vara långsammare än ISDN

Fast månadskostand om du surfar lite

 

Fördel ISDN:

Du betalar bara för den tiden du surfar

Alltid samma hastighet 64/128 kbps

 

Nackdel ISDN:

DYRT om du surfar mycket

 

Som du ser beror det lite på, oftas ligger ett kabel modem på runt 512kbps medans en ISDN max kommer upp i 128 kpbs, men eftersom man via ett kablemodem SLÅS om bandbredden med resten av användarna i huset spelar det STOR roll vilken lina det finns TILL internet från ert nätverk.

 

ISDN håller alltid sina 64kbps på en lina/128 kbps på 2 linor men då kostar det också, precis som med ett vanligt modem, vilket är bra om du surfar lite, men dåligt om du sitter uppkopplad mycket.

 

Sen kostar modem runt 200-500 kr/månaden beroende på var du bor, medans ISDN kostar 250 kr/månaden(tror jag) + samttals tid, så oftast blir det billigare med modem, fast då skall du ju ha en vanlig telefon som kostar 450 i kvartalet.... :)

 

Själv skulle jag rekommendera dig att ta kabel om du surfar mer än 2-3 timmar om dagen, du kommer säkert att uppskatta den lite snabbare linan mer också.

 

För att få kabel måste du bo i Hyreshus, alltså inte villa, om du bor i en villa långt ute på landet, skall du vara glad om du kan få ISDN, bor du hyfsat nära en stor stad så kolla om det finns parabol, fast det kostar vanlig samtals taxa eftersom du skicka med modem och tar emot med parabol. Sen finns det radioLan som ligger på ungefär 2mbps som man delar på några stycken... osv osv...

 

Mitt tips till dig blir: Kolla vilka alternativ du har, räkna på hur mycket du surfar i veckan, och jämför sedan pris/prestande förhållandet, och om du skaffar dig typ kabel/radio/bredband fråga hur många som delar på linan och dela sen det antalet kbps som de säger att du får med antalet användare, det är den riktiga kbps som du får...

 

- Magnus

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...
Hans Zetterberg

Magnus, du vet juh inte vad du pratar om...

 

"Kabel kan vara långsammare än ISDN" tjabba..

 

ISDN har idag en överföringshastighet på 128 kb om du kör dubbla kanaler

 

kabel tv har en MYCKET högre överföringshastighet med sina 512 kb till dig och 128 från dig till en FAST kaostnad, du kan alltså låta dator ligga online DYGNET RUNT!

 

så glöm ISDN skaffa kabeltv modem!

 

BILLIGARE + BÄTTRE

 

/Hasse

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...