Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Hur stor hårddisk kan jag ha?


010101

Recommended Posts

Inte helt sant.

 

Du kan ha en tillräckligt liten HD som master på första IDE-kanalen, och boota från denna. Windows 9X/Me/2K/XP kan då hantera diskar som är större än vad BIOS känner igen som sitter på resten av kanalerna. Enkelt görs detta genom att man i BIOS stänger av de andra hårddiskarna - ditt OS tar ändå över kontrollen efter boot, och kommer att hitta hårddiskarna. Det finns dock vissa BIOS som inte klarar detta.

Skulle man vilja vara lite mer säker på att saker och ting fungerar, eller om man vill boota från en hårddisk som är större än vad BIOS normalt klarar, så har de flesta hårddisktilverkare program som man kan installera på sin HD, som körs innan OS startar, vilka möjliggör detta.

För IBM gäller Disk manager 2000, titta på http://www.storage.ibm.com/hdd/support/download.htm#Installation

För Maxtor gäller MaxBlast Plus II - http://www.maxtor.com/products/DiamondMax/techsupport/TechnicalProcedures/24023.html

För Seagate gäller DiscWizard - http://www.seagate.com/support/disc/drivers/discwiz.html

För de tillverkare som inte erbjuder det här gratis, så finns originalet - Ontrack Disk Manager - hos http://www.ontrack.com/diskmanager/ fast det kostar pengar iofs.

 

Innan man försöker skall man dock se till att uppgradera sitt BIOS till senaste versionen som finns - om inte annat så avhjälper man säker en hel del andra små fel som kan finnas.

 

Link to comment
Share on other sites

En p100 klarar antagligen 8Gb (kanske bara 2) som mest och bios uppdateringar är nog inte att tänka på

 

jag skulle rekomendera att du kör ett fix program som dom flest HD tillverakre tillhandahåller...tar kontrollen över disken istället för bios

 

körde det med en 80 gb Maxtor på min 500 och det funkade bra, det hette ez-bios

 

kolla upp på tillverkarens hemsida innan...lycka till

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...