Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Vad är en PC?


Per Larsson

Recommended Posts

Ett begrepp som verkar ganska luddigt här är vad en PC är.

 

Vad är en PC egentligen? Är det en Intelmaskin med MS Windows? Eller går det lika bra om den kör Linux? Är en Alpha med WinNT4 en PC? Hur blir det om man kör en PowerPC maskin med WinNT4? Är det med en PC? Hur är det med Mac? Är det en PC om den kör Linux? Eller en Intelmaskin med ett annat alternativt OS, typ QNX? Är det fortfarande en PC?

 

/per

Link to comment
Share on other sites

PC står för Personal Computer som alla säkert vet.

Microsoft har inget med saken att göra, det är lika mycket PC om man kör Linux. Däremot vet jag inte riktigt vad man ska säga när det gäller processorer, PC är nämligen en förkortning tagen av Intel. Så i teorin borde ju en datorn med en AMD processor tex inte klassas som PC.

 

Fast jag är inte helt säker på det där. Intel kanske har släppt förkortningen eller kanske inte tog patent på den eller nåt.

/Jonas

Link to comment
Share on other sites

John Eriksson

PC står ju egentligen för Personal Computer och det är ju en Mac åxå, vare sig den kör NT, linux eller MacOS.

PC är ett alternativt ord för dator. men så har det blivit så att allt som har med M$ att göra har blivit PC...

personligen tror jag allt är PC som inte kör MacOS på en PPC processor...

Link to comment
Share on other sites

Microsoft har inget med saken att göra!!!!

 

PC är en förkortning tagen av Intel!!!

 

Det är möjligt att Intel kanske har låtit PC blivit en förkortning för alla hemdatorer, det vet jag inte.

 

Men Microsoft har (åter igen) INGET med saken att göra.

 

/Jonas

Link to comment
Share on other sites

"personligen tror jag allt är PC som inte kör MacOS på en PPC processor..."

 

Så en Mac som kör Rhapsody eller Linux är en PC? Eller är Rhapsody MacOS? Hur är det med MacOS X? Och resten av datorerna i världen?! Är en Amiga en PC? Eller en fackdator som PSION? Är även det en PC?

 

/per

Link to comment
Share on other sites

PC, Personal Computer, är ett varumärke som ägs (eller åtminstone ägdes) av IBM. Den första riktiga pc:n med Intel-processor lanserades av IBM 1981 och hette helt enkelt IBM PC. Alla Intel-baserade datorer kallas numera pc, men det gör även datorer med processorer från Cyrix eller AMD.

 

En Macintosh är också en persondator, däremot brukar man inte benämna Macarna pc-datorer. Mac-datorer har Powerpc-processorer från Motorola eller IBM.

 

Sun Microsystems datorer brukar kallas arbetsstationer, men är engentligen en sorts väldigt bra och dyra persondatorer de också.

 

Amig, Atari och alla andra numera utdöda små datorer var också persondatorer.

Link to comment
Share on other sites

John Eriksson

okej, vi säger väl så här då:

alla bra OS som MacOS och om man tycker om Rhapsody eller Linux eller MacOS X då är det _inte_ PC.

PC blir alla skit OS som Windows...

Link to comment
Share on other sites

Okej, gränserna mellan vad som kan kallas hemdator och persondator är väl lite suddiga... Jag minns inte. 80-talet med Apple II, IBM:s första pc, pc-kloner datorer med cp/m, Amiga, Atari, Acorn, Compis, ZX Spectrum och alla de andra var så länge sedan.

 

Själv var jag knappt torr bakom öronen då. Men de flesta Amiga-användare skulle nog bli lite sura om man kallade deras favoritburk hemdator.

 

Och jag hade fel om Suns burkar: Spark Station är lite för dyr och specialiserad för att kallas en persondator, precis som Silicon Graphics datorer. De bör nog kallas arbetsstationer.

Link to comment
Share on other sites

PowerPC är IBM:s förkortning för "Power Performance Circuit" och har ingenting med pc att göra. Den används inte i pc-datorer, och denär inte samma sak som Pentium. Olika varianter av PPC-processorer används i såväl Powermacar som IBM:s servrar. Processorerna tillverkas av IBM och Motorola och utvecklades av Apple, IBM och Motorola tillsammans.

Link to comment
Share on other sites

IBM:s stora servrar har Powerpc, John. Proffsmaskiner med massor av muskler. Inte IBM:s persondatorer. Deras pc-burkar däremot har processorer från Cyrix (de tillverkas i och för sig av IBM) eller Intel.

Link to comment
Share on other sites

Nej, IBM. Deras första persondator hette IBM PC och kom 1981. Det var IBM:s försök att kontra Apples framgångar med Apple II (Macintosh föddes inte förrän 1984).

 

Annars tillverkar IBM mest stordatorer och servrar - biffiga maskiner - och mycket dyra. Inget du och jag har råd med, eller användning för.

Link to comment
Share on other sites

John Eriksson

ääää... skit samma... vet inte nåt längre...

fast en Mac som kör MacOS är en PC, fast ändå inte, beroende på vilket sätt man säger PC på.

eller?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...