Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Stationär dator startar endast om jag först drar ut strömsladden till alla lampor släcks.


Morgankane
 Share

Recommended Posts

Morgankane

Den nya stationära dator gör så.
När den är på, och jag stänger ner helt, så fungerar inte startknappen.
Om jag låter den gå på vila eller strömsparläge, så startar den med strömknappen.
Men stänger jag helt, måste jag först ut med strömsladden till lamporna släcks, (5-10 sek) då startar den igen.
Inget stort bekymmer, men är detta något som kan fixas?
 

Link to comment
Share on other sites

polken

Eftersom den är ny borde du kunna reklamera den hos säljaren. Börja först med att göra alla uppdateringar, även BIOS. Ge tillverkarens support en chans också. 

Link to comment
Share on other sites

Morgankane

Väl, jag berättade inte allt. jag satte samman datorn själv och köpte delarna.
Nån garanti tror jag inte jag har nu, så jag hoppades det var någon inställning hur startknappen skall fungera.

 

Link to comment
Share on other sites

polken
14 minuter sedan, skrev Morgankane:

Väl, jag berättade inte allt. jag satte samman datorn själv och köpte delarna.
Nån garanti tror jag inte jag har nu, så jag hoppades det var någon inställning hur startknappen skall fungera.

 

Uppdateringar för moderkortet och annan hårdvara  kan ju finnas ändå. Har du gjort uppdateringar?

Link to comment
Share on other sites

Cecilia
3 timmar sedan, skrev Morgankane:

När den är på, och jag stänger ner helt, så fungerar inte startknappen.
Om jag låter den gå på vila eller strömsparläge, så startar den med strömknappen.
Men stänger jag helt, måste jag först ut med strömsladden till lamporna släcks, (5-10 sek) då startar den igen.

Vilka knappar och lampor menar du?

Link to comment
Share on other sites

polken

Kan du ha förväxlat strömknapp anslutningen på moderkortet med resetknapp-anslutningen?

Link to comment
Share on other sites

Brukar vara korta och smala kontakter, så det är lätt att sätt dom på fel stift på moderkortet, och texten på moderkortet vid dessa anslutningsstift brukar vara ganska liten. Men det vet du säkert.

Du får kolla dessa stift igen, så dom sitter där dom ska.

Link to comment
Share on other sites

Du anger att du byggt datorn på egen hand.

När du var färdig med bygget, gjorde du en nollställning av BIOS efter färdigställandet?

Har moderkortet ett knapp för nollställning av BIOS, aktivera den. 
Har moderkortet två pinnar som skall kortslutas för att nollställa BIOS, kortslut dem i ett par sekunder.

 

Nollställningen av BIOS skall ske när datorn är strömlös!

 

När du startar datorn igen, första gången efter nollställning, aktivera BIOS och ladda in "Optimized Settings" (ibland även "Default Settings"), spara och starta om datorn. 
Se om det kan göra att datorn fungerar normalt.

 

Även om du köpt alla delar och sedan byggt ihop datorn på egen hand har du reklamationsrätt på prylarna så länge du inte orsakat skadan själv.

Link to comment
Share on other sites

Morgankane

Tackar alla för förslag.

Jag skall öppna burken en dag och kolla det ni föreslagit.

"Vilka knappar och lampor menar du? "  Det finns bara en start knapp på burken och en blå LED vid sidan om.
En röd LED lyser inuti burken, och de två släcks båda efter några sekunder.
Sen kan jag sätta i kontakten och starta.
En fördel med detta, i fall av åska, så är kontakten utdragit, typ åskskydd ;)

Jag nollade BIOS när jag byggde, ja, men det konstiga är att ofta kommer sidan upp för att välja uppstartsföljd, när jag startar datorn. ibland kommer rätt hårddisk igång, ibland kommer den andra hårddisken upp.
så jag får välja rätt hårddisk manuellt, men nästa gång kan det vara samma sak igen.
Det är heller inget stort problem, bara litet extra pysslande :)

Uppdateringar tror jag att jag har fullförd, ser inte mera som behöver uppdateras.
men man vet aldrig ...hehe

Men tack igen alla ni.

Link to comment
Share on other sites

Cecilia
1 timme sedan, skrev Morgankane:

"Vilka knappar och lampor menar du? "  Det finns bara en start knapp på burken och en blå LED vid sidan om.

Jag blev lite undrande eftersom du skrev startknapp ibland och strömknapp ibland.

1 timme sedan, skrev Morgankane:

Uppdateringar tror jag att jag har fullförd, ser inte mera som behöver uppdateras.

Från de olika korttillverkarnas webbsidor?

2 timmar sedan, skrev Morgankane:

Jag nollade BIOS när jag byggde, ja, men det konstiga är att ofta kommer sidan upp för att välja uppstartsföljd, när jag startar datorn. ibland kommer rätt hårddisk igång, ibland kommer den andra hårddisken upp.
så jag får välja rätt hårddisk manuellt, men nästa gång kan det vara samma sak igen.

Sitter BIOS-batteriet i ordentligt och utan plastskydd?

Har du varit inne bland de fullständiga inställningarna och där valt uppstartsföljd?

Den särskilda sidan som du ser ibland kan vara inställningen för hur du vill ha det just denna uppstart.

Link to comment
Share on other sites

polken
2 timmar sedan, skrev Morgankane:

välja rätt hårddisk manuellt, men nästa gång kan det vara samma sak igen.

Det brukar bero på problem med BIOS-batteriet. Är det slut redan eller sitter det inte i rätt/ordentligt?

Link to comment
Share on other sites

Morgankane

hoppsan, kanske Bios batteriet inte har kontakt. får kolla det också.

Tackar för förslag.

Link to comment
Share on other sites

Morgankane

Hej igen.
Det verkar som startproblemet löstes vid att flytta kontakten för start, ett steg åt sidan.
Så nu startade den när jag stängde av, utan att ta ut sladden.
Bios blev uppdaterad efter jag köpte den.
Något batteri på kortet kunde jag inte hitta.
Så ett problem är löst och jag är rätt så nöjd.

Tackar så mycket.

Link to comment
Share on other sites

Cecilia
11 minuter sedan, skrev Morgankane:

Så ett problem är löst och jag är rätt så nöjd.

Något problem som kvarstår?

Link to comment
Share on other sites

Morgankane

Funderar bara litet på varför den skriver så mycket mot hårddiskarna efter uppstart.
Har reducerat till max antal program som går under  Autostart, och det används inte mycket processorkraft och minne, men ändå tar det mycket lång tid innan den lugnar ned sig.
Så jag får låta den hålla på, det går trögt att öppna program under tiden.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, skrev Morgankane:

Funderar bara litet på varför den skriver så mycket mot hårddiskarna efter uppstart.
Har reducerat till max antal program som går under  Autostart, och det används inte mycket processorkraft och minne, men ändå tar det mycket lång tid innan den lugnar ned sig.
Så jag får låta den hålla på, det går trögt att öppna program under tiden.

Vet du om det går åt mycket minneskraft eller om cpu´n får jobba extra mycket, eller kanske båda?

Link to comment
Share on other sites

Morgankane
1 timme sedan, skrev Laso:

Vet du om det går åt mycket minneskraft eller om cpu´n får jobba extra mycket, eller kanske båda?

Nej det går inte åt så mycket, men när jag lyssnar på "skrivandet" så hörs det ut som det är mycket.
Andra datorer jag haft, har inte jobbat så mycket vid uppstart. Och länge.
Kan det vara ett dold program som har installerats, kanske? Antivirus etc. hittar inget.

Link to comment
Share on other sites

 Share



×
×
  • Create New...