Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Internet mellan 2 hus?


Ored
 Share

Go to solution Solved by Ored,

Recommended Posts

Hej,

 

Har ett fritidshus med två tomter. Mellan tomterna är det en enskild väg som ägs tillsammans av alla närboende i form av en vägsamfällighet. På den ena tomten ligger huvudbyggnaden och på den andra tomten finns ett annat litet bostadshus. Till huvudbyggnaden är det fiber indraget. Nu skulle jag vilja få tillgång till internetanslutningen även till det andra huset. Förut körde jag med homeplug/Powerline och fick då en hyfsad anslutning. Sedan förra sommaren hade vi en elektriker som bl.a. installerade en jordfelsbrytare. Efter det försvann signalen från homeplugen/powerlinen helt mellan husen trots att elektrikern specifikt kollade att utrustningen var kopplad till samma fas. Därför undrar jag vad ni tycker är den bästa lösningen för att återigen få internet till det andra huset? Är det att gräva ner en nätverkskabel (minst 80 meter) eller är det att köra allt trådlöst via en radiolänk och i så fall vilken (utrustning)?

 

/Ored

 

Edited by Cecilia
Tagit bort en massa tomrum så det blir lättare att läsa /Cecilia, moderator
Link to comment
Share on other sites

Ubiquiti airMAX PowerBeam 5AC som brygga mellan husen. Alternativet är faktiskt att lägga fiber. Det blir inte väldigt mycket dyrare. Amazone säljer till ett förvånansvärt bra pris. Det är klart att gräva av en väg kanske inte är lockande. Det blir ofta följdproblem med sättningar och tjällyft de första åren efteråt.

airMAX PowerBeam 5AC, 5 Ghz, Bridge

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipset.Är bryggan stor som en parabol? Vad tror ni om en TP-link CPE210 Radiolänk för utomhusbruk N300, https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlost-natverk/accesspunkter/tp-link-cpe210-radiolank-for-utomhusbruk-n300-p61248?

 

/Ored

Link to comment
Share on other sites

Inget slår en kabel. Finns möjlighet, satsa på det. Lägg en slang om du inte vill lägga fiber redan nu så är det lättare att byta upp sig senare.

Link to comment
Share on other sites

Mikael63

Båda bryggorna drivs via PoE. Har en vanlig hemmarouter stöd för det?

Skulle det behövas två bryggor i aktuellt fall?

 

Om man väljer fiber krävs väl dels kunskap hur man kontakterar, om man behöver det, och dels tillkommer det väl kringutrustning/omvandlare för det?

 

En vanlig nätverkskabel kan då vara enklare men ska man förlägga den 80 meter i mark (om än i slang) behövs kabel avsedd för det och då behövs även kontakter för just den typen.

 

Vill man inte gräva av en väg kanske det finns en vägtrumma man kan nyttja?

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipsen.


I mitt exempel av radiolänk ingår det ströminjektor som man kopplar nätverkskabeln till så det skulle inte bli något problem tror jag. Det skulle behövas minst 2 bryggor för att köra via radiolänk en vid varje hus där man vill få tillgång till bredbandet.

 

vägtrumma finns i vägen men då måste man gräva ytterligare 50m vilket skulle medföra att total grävning i meter skulle bli 130 meter. Skulle man klara den längden med en nätverkskabel? Den är väl bara gjord för 100m utan någon repeater eller liknande vilket skulle bli svårt att använda.

 

Måste nog undersöka saken ytterligare vilken lösning som skulle bli den bästa.

 

/Ored

Link to comment
Share on other sites

TP-linken skulle säkert funka bra. För det priset Kjell&Co har är de ett riktigt kap. Jag hade hoppat på det direkt om man inte har önskemål på högre överföringshastighet.

Link to comment
Share on other sites

Stafstaf

Om dessa el centralen har samma fas. Så ska det fungera ! 

Jag slull be industrin nätvärk hantverkare  , eller som jobbar nätvärk . Det ska gå fixa 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Solution

Det blev tillslut ett par TP-link CPE510. En har jag satt på huvudhuset som AP (Access Point), kopplat till routern och den andra på det lilla huset på andra tomten som är inställt att agera som en client. Till en början fungerade allt perfekt men nu den senaste 1-2 veckorna har jag börjat att få ett litet irriterande problem. Ungefär efter upp till 1-1 1/2 dygn efter senaste gången så tappar clientenheten kontakten med internet. Clientenheten har aldrig förlorat kontakten med AP enheten på huvudhuset. Internet fungerar också alltid i huvudhuset. För att få internet igen till det lilla huset måste jag starta om AP enheten antingen genom att dra ur elkontakten och sätta i den igen eller genom att logga in på dess webbgränssnitt (kan ske från det lilla huset). Någon som har en teori vad det kan bero på eller rentav vet hur man löser det?

 

/Ored

Link to comment
Share on other sites

Mikael63
11 timmar sedan, skrev Ored:

För att få internet igen till det lilla huset måste jag starta om AP enheten antingen genom att dra ur elkontakten och sätta i den igen eller genom att logga in på dess webbgränssnitt (kan ske från det lilla huset). Någon som har en teori vad det kan bero på eller rentav vet hur man löser det?

Ett sätt att kringgå problemet eller kanske snarare att minska följden av problemet är att automatiskt starta om enheten, låt säga kl. 03:30.

Link to comment
Share on other sites

Stafstaf

Är radio länk som du har satt upp mellan husen . .! 

Dessa ska sitta exakt rak mot varandra. 

Hur lång är mellan husen ? 

 

 

 

SmartSelect_20210823-111901_Chrome.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det är exakt dessa radiolänkar jag satt upp. Sikten mellan dessa två är helt fri och dom är riktade mot varandra. Mellan husen är det 80-100m i avstånd. Det är alltid kontakt mellan enheterna och styrkan enligt lamporna på båda enheterna visar max mottagning dvs alla lampor lyser. Som tidigare sagt är det AP enheten som verkar förlora internetanslutningen eftersom internet kommer tillbaka i det andra huset där clientenheten sitter så fort man startar om AP enheten.

 

/Ored

Link to comment
Share on other sites

Jag känner igen problemet. Svaret är inte självskrivet. Det beror på hur du har satt upp ip tilldelningen i "stugan". Om du går på den vanliga lösningen att låta husets rauter fungera som dhcp server kan det vara enligt följande: Det kan vara så att ip antalet som din rauter kan dela ut tar slut. Jag har sett att en del rautrar har ett väldigt snålt tilltaget utrymme för ip adresser. Detta går vanligen att ändra till något lämpligt större omfång.  När du startar om huvudlänken så tilldelas den ju en ny ledig ip adress och allt funkar som det skall beroende på att under ip tilldelningen är "stugans" ip förbrukare bortkopplade. Möjligen går det att ställa in en ip uppdatering (release) automatiskt. Typ var 12:e timma i din rauter men det borde inte behövas med ett tillräckligt antal tilldelningsbara ip adresser. (Det blev ett lite långt inlägg. Föröker bara vara tydlig.)

Link to comment
Share on other sites

Jag har satt upp radiolänkarna med fasta IP adresser enligt nedan så IP adresserna borde väl inte ta slut på något sätt för radiolänkenheterna? Den router jag använder har jag fått från internetleverantören Bahnhof och är en Huawei DG8245w2 och till den är det också inkopplat IP-telefoni. Säger det något?

 

Router: 192.168.1.1

Radiolänk AP: 192.168.1.4

Radiolänk Client: 192.168.1.5

DHCP börjar från: 192.168.1.10

 

/Ored

Link to comment
Share on other sites

Glömde fråga. Hur gör man enklast så att AP enheten startar om ett visst klockslag? Det skulle nog vara en mycket bra tillfällig lösning på problemet.

 

/Ored

Link to comment
Share on other sites

Mikael63

Enklast med ett vanligt kopplingsur i vägguttaget. Men kortare avbrott med ex. Sonoff S26 (använder själv en sådan) eller IKEA Trådfri m.fl.

Link to comment
Share on other sites

Mikael63
8 timmar sedan, skrev Mikael63:

Enklast

 

Nä...

 

Från manualen:

Citat

2.3 Configure Scheduled Tasks With this feature, you can set scheduled tasks for the devices and Pharos Control. For example, you can configure the managed devices to reboot every two weeks, or configure Pharos Control to discover the devices in the LAN at 8:00 am every day, which facilitates you manage your network.

Borde gå att ställa ner intervallet till varje dygn.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...