Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Elbolag tar inte betalt för elen jag förbrukar


Hakinger
 Share

Go to solution Solved by Hakinger,

Recommended Posts

Jag har upptäckt att Borås el som jag har som el-leverantör ett par månader har angett 0 kronor på autogirot, för att nästa månad dra pengar som vanligt, alltså de drar inte dubbelt för den "missade" autogirobetalningen. Sen efter ett par månader händer det igen att de inte drar någonting.
Läste i dagarna att elpriset ibland är så lågt att man i princip kan få betalt för att förbruka el (en några månader gammal artikel om negativt pris) så jag antar att det är därför de inte drar pengar ibland?

Men, om det inte skulle vara anledningen. Finns det risk att de kan komma efteråt och kräva pengarna för misstaget de i så fall gjort? Jag menar, jag har satt autogiro på det för att jag inte ska behöva bry mig om räkningar. Jag har förvisso låg elräkning på nån hundring i månaden, men ändå.

Link to comment
Share on other sites

36 minuter sedan, skrev Hakinger:

Läste i dagarna att elpriset ibland är så lågt att man i princip kan få betalt för att förbruka el (en några månader gammal artikel om negativt pris) så jag antar att det är därför de inte drar pengar ibland?

För att detta ska inträffa måste du dels ha ett avtal med 100% rörligt elpris, sedan måste det rörliga priset ha legat nära 0 under en hel månad. Är inte insatt i hur det rörliga elpriset legat över tiden, men du borde även betala en nätavgift, så det verkar underligt att de inte skulle dra några pengar vissa månader.

 

39 minuter sedan, skrev Hakinger:

Men, om det inte skulle vara anledningen. Finns det risk att de kan komma efteråt och kräva pengarna för misstaget de i så fall gjort?

Klart att det finns en sådan risk, men jag hade kontaktat dem och frågat varför det vissa månader inte dragits några pengar. Tror inte de kommer bli sura för att du är en ärlig kund som vill kolla upp att inget blivit fel. Det kanske finns en logisk förklaring och då slipper du oroa dig för att det ska komma en räkning för missade månader.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Solution

Ok, tack för info. Jo, jag har 100% rörligt, nätavgiften kommer på en separat faktura från Telgeenergi, och den lär ju priset aldrig sjunka på någonsin så den kommer obönhörligt ;)
Kollade spotpriset och elpriset ligger på strax över 6(!) öre kwh  idag.
Jissesmenisses... :oNåja, snart stängs Oskarshamn kärnkraftverk så det lär väl justera sig illa kvickt :P
Kanske då jag förbrukar så lite el så finner de inte värt att skicka ut någon räkning den här månaden :)

 

*edit* Jag mailade faktiskt Örebro el, och fick svar såg jag nu. Och det var det låga priset. De skickar tydligen inte ut någon räkning om summan är under 100kr och läggs på nästa räkning istället. Då priset är så lågt har jag inte märkt någon skillnad mot vanligt när de lagt på det på nästa räkning :)

Edited by Hakinger
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

********ED******

Din sista post låter ju troligare än min gissning. Ignorera

********ED******

När jag hade manuell årlig avläsning så läste någon helfel så jag fick helt plötsligt dubbel så hög förbrukning beräknad.

Efter kontakt med nätbolaget och omläsning så rättades den beräknade förbrukningen det året.

 

Men nästa år blev den beräknade förbrukningen nästan 0. Systemet jämförde årets mätarställning med föregående års felaktiga mätarställning (som låg kvar i systemet trotts rättningl). Eftersom verkligheten  hade hunnit ifatt den felaktiga avläsningen så trodde systemet att jag  bara förbrukat 100 kw på hela året.

 

Det här låter nästan som något liknande fast på månadsbas. Jag håller med Automan. Kontakta bolaget och kolla om deras automatavläsningar och faktureringssystem funkar. I värsta fall kan det vara läge att byta din mätare (vilket bolag som har ansvar för det är en helt annan fråga.  Det borde vara nätägaren. Men vem tusan vet nuförtiden).

Edited by MH_
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja, jag redigerade mitt svar medan du skrev. Om jag förstått saken rätt så har vi såna där moderna mätare så att elbolaget kan se i realtid så att säga, så de behöver inte läsas av.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share×
×
  • Create New...