Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Redigering av videoklipp som är bränt på skiva


giba

Recommended Posts

Hej!

 

Hoppas på snabb hjälp!

 

Ett filmklipp med min gamlamormor som fanns på videokasett lämnades in i butik för överföring till cd-skiva. Denna skiva fungerar att spela upp i valfri mediaspelare. Konstigt nog ser det ut som klippet endast är 25 sekunder långt men är i själva verket på ca en kvart. Klippet fortsätter alltså att spela när de 25 sekunderna gått och räkneverket står kvar på 25 sekunder.

 

Nu till problemet: Jag vill lägga till textning på filmklippet.Enkelt, tänkte jag och tog hem programmet VideoPad by NCH Software. Vob-filen kopierade jag till redigeringsprogrammet och då kan denna spelas upp även här. Eller rättare sagt, de första 25 sekunderna av klippet... övriga 14,5 min kommer inte med.

 

Jag tror det har att göra med att det även fanns en annan konstig fil på den brända skivan (bup).

 

Frågan är: hur ska jag göra för att få över hela videoklippet i mitt redigeringsprogram???

 

Tack på förhand från en hoppfull amatör 

Link to comment
Share on other sites

Då skulle jag göra följande:

 

1. Ladda hem och installera gratisprogrammet Freemake Video Converter och öppna det.

2. Överst i programbilden visas vilka typer av inputfiler som kan tas in i programmet. Välj där DVD (som är VIDEOT_TS-mappen som du har på skivan. Skivan måste då sitta i datorns CD-fack eller om du har kopierat VIDEO_TS-mappen från skivan till datorn finns den ju också i datorn på något ställe.

3. Nederst i programbilden visad vilka typer av outputfiler som programmet kan skapa. Välj där "to MP4. Då kommer du vidare till en ny bild där du väljer var på hårddisk outputfilen i MP4-formatet ska sparas.

4. MP4-filen enligt punkt 3 tar du in som inputfil i ditt videoredigeringsprogram och då finns där förhoppningsvis hela filmen. I videoredigeringsprogrammet kan du troligen som outputfil välja "video" ed som skapar en ny VIDEO_TS-mapp (med vob-filer och andra filer) som du kan spela upp i en DVD-spelare för DVD-skivor.

Link to comment
Share on other sites

Ännu bättre vore ju om "butiken" redan har skapat en mp4-fil som du kan ta in som inputfil i videoredigeringsprogrammet. Då undviker du den kvalitetsförlust, även om den troligen inte är synbar för ögat, som konverteringen från VIDEO_TS-mappfilmen till mp4-fil, som jag beskrivit ovan, innebär.

Link to comment
Share on other sites

vob-filer är detsamma som mpg-filer och bara att kopiera från DVD till disk. Ediitera filen utan att konvertera till mp4 eftersom den konverteringen är onödig och all konvertering medför kvalitetsförsämring.

 

Att du bara ser 25sek av filmen och att tidmarkeringen inte fungerar beror antagligen på att filen är korrupt.

Link to comment
Share on other sites

Tack, Mållgan, ska prova dina tips!

 

Flitig, jag ser hela klippet i mediaspelaren, det är bara tidsmarkeringen som inte funkar där. Det är i redigeringsprogrammet som allt efter de första 25 sekunderna försvinner. Tror du trots detta på korrupt fil? Och vad gör jag åt det, tycker du?

 

Tack båda för att ni engagerar er!

Link to comment
Share on other sites

NoWIn:

Om originalfilen från kameran är i formatet mp4, eller avi, och av storleken t ex 7 GB, och filen sedan används för att skapa en VIDEO_TS-mapp (med bl a vobfiler) på högst 4,7 GB (för att kunna spelas upp i en dvd-spelare), så innebär det att originalfilen på 7 GB har komprimerats till vob(filer), rimligtvis innebärande en kvalitetsförlust. Därför menar jag att det bästa vore att inleda proceduren med originalfilen från kameran i så okomprimerat skick som möjligt.

Link to comment
Share on other sites

Dessvärre har jag inte tillgång till originalfilen från kameran, endast en CD-R skiva som överförts från VHS i butik.

Så här ser det ut när jag öppnar skivans mapp med namnet VIDEO_TS:

 

 

post-138831-0-41236700-1473152946_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mållgan, tack!!! Det löste sig!

Jag laddade hem  Freemake Video Converter och valde alla valbara filer i TS-mappen och konverterade till Mp4. Då fick jag ut EN Mp4-fil som kunde tittas på i sin helhet samt med ett räkneverk som fungerade.

Stort tack till dig!!!  :D 

Link to comment
Share on other sites

Perfekt. Och den nu producerade mp4-filen kan du sedan, om du vill, använda som inputfil (i rutan "Video" överst till vänster) i Freemake Video Converter och välja "DVD (som outputfil) nere i bilden. Då produceras som output en VIDEO_TS-mapp (som innehåller vob-filer mm) som du kan bränna på en DVD-skiva och spela upp i en DVD-spelare som är ansluten till TV:n.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...