Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Äntligen fiber


tomashag

Recommended Posts

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har vi äntligen fått fiberinkoppling bortåt ett år försenat men bättre sent än aldrig. Vi har Telias 100/100-abonnemang och vid mätning med bredbandskollen så fick vi 117/117 med direkt trådanslutning - inte så dåligt! En dator är dock ansluten via Homeplug AV2 och där fick jag bara 30/30 ungefär. När jag kollar med Plexgears testprogram så visar det 200/170 Mbit/s så varför får jag då bara 30/30 med bredbandskollen? När jag ansluter denna datorn med en lång nätverkskabel så får jag 117/117. En annan fråga - nästan alla grannar har också anslutit sig - går då hastigheten ner?

Link to comment
Share on other sites

Min gissning är att bredbandskollen mäter hastigheten "mot internet" medan Plexgears mjukvara mäter hastigheten mellan dator och till den ansluten homeplug.

Link to comment
Share on other sites

Jo det är klart att det är så men då borde inte nätspänningsmodemen utgöra något hinder för full hastighet till datorn från Internet.

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder

Homeplug är vad jag förstår trådlöst. När du kör trådlöst förlorar du alltid hastighet. Koppla därför bort det trådlösa och mät hastigheten när datorn är uppkopplad med kabel, för att få resultatet rättvist.

 

http://tinyurl.com/grb7x4a (förkortad länk)

 

Du verkar dock få ut mer än väl i surfhastighet. Förr eller senare blir du "fartblind" och då lär du inte märka mycket av uppkopplingshastigheten.

 

Vid vanlig surf och epostkollande spelar hastigheten mindre roll. Där hastiheten spelar roll är filmstreaming och onlinespelande.

Link to comment
Share on other sites

Nej, Homeplug är inte trådlöst utan den kör på nätspänningen (230V) i huset. Som jag skrev i mitt första inlägg så fick jag full hastighet då jag anslöt med kabel (Ethernet).

Link to comment
Share on other sites

Jo, där kan man läsa om vad som kan dra ner hastigheten men jag har ju hög hastighet, 200/170 Mbit/s och min fråga är då varför det inte borde räcka till för att överföra 117/117 som jag får vid direktanslutning via Ethernet från routern.

Link to comment
Share on other sites

Varför förstår ingen vad jag skriver? Jag har ju snabb kommunikation mellan Homeplug-boxarna enligt Plexgears testprogram! Ja, boxarna sitter direkt i väggen.

Link to comment
Share on other sites

Den erfarenhet jag har av Homeplugs är att de tappar fart, oftast 50% av den fart man får med en direktanslutning.

Kommunikationen mellan Homeplugs går via säkringsskåpen många gånger, om inte de vägguttag de sitter i är parallellkopplade.

Sitter Homeplugs i två olika rum går signalen via säkringsskåpet. Om de dessutom sitter på olika faser måste signalen ta sig igenom kopplingarna i säkringsskåpet.

 

Är det gamla elledningar och gammalt elskåp kan det förvärra signalhastigheten.

 

Jag har hjälpt vänner med att få bra fart via Homeplugs. Har provat med flera olika fabrikat och sett till att de skall ha nätverksanslutning för minst 300Mb/sek. Har även kört Homeplugs med nätverksanslutning som skall klara 1Gb/sek.

 

Med en bredbandshastighet på 100Mb/sek har ingen kommit över 50Mb/sek. De flesta har hamnat mellan 30Mb/sek och 40Mb/sek, några få har kommit upp i nästan 50Mb/sek. Allt mät med Bredbandskollen.

 

Varför du får högre hastighet när du testar med Plexgears mjukvara kan jag inte svara på. Känner inte till hur den mäter, mer än att den mäter mellan pluggarna. Bredbandskollen är ett bra verktyg för att mäta hastigheten till Internet och det är det verktyget jag använder mig av.

 

Efter att aldrig lyckats få bra hastighet med Homeplugs har jag lämnat dem och föreslår idag mina vänner att använda repeaters med trådlös överföring istället. Med rätt sorts repeaters, som har stöd för minst n-WLAN, går det att "förlänga" nätverket från inkommande internetanslutning till ett annat rum och koppla in kabel till datorn. Det fungerar betydligt bättre än de Homeplugs jag använt. Trådlösa repeaters går att få med kabelanslutning så datorer som inte har ett trådlöst nätverkskort kan användas.

Link to comment
Share on other sites

Tack Åge för ett proffsigt svar! Jag får väl nöja mig med 30/30, den dator i nätverket som verkligen kan dra nytta av 117/117 är direktkopplad till routern. Frågan jag hade i mitt första inlägg angående när det kommer flera användare på fibern - ändras hastigheten då - kan du svara på det också?

Link to comment
Share on other sites

Ja, rimligtvis bör du tappa hastighet till varje enskild enhet när du använder flera enheter på samma uppkoppling. Din maximala är, enligt ditt abonnemang, 100Mb/sek nedströms och 100Mb/sek uppströms. Denna hastighet har du i den anslutning som ditt modem är kopplat till den fiber du har fått tillgång till.

 

Om du använder flera enheter kommer de att dela på denna hastighet så länge de inte får var sin avskilda uppkoppling.

 

Likna det hela vid en stor väg med tillfarter och avfarter. Är det få bilar går det snabbt att köra på och köra av vägen (få enheter kopplade till nätet).

Är det högtrafik, d.v.s. många bilar som skall på och av vägen måste ett samspel mellan fordonen ske för att det skall fungera. Det drar ned hastigheten för  bilarna vid påfart och avfart medan trafiken på huvudvägen flyter på som den skall.

Link to comment
Share on other sites

En annan fråga - nästan alla grannar har också anslutit sig - går då hastigheten ner?

 

Normalt har ju en fiberägare tagit till så mycket på den del av nätet som alla grannar delar på att man inte märker om grannarna är uppkopplade eller inte.

Link to comment
Share on other sites

Fast nog vore det intressant att veta varför jag inte får högre hastighet :) . Kan det vara så att burkarna buffrar data och kanske då har en overhead eller en för liten buffer som drar ned hastigheten när man kör bredbandskollen? De burkar som jag använder ska ha en maxhastighet på 1 Gbit/s men om det bara gäller vid kommunikation burk till burk så saknar ju den specifikationen värde. Känner någon till några nätspänningsmodem som är ännu snabbare. Det lär finnas några som också använder jordförbindelsen i jordade uttag med dom kan jag inte använda då jag inte har något jordat uttag där datorn finns.

Link to comment
Share on other sites

Har du någon aning om de två homeplug-prylarna sitter i eluttag som hör till samma fas i elcentralen?

Vilket brukar rekommenderas för bästa resultat.

 

Dessa två program kanske kan ge någon mer bra information: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.656299/wifi-problem-verktyg/sida/3/ookla-speedtest-tamosoft-throughput-test

Link to comment
Share on other sites

Nej, jag vet inte om de sitter på samma fas men det är ju inte det som är frågan : varför får jag inte snabbare resultat när jag kör bredbandskollen när jag har 200/177 Mbit/s mellan nätspänningsmodemen?

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår frågan och den är ju relevant men jag tror att det helt enkelt mäts på olika sätt.

 

Kanske en korkad jämförelse men det är vad jag kommer på i skrivande stund:

Hastigheten mellan dator och homeplug mäts genom att kasta iväg en enda studsboll och sedan klockas tiden det tar för den enda bollen att studsa tillbaks från homeplug till datorn. "117"

 

När bredbandskollen mäter så kastar den iväg ett knippe studsbollar av olika storlek och hårdhet, bollarna kastas längre bort än till homepluggen, till en server.

När bollarna väl kommer tillbaks så kommer de i otakt och en del kommer inte alls eftersom de ramlat bort på vägen. Det blev för trångt mellan homepluggarna både på ditvägen och på hemvägen. Snittresultatet blir därför "30".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

...

 

Trådlösa repeaters går att få med kabelanslutning så datorer som inte har ett trådlöst nätverkskort kan användas.

har du nåt exempel på en sån "enkel" produkt. Jag vill ansluta en tellstick net med bredbandskabel till en trådlös mobilrouter.
Link to comment
Share on other sites

har du nåt exempel på en sån "enkel" produkt. Jag vill ansluta en tellstick net med bredbandskabel till en trådlös mobilrouter.

Kan nog vara en brygga du behöver för en sån tar upp en trådlös signal från en router och skickar den vidare över en nätverkskabel till en dator eller liknande (och i andra riktning också förstås):

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=473#rparams=m=s285923282

Sen är det oftast en och samma produkt som kan konfigureras som brygga, repeater eller accesspunkt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...