Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Köptips av surfplatta till min far


Flyfisherman

Recommended Posts

Flyfisherman

Hej,

 

Jag vill hitta en hyfsad bra och billig surfplatta till min gamla far.

Det behöver inte vara med SIM-kortsanslutning, men gärna med så stor pekskärm som möjligt.

 

Jag är helt novis inom detta område.

Mvh.

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Jag har inte så stor erfarenhet av andra fabrikat än Asus, Samsung och Apple när det kommer till surfplattor.

Min särbo köpte för 4 år sedan en Asus EeePad Transformer, som då var en av marknadens bästa surfplattor. Android som operativsystem.

Min särbo var mycket nöjd med plattan det första året. Därefter blev hon allt mindre nöjd och orsaken var att jag fick en Apple iPad (Retina) i jobbet.

 

Båda enheterna har en 9"-skärm (ungefär). Asus var betydligt roligare att använda tillsammans med en dator. Enkelt att lägga över ljudböcker, e-böcker, bilder med mera genom Utforskaren. Samma sak när bilder och annat skulle flyttas till en dator. Bara att plugga in.

Med iPad kom det jobbiga att lära sig iTunes eftersom det bara är med iTunes som det går att göra liknande på en iPad.

 

Men min särbo tittade allt mer snett på sin Asus när jag satt med iPad. Apples enhet var snabbare, enklare att hantera och responsen från pekplattan betydligt tydligare. Ett år senare köpte hon en iPad Air, som är ännu bättre än den iPad jag hade i tjänsten.

 

Hon är mycket nöjd med sin iPad Air. Eftersom jag inte får använda jobbets dator och surfplatta privat började min särbo att få mig att köpa en egen surfplatta. Själv tyckte jag inte att jag hade behovet men hon stod på sig.

Det slutade med att jag köpte en surfplatta. Efter mycket övervägande köpte även jag en iPad Air.

Jag medger utan omsvep att jag egentligen inte ville ha en Apple-produkt av de enkla skälet att det blir så krångligt med iTunes istället för Utforskaren. Men iPad fungerar så smidigt vid användandet, jämfört med de Android-plattor jag testat.

Min ena granne har en Samsung-platta. Den fungera fint och jag hjälper dem ibland med att fixa till den när de rör till det i operativsystemet. Eftersom jag inte är lika van vid Android som med iOS får jag tänka till lite extra.

 

När jag jämför iOS och Android måste jag, tyvärr, säga att iOS fungerar bättre. Skärmen på iPad Air är skarp, ljusstark och responsiv. Jag är mycket nöjd med min iPad Air förutom att jag idag önskade att jag hade valt en med mer internminne än de 16GB som den har.

 

En iPad (Retina) är inte billig. iPad 2 skall du undvika, om du mot allt förmodan väljer Apple, då det är en gammal och slö surfplatta. Retina är minimum och den har samma skärmtyp som de nyare modellerna. iPad 2 har en äldre version av skärm.

 

iCloud är det i särklass bästa sättet att göra backup på plattan. Att göra det via iTunes innebär att allt som alla appar innehåller (som nivåer man nått till i spel) inte kommer med. Varför vet jag inte.

Jag har testat att återställa både min och min särbos platta via iCloud. Det fungerar så oerhört bra att man inte kan önska något bättre.

Jag har också testa att återställa min backup på en annan iPad, vilket även det fungerar hur bra som helst. Allt så länge man använder iCloud och inte iTunes.

 

iPad gör också en automatisk backup till iCloud (om det är aktiverat) när surfplattan laddas och är påslagen. Det är bara att sätta i laddaren i plattan och inte röra den på en stund. Då startar den automatiska backupen (om den är aktiverad).

 

Eftersom det är så enkelt att återställa plattan med en backup, vilket jag inte upplevde de Andriodplattor jag hjälpt till med, vinner Apple även här.

Hur det är idag med Andriod (eller Windows för den delen) vet jag inte.

 

iPad Air med 16GB minne, kan köpas ibland till priset 2990 kronor men jag har sett rea- och "Black Friday"-priser på nedåt 2500 kronor. Det kanske är för mycket för din far.

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Tack så väldigt mycket Åge för dina synpunkter och egentligen ett regelrätt testutlåtande.  :thumbsup: 
Ja jag får fundera lite, kanske hade tänkt mig nåt runt 2-papp eller därikring.

 

Jag är tyvärr lite allergisk mot Apple, du får ursäkta, dom är säkert mycket bra och det är jag övertygad om att dom är särskilt efter ditt utlåtande, men som sagt...

Vad tror du om Lenovo Tab 2 A10-30 16GB WiFi - Midnight Blue med Android tex denna?  https://www.alina.se/Produkt.aspx?T2=ZA0C0000SE

Eller varför inte en sådan?  Lamina T-1012B 10.1" 32GB WiFi 2-in-1 Windows 10 Home https://www.alina.se/Produkt.aspx?T2=LT1012

 

Vilken kan vara enklast att hantera? Jag bryr mig inte så mycket om funktionerna som att det bör vara tydligt och lättläst på skärmen.

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår dig när du skriver att du är lite allergisk mot Apple. Det är jag också. Min särbo tycker jag skall byta telefon till en iPhone, vilket jag inte kommer att göra. När det gäller telefon kommer jag att hålla mig till Android.

 

De två plattorna du länkar till är några jag inte känner till.

Lamina är ett nytt fabrikat för mig. Lenovo känner jag till sedan tidigare, men enbart datorer.

Hur byggkvaliten är kan jag inte svara på.

 

Ser jag på de tekniska specifikationerna så ser det ut som att Lamina har den bästa.

CPUn är snabbast av de två.

Den har 2GB minne mot 1GB i Lenovo.

Den har 32GB lagring mot hälften hos Lenovo.

Båda har stöd för n-WLAN.

Båda har IPS-panel med samma upplösning.

Lenovos ena kamera har lite fler pixlar mot Lamina. Men vi som fotograferar vet att pixlar inte ensamt avgör hur bra en kamera är.

Båda har två USB-portar med stöd för 3.0.

Båda har BT.

Drifttiden på Lenovo är bättre, 10 timmar mot 7 timmar för Lamina.

Lamina har Windows 10, vilket kan underlätta för den som är van vid datorer med Windows.

 

I stort påstår jag att Lamina har bättre prestanda och den kostar lite mer.

 

Om du är intresserad av Lamina, varför inte fundera på att i så fall köpa från CDON istället för Alina?

CDON tar 800 kronor mindre än Alina just nu.

 

http://cdon.se/hemelektronik/lamina-t-1012b-nord-10-1-ips-atom-x5-z8300-2gb-32gb-win10-p37609932

 

Beträffande Lenovo får jag fram att Elgiganten är nästan 1000 kronor billigare än Alina för surfplattan.

 

http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/ipad-surfplatta/LEZA0C0000SE/lenovo-tab-2-a10-30-10-1-surfplatta-16-gb-wifi-bla

 

När jag jämför Lenovo hos Elgiganten med den hos Alina kan jag inget annat göra än att se att det är samma modell.

Kanske jag missat något.

 

Vänligast

Åge

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Tack Åge.
Här sitter det inte fast. Sagt och gjort jag har nu beställt den från CDON butiken som du tipsade om.
http://cdon.se/hemelektronik/lamina-t-1012b-nord-10-1-ips-atom-x5-z8300-2gb-32gb-win10-p37609932?utm_source=tradedoubler&utm_medium=cpo&utm_campaign=tradedoubler_1929402_Silver

 

Jag hade ju ett kundnummer och visade det sig att jag hade lite rabatt också (hittade igen en gammal rabattkupong på datorn) så totalt 1390:- för Lamina T-1012B.NORD 10.1" IPS Atom X5 Z8300/2GB/32GB/Win10

:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...