Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Bra router för hemmabruk efterlyses


Stefan Eklinder

Rekommendera Poster

Tjena i vinterkylan!

 

Har två bärbara datorer därhemma.

 

En dator med Windows och en dator med Fedora (Linux).

Under den här tiden har vi haft tre routrar. Billiga i och för sig, men dom håller inte vidare länge. Tycker att routrar för hemmabruk ska ha längre livslängd.

 

Den första var en trådbunden router från Dlink DIR - 100. Höll längst av dom tre.

 

Sedan kom vi in på att ha trådlöst därhemma.

 

Vi införskaffade då en Dlinkrouter DIR 615. Kanonbra, tyckte vi. Livet lekte ett halvår. En kompis kom hem med en dångel för att få in trådlöst till vår TV. Troligtvis inte dångeln som pajjade routern, men dagen efter slutade routern att fungera. Tjoff! Död!

 

I dagsläget sitter vi med en Andersson WSR 2.5.

 

Tjoho, det flöt på fint en tid.

Bättre kapacitet än den tidigare Dlinkroutern, som också var en flaskhals. Efter lite nedladdningar hängde routern sig. Omstart, omstart och omstart.

 

Tröttsamt, så Andersson såg vi till hade bättre kapacitet.  Säg den glädjen som varar. Nu håller det fanskapet också på att ge upp. Rätt som det tappas uppkopplingen. Det har hänt flera gånger nu på kort tid. Har "nollställt" routern flera gånger. Fungerar en tid. Sedan lägger allt ned.

 

Kopplar jag nätverkskabeln direkt från väggen intill datorn fungerar allt. Så att det är något med routern som spökar. Vad har jag inte kommit på. Kör jag okrypterat fungerar det fint, men helst ska man inte göra det. Så fort jag ändrar lösenord, användarnamn och krypterar. Då verkar routern lägga ned efter ett par dagar.

 

Routern hör inte till den mest avancerade, så att det är omöjligt att göra fel vid konfigurationen.

 

Vi har fiberuppkoppling 100/10 om jag minns rätt.

 

Tacksam för alla tips på bättre router. Är trött på det här skräpet nu.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har också haft ett antal d-link routrar. Och något liknande hände, jag kopplade ur den för att flytta på den och vips! så gick den aldrig igång igen.

 

Nu har jag under en rätt lång tid haft en Asus router. RT-N56 tror jag modellen är, eventuellt så har modellen slutat säljas. Men den har fungerat riktigt bra. Det var en bugg med DNS-inställningen, men jag satte om DNS i datorerna istället för routern och så fungerar det jättefint. Det har kommit uppdateringar sen jag köpte den så eventuellt är den lilla buggen fixad.

 

Men den fungerar jättefint och jag har inga problem med att rekommendera Asus. Faktum är att jag nästan uteslutande använder Asus i andra sammanhang också, som moderkort, grafikkort etc.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Det kan vara så att routerns operativ inte klarar minneshanteringen. Det kan bli "fullt". I synnerhet om man har smartphones eller surfplattor anslutna. Har själv haft en

D-link Dir-615, på den löste jag problemet genom att flasha om den med dd-wrt.

Jag har för mig att det fanns en test av routrar i PCfa för ett tag sedan där Linksys EA-6200 sades vara den mest prisvärda routern.

 

/ Jari

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ang. att routrar pajar, så blir en del så varma att dom säger upp sig efter ett tag.

Men ta i trä, jag har själv en D-Link Dir-655 som hängt med ända sedan dom släppte denna och det var väl 2009?

 

Jag har ett sk. bredbandsskåp i hallen där nätverkskabeln från fiber-joxet i källaren kommer in och det skåpet har bra ventilations öppningar och routern ligger liksom c:a 60 grader snett lutad uppåt på en liten plåthylla i skåpet.

Kablaget och antenner uppåt och ventilationsöppningarna som också sitter ovanpå bak är fria att skicka ut värmen rätt väg. Det blir tydligen bra kylning av detta (ja plåthyllan den ligger på hjälper säkert till också), för den är alltid bara små-ljummen.

Så det är viktigt att det finns själv-cirkulation av luften runt dessa, i synnerhet vissa modeller av Asus routrar som kan bli väldigt heta när man läser testerna.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja som jag skrev finns/fanns flera modeller och precis som du säger har Asus ofta legat bra till i testerna när det gäller prestanda, men jag har också läst om någon modell från dom som blev väldigt het och därmed drog ned betyget.

 

En sak till med överhettade routrar pga. dålig kylning eller andra orsaker; dom kan ju börja med att uppträda konstigt, att inte fungera som dom skall.

Men det är ju bara att lägga fingrarna på den och känna, känns den "onormalt varm" så är ju kretskortet inuti ännu hetare...

Då kan man väl hitta på nåt sätt att kyla den: kontrollera att ventilationshålen är fria, ändra dess position, luta den, hänga upp den fritt efter väggen, en liten fläkt på sidan...för att se om problemen försvinner och livslängden kommer ju att öka.

 

PFA: Stort jämförande test: Bästa routern för max 500 kronor

Bredbandsroutrar - Test.se

Mvh

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tjena!

 

Tack för alla intressanta tips och förslag! :-)

 

Fortsatte att pyssla med problemet och kom på mig själv. Ganska pinsamt, nämligen att jag kopplat in nätverkskabeln från väggen till routern i fel uttag på routern.

 

Istället för WAN-uttaget så hade nätverkskabeln hamnat i uttag 4:a för datorerna.

 

Så har jag skällt och grymtat på att routern är kass. :-D

 

Nu fungerar det mesta problemfritt.

Hoppas på att det fortsätter så...

 

Nu tror ni säkert att jag slängt routrar som verkligen fungerar. Faktiskt felsökte jag dom ordentligt innan dom begravdes för gott bland övrig pensionerad elektronik.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.×
×
  • Skapa nytt...