Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Egen midi-musik


erok59

Recommended Posts

Jag har skapat egen musik som midifil och som är cover från en känd låt, får jag använda denna låt till mina videos på nätet (tex. youtube), som privatperson och som en nättidnings redaktör??

 

ps. om ja, får jag använda även kända låtar från midifiler som jag har laddat ner på 90-talet (med okända upphovsmän till dessa midifiler) i samma syfte - privat och på en nättidning??

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Är det kända låtar borde man ju hitta upphovsmännen.

Jag vill nog påstå att allt detta är upphovsrättsskyddat och du har ingen rätt att publicera det varken som privatperson eller redaktör.

Link to comment
Share on other sites

Ja, du får försöka hitta upphovsmännen och skriva till var och en av dem och fråga. Först när du fått klartecken från dem har du rätt att använda det de skapat. Inget säger att de inte skulle gå med på det om du berättar vad du ska använda deras verk till. Jag känner en fransk konstnär som flera gånger har frågat fotografer och musiker om hon får använda vissa av deras verk i sina egna bilder och videor. Hon erbjuder sig förstås att ge dem cred för det genom att deras namn nämns i hennes verk och, om de så önskar, en länk till deras hemsida eller Facebooksida. Ibland säger upphovsmännen nej men oftast säger de ja.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Mr Stoned X bootlegger

För att slippa problem så är det alltid bäst att komponera egen musik är nog mitt bästa råd. Väljer du kända låtar att göra covers på så är det inte alltid säkert att det bara räcker att ta kontakt med kompositören då med 100% säkerhet är kompositören/artisten förlagd och har ett stort multinationellt bolag i ryggen som bestämmer, styr och ställer.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...