Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Extern hårddisk kan inte öppnas


Mållgan

Recommended Posts

En av mina externa hårddiskar, en Western Digital, har krånglat en längre tid vid anslutningen till datorn. Ibland har enheten inte visats i "Min dator" men vid bortkoppling och återanslutning har det löst sig. Men nu verkar det vara värre. Enheten visas i "Min dator" men bara med en grå symbol "Lokal disk G", d v s inte med den bild som visar diskens nyttjade och ej nyttjade del och som kan öppnas. När jag klickar, eller högerklickar på symbolen, börjar timglaset snurra oavbrutet.

I Enhetshanteraren visas disken och också i Diskhantering men i Diskhantering visas inte heller diskens "innehåll" när jag klickar/högerklickar, varför min plan att där tilldela disken en ny enhetsbeteckning sprack. Jag har också avinstallerat disken men det hjälper inte.

Någon med tips?

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag har läst dessa trådar.

Knepigt i mitt fall är att disken inte visas i Diskhantering men visas i Enhetshanteraren och i "Mina dator", där med en grå symbol (som dock inte öppnar disken). Provat också på en annan dator (Windows 8) i stället för min "huvuddator" med Windows 7. I Kontrollpanelen-Enheter och Skrivare, visas disken och där kan en felsökare användas men den gav inte något resultat. Jag har också avinstallerat disken där och återinstallerat utan resultat. Start av datorn i felsäkert läge gör ingen skillnad.

Link to comment
Share on other sites

I mitt val var det snabbt felsökt.

Jag plockade ur disken och anslöt den med en "lös" USB-SATA-adapter och där fungerade den.

Misstänkte redan tidigare ett det var fel på kabinettet då dess lysdiod blinkade på ett onormalt sätt.

 

Det är ju bra om du kan utesluta ditt kabinett.

(ja eller det är ju ännu bättre om det ÄR fel på det)

Link to comment
Share on other sites

Tack. Jag får väl försöka mig på en sådan manöver efter den kommande helgen. Nu ger jag mig av till huvudstaden för att se sonen springa Stockholm Marathon på lördag.

Link to comment
Share on other sites

Ingen aning utan spaning.

Situationen är den jag beskriver i mitt första inlägg.

Konstigt om det är utnött. Den är 3-4 år gammal och används bara för att backuplagra film- och fotofiler.

Men något elände är det ju eftersom den inte dyker upp som den ska i "Min dator" och inte alls i Diskhantering.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att jag ska demontera den och placera den i en dockningsstation för att se om datorn kan öppna den då. Jag har aldrig gjort det tidigare men det är aldrig för sent att lära sig nytt.

Eric Clapton fyllde 70 år nyligen och firade det med ett antal bejublade konserter i Madison Square Garden i New Yirk och Royal Albert Hall i London och han var bättre än någonsin. Kolla youtube-klippen.

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Fler alternativ

 

Adapters SATA/IDE till USB-port.

Komplett  http://www.komplett....sku=344906#info

Conrad  http://www.conrad.se...3ef1cde9%2Fmd5}

Webbhallen  http://www.webhallen...l_drive_adapter

Cable Wolrd  http://www.cableworl...A%2FIDE+adapter

Alina Systems  http://www.alina.se/...>SATA</span>-61

 

I länkarna ovan är alla utom Conrads och Kompletts exakt samma modell från Deltaco (vad jag kunnat se) - priset skiljer.

 

Passar alltså även för dom äldre IDE (PATA) diskarna, SATA, 2,5" och 3,5" diskar samt CD-ROM DVD COMBO etc.

Strömkabel för HDD följer också med och en SATA samt en PATA disk kan samtidigt anslutas,

 

Stöder även MAC och Windows 98, ME, 2000, Windows NT.

Till en del av dessa O/S använder man den medföljande CD-skivan med drivrutiner (finns till nån modell ), behövs Ej på bl.a.Windows XP, Vista, Windows 7/8 eller Linux

 

Samt Inet: USB 3.0 för SATA III adapter, kompatibel med USB 2.0 http://www.inet.se/produkt/8903578/usb-3-0-till-sata-iii-adapter

Link to comment
Share on other sites

Oj, jag lät Diskhaneringsrutan vara öppen under natten och nu på morgonen visade sig dialogbilden enligt bilaga. Jag har ändrat enhetsbeteckning till K: men disken anges vara ej allokerad och syns kan därför inte öppnas i "Min dator". När jag ska allokera den tar det stopp för mig. Hur göra?

 

   

post-63909-0-51845600-1433234950_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Det är ju bara några kB som inte är allokerat, det stora utrymmet är markerat som RAW, dvs det har tappat sin partitionsinformation.

Link to comment
Share on other sites

Filsystemet har blivit ändrat till RAW.

 

Detta händer ibland med hårddiskar och USB minnen. Om man inte använder sig av "Säker borttagning", kan det hända. Varför det blir så,kan jag inte svara på.

 

Windows kan inte läsa RAW filer. Det finns program som kan hjälpa dig få tillbaka dina filer. Sök på "Recover RAW" eller "Återställa RAW" på nätet.

Link to comment
Share on other sites

TestDisk använt på rätt sätt kan laga partitionsinformation utan att förstöra innehållet i partitionen.

 

Om du är rädd att förstöra något bör du klona (kopiera hela disken inkl. partitionsinformation) till en annan disk och sen hålla på med klonen.

Link to comment
Share on other sites

Tack. Jag ska se om kloningsprogrammet AOEMI Backupper hittar disken. Annars blir det ju svårt att klona den.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag provade Testdisk på den externa hårddisken med RAW-filer men Testdisk höll på i flera dygn, speciellt i sista momentet där det såg ut att vara tvärstopp. Efter en viss egen mental återhämtning hittade jag programmet iCare Data Recovery Pro som jag köpte och som visade sig bli succé även om bearbetningstiden blev avsevärd.

Först analyserade programmet den externa hårddisken (2TB men fylld med 1,6 GB filmfiller, fotofiler, musik mm) och det tog 23 timmar i anspråk. Därefter tog det ca 28 timmar för programmet att spara de återställda filerna (såvitt jag begriper är det väl filsystemet som återställts) till en nyköpt extern 5TB-hårddisk. Allt blev som tidigare. Stor succé och lycka.

Link to comment
Share on other sites

P.S. Nu har jag beställt ytterligare en 5TB-extern hårddisk till vilken jag ska klona den ovannämnda 5 TB-disken, dvs jag ska ha två externa lagringsdiskar. Hängslen och livrem. D.S.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...