Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur raderar man CD-r /DVD skivor - verkar omöjligt!


Lighthouse2

Rekommendera Poster

Hur raderar man säkert bort personlig data från CD-R / CD +R  / DVD RW skivor, så dom går att slänga?

Jag har läst att man ska allt ifrån stoppa in dom i micron till klippa isär dom och slå sönder i bitar, men inget av alternativen känns vidare bra och en massa jobb.

 

Finns det verkligen inget program som skriver över dem säkert, som Ccleaner gör med säker borttagning i flera pass först och att man SEN klipper isär?

 

Testade att försöka formatera om dem men varken Nero eller nåt annat program fungerar det med, inte heller Windows egna.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

R-skivor kan man bara skriva till en gång så de är inte möjligt att skriva över det som finns på dem. Vill man göra dem oläsliga kan man repa ytan eller göra sönder skivan.

 

RW-skivor ska gå bra att skriva över däremot.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Är tanken att slänga cd-skivan efteråt, så är nog det säkraste precis som Cecilia är inne på, att ha sönder skivan i några bitar, släng sedan bitarna på olika ställen, så är det ju helt omöjligt att få någon info från den.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Elda upp dem!

Säkerligen inte miljövänligt, kanske inte ens tillåtet, men man slipper allt splitter som uppstår när man bryter av skivorna.

 

Tillägg:

Valborg_vid_Ringsj%C3%B6n_20081.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag kör nog på elden   :)   lägg dom i en plåtburk ex en gammal färgburk och slå på en skvätt bensin.  :D

 

DOCK - utomhus så klart!!! ALDRIG UNDER SPISFLÄKTEN!!!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

En vanlig CD-R mm kan förstöras på drygt 3 timmar . Har du en DVD-R video-brännare ? Lägg skivan i den och tryck på startknappen.Om den ska bli helt oläslig behöver den ligga i DVD-video-brännaren videon nån timme till och försök läsa den  i DVD-video-brännaren.   Om det bara är dokument och andra filer kanske det inte går så bra. ... med DVD-Video-brännare.  Läs skivan många gånger i datorn. Kör program som t.e.x. scandisk och andra program som läser på skivan. Då behöver du inte sitta och titta på. 

 

CD-check kan du också använda några gånger. När du har kört dessa program kommer det att bli många fel på skivorna. Lägg dem sedan i på ett bord där solen skiner ofta. Efter några månader är skivan tom enligt isobuster. . 

Jag vet tyvärr inte någon bra virusfri och annonsfri sida till programmen. 

 

Du kan också ta en kniv eller sax och göra många repor i skivorna.  Men kolla om de verkligen är obrukbara med CD-check eller isobuster. Om du kollar såna skivor med dessa program kommer det att ta väldigt lång tid innan de visar något resultat. 

 

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...