Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Uppdaterad stillbild från webbkamera


Kalle Dator1

Rekommendera Poster

Hej !

Jag skulle vilja använda min webbkamera till att uppdatera en stillbild med vissa inställbara intervaller, eftersom sceneriet som kameran visar är tämligen händelsefattigt. Det visar bara utsikten från mitt fönster, till glädje för mina utländska vänner och bekanta, som tittar in på hemsidan och vill se hur vädret är hemma i Sverige. Då räcker det med en daterad/tidsatt stillbild, som dessutom är lättare att hantera på webbsidan

Finns det något bra sådant program, som kan fånga bild från en tämligen enkel webbkamera (Trust)

M v h

/Kalle

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Mikael63 !

 

Ska kika in på denna ! Tycker att namnet verkar bekant... Något som man kan ha Trial en tid för att sedan ev. köpa....

 

Kan man göra Capture och uppdatera en bild med VLC också ? Har bara testat den tidigare som videofångare - med dåligt resultat....

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här en länk till ett annat program jag använt för länge sedan, lite oklart till vad men..:

http://coffeecup-webcam.en.lo4d.com/

 

OBS! http://www.coffeecup.com/ verkar inte ha den produkten kvar.

Jag vet inte hur "tillförlitlig" lo4d.com är, det var bara typ första googleträffen.

Blandade omdömen om webbplatsen på https://www.mywot.com/en/scorecard/lo4d.com

Bäst att kontrollera nerladdade filer på sidan http://www.virustotal.com innan man installerar.

 

Tillförlitlig sida med samma program: http://www.softpedia.com/get/Internet/WebCam/CoffeeCup-WebCam.shtml

 

Kan ju vara bra att kolla att det fortfarande går att köpa innan man lägger för mycket tid på att lära sig det.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipsen, Mikael63 och Cecilia ! !

 

Jag har googlat på och tagit hem på prov några hanteringsprogram för webbkamera, där jag har tyckt det sett ut som något jag kunde använda. Men inget av dessa program har ens fungerat initialt, att få igång...

I skrivande stund har jag dock ännu inte kollat coffeecup...

 

För närvarande kör jag webbkameran över Bambuser, vilket fungerar så där... Det blir i alla fall en rörlig bild, som går ut via min hemsida, och så långt är det bra.

Men upplägget är så oändligt skört och ömtåligt.

Jag kan knappt göra någonting på serverdatorn utan att Connection börjar att hacka i överföringen till Bambuser, och efter tre sådana hackningar blir jag ombedd att kolla min internetuppkoppling.

 

Ska det behöva vara så märkvärdigt att plocka in en levande  bild från webbkameran på datorn, och var 30:e sekund eller så  ta ett snapshot från visningen och placera denna bild på avsedd plats på hemsidan. För närvarande får jag inte ens in en visning från webbkameran, kanske beroende på att jag har en ganska enkel sådan, utan medföljande program att manipulera med...

 

Ska jag skaffa en bättre webbkamera kanske ?

 

/Kalle

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad har du för webbkamera?

 

Jag frågar eftersom jag nyligen hjälpte till att installera en Logitech HD Webbkamera med inbyggd mikrofon (kanon bra) på en bekants dator och tyvärr kommer jag inte ihåg modellbeteckningen.

 

Det följde inte med någon mjukvara på skiva med kameran, men den usb-kameran kändes igen och automatiskt installerades korrekt av Windows och fungerade direkt i Skype där den skulle användas.

 

Men det jag vill komma till - jag kom på att jag skulle besöka Logitechs supportsida för just den modellen och där laddade jag ned deras Logitech Webb-kamera Diagnostikprogram (nåt namn i den stilen) och med detta följde det med en Logitech drivrutin samt program för att göra i princip vad som helst:

 

Tex. spela in videofil direkt och spara lokalt eller live on-line, rörelseaktiverad video-inspelning (dom tyckte det var kul att se vad hunden gjorde i det rummet när den var ensammen hemma), ansiktsigenkänning och fokusering på detta, ta stillbilder manuellt, ta stillbilder med tidsinställning, ställa in kvalitet på film eller bilder, etc. etc.

 

Det finns ett flertal gratisprogram som kan olika "lite" och är mer eller mindre bra.

Jag har ju för mig att tidningen Pc För Alla gjorde en guide för nåt år sedan, om att använda sin webbkamera för övervakning hemma och i flera av dom webkamera-program som tipsades om gick det också att ta stillbilder.

Hittar tyvärr inte igen artikeln.

 

Men du kan prova gratis Free Webcam Picture Taker och/eller Free Webcam Recorder

Nedladdningslänkar till flera av deras gratisprodukter uppe till höger på webbsidan.

Obs! Kom ihåg att bocka ur ev. 3:e parts program under installationen som du inte vill ha in på din dator. Det är dessa som finansierar verksamheten.

Är det inget som passar dina behov, ja bara att avinstallera från Kontrollpanelen > Program

 

Mvh :)

 

[Edit] Tänk också på vad lagen säger om fastmonterad kamera som kan filma ut på plats dit allmänheten har tillträde -Nix.

Skulle filma snöfall – fick Gopro-kameran beslagtagen av polis

På slutet av videoklippet förklarar Polisen vad man får och inte får.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för ditt svar, Flyfisherman !

 

Kameran som jag använder f n heter alltså "Trust".
I varje fall är det så den känns igen med spelare som VLC Media Player, konverteraren Windows Media Encoder och nu siten Bambuser.
Via WME tog jag tidigare ut den och testade olika script för placering på hemsidan, men utan att hitta något tillfredsställande sådant. Trodde att det senaste skulle fungera bra i all sin enkelhet, men det visade sig oftast presentera en svart bild, enligt mångas påpekanden.

Bambuser fungerar nu hyggligt men är väldigt känsligt, som jag beskrivit tidigare... Dessutom tillkommer reklam och det tydligen obligatoriska Facebook...

Tycker dock att det skulle räcka med att lägga ut en updaterande stillbild, som då också kan göras större, utan att kräva så mycket överföringskraft. Det är vad jag nu är ute efter !

(Ska påpeka att jag har videokameran riktad mot en gata, något hundratal meter bort, ut från mitt vardagsrumsfönster på 11:e våningen i ett höghus i Västerås. Och det ska till någon väldigt markant och välväxt person för att på det avståndet kunna känna sig utpekad och igenkänd, därmed kränkt och sugen på att polisanmäla....)

Jag har googlat på "Trust" utan att hitta någon motsvarande mjukvara. Nu är ju Trust-kameran en ganska billig variant, som jag egentligen inte haft så höga krav på, annat än att den ska kunna filma det den ser.
Dessutom har jag googlat fram flera varianter av programvara, liknande de som du länkar. Jag har dock inte tidigare sett just dessa, men ska ta mig en titt på dem.
Gemensamt för flera av dem jag plockat hem och testat är att jag inte ens har fått igång dem, varför jag avinstallerat dem igen. Något program har hittat "Trust" som webbkamera, vilket sett lovande ut om det inte samtidigt har presenterat en illgrön bild i stället för ett filmat motiv... (Jadå - bildleveransen till Bambuser har varit avstängd under försöken !)

Jag skulle gott kunna tänka mig något program som från webbkameran spelar in en evigt pågående slinga på några minuter, från vilken ett annat program med jämna mellanrum hämtar en ögonblicksbild - gärna förser den med datum och klockslag - och med denna ersätter en stillbild utlagd på min hemsida, där den då uppdateras. (Alternativt att webbkameran tar stillbilder i stället för video.... Har inte sett att min kan göra detta !)
Jag har dock ingen uppfattning om ifall någon sådan utrustning finns - annat än i min fantasi....

Går man ut på siter som "Svenska webbkameror" m fl, finns det massor av sådana stillbilder, som uppdateras med olika frekvens, allt från 30 sekunder till några minuter - vissa inte alls... Hur fungerar detta och vad ligger bakom ?
Kanske är det en ren stillbildskamera jag ska rigga upp i stället....

/Kalle

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men vilken modell är det av Trust?
Nån av dessa? http://www.trust.com/en/product-ranges/webcam#group:WEBCAM
 
Det står på deras sida för vald kameramodell följande:

For extra functionality download driver...

Då klickar man bara på rätt kamera och där skall man kunna ladda hem drivritin, manual etc. för valt operativsystem

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, det verkar inte vara någon av dem !

 

Liknar lite HD-varianten, med den lådliknande underdelen, men avviker m a p själva kamerahuset...

 

Fantastiskt att du hittat dessa kameror....

 

Kameran sitter riggad upptill i fönstret och är lite svåråtkomlig för närmare skärskådande utan lite akrobatiska övningar, som inte känns så angelägna denna sena timme.

 

Windows får heller inte fram någon tillverkare, eller något modellnummer, under enheter....

 

Kan drivrutin / manual för någon annan av kamerorna vara tillämplig ?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nya/andra drivrutiner ska väl inte behövas om kameran i övrigt fungerar bra, med andra program.

Kollade på några av kamerorna på Trusts hemsida och där finns bara manual för nerladdning.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 2 veckor senare...

Hej !

Det känns som om problemet med webbkameran är löst, och att jag har fått det dit jag ville, d v s att stillbilder plockas ut från webbkameran och ersätter varandra med en varierbar intervall.

Jag hittade bl a ett program som heter "webcamimagesave". när jag idogt letade på internet efter lämpliga objekt.
Programmet är inställbart för valfria tidsperioder, och skickar en stillbild till avsett ställe på en htm-sida, som i sig också uppdateras med samma intervall genom taggen

<meta http-equiv="refresh" content="30" > inom <head> </head>

Denna htm-sida kikar sedan fram på publiken genom en iframe på den ordinarie htm-sidan, vilket åstadkommer att enbart bilden, och inte hela sidan uppdateras med angiven frekvens.

Resultatet är att jag får en större och tydligare bild från webbkameran, med angivet datum och klockslag, vilket också skiftar.
Bilden tar inte heller på långa vägar så stort bandbreddsutrymme som en kontinuerlig video-stream (750 gånger tätare uppdaterad), vilket gör att även datorer med dålig mottagning (som några bekanta tyvärr förfogar över) kan få in en bra bild av hur det ser ut i realtid hemma i gamla Svedala - även om där inte finns några gubbar som rör på sig...

Resultatet finns till beskådande på
http://karlerik39.no-ip.org/Videogalleri/Videogalleri.php

[Jag hittade flera program, som jag ännu inte har testat, vilket i nuläget inte känns nödvändigt !
De heter "abelcam", "autowebcam", "boorucam200", "timelapse", "wcm" ]

Med vänlig hälsning

/Kalle

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.×
×
  • Skapa nytt...