Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Inställningar - användande - Sony DSC-WX80 - Cybershot?


eva29

Rekommendera Poster

I den här tråden hade jag tänkt be om hjälp med allt som rör inställningar och användandet av min Sony DSC-WX80.

 

Ganska nyligen inköpt. Har börjat använda den lite smått för att lära mig den innan och utan. Vill kunna använda den och utnyttja den maximalt för att kunna ta så bra bilder som det är möjligt. För att ta maximalt bra bilder så måste ju allt vara inställt rätt till att börja med.

 

Någon här som har samma kamera eller liknande eller som ändå är oerhört duktig och därav kommer att kunna vara behjälplig i tråden?

 

http://www.sony.se/electronics/cyber-shot-kompaktkameror/dsc-wx80#product_details_default

 

Exmor R® CMOS-sensor på 16,2 megapixel

 

WX80 har ett Carl Zeiss®-objektiv med 8x optisk zoom, vilket gör den utmärkt för varje situation. Använd bara zoomen och låt kameran bannlysa skakningar och suddighet.

 

http://www.sony.se/electronics/cyber-shot-kompaktkameror/dsc-wx80/specifications

 

Tydlig bildzoom

JA 16 megapixel ca 16x/10 megapixel ca 20x/5 megapixel ca 28x/VGA ca 115x/12 megapixel (16:9) ca 16x/2 megapixel (16:9) 38x

 

Digital zoom

16 megapixel ca 32x/10 megapixel ca 40x/5 megapixel ca 56x/VGA ca 115x/12 megapixel (16:9) ca 32x/2 megapixel (16:9) ca 76x

 

 

EDIT!

 

 

Manualer
http://www.sony.se/support/sv/product/DSC-WX80#Manuals

Bruksanvisning
http://pdf.crse.com/manuals/4447400911/SE/index.html

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Låna en bok om foto, spelar inte så stor roll om den är ny eller 40 år gammal eftersom principen är den samma, och lär dig hur bländare, slutare och iso hör ihop. Alternativt kan du söka på internet.

Några grunder. Porträtt: stor bländare/litet nummer och lägst iso som är möjligt och en slutartid som ger bra exponering. Varför? Stor bländare ger kort skärpedjup och lågt iso ger minst brus.

Landskap: liten bländare/stort nummer och lågt iso slutartid som passar. Varför? Liten bländare ger långt skärpedjup. Sport typ ishockey: största möjliga bländare, 1/500s och ställ iso för att få bra exponering. För mig har iso 1250-1600 varit lagom med bl. 2.8. Varför? I ishockey vill man frysa rörelsen och därför ha ca 1/500s, max bländare för att inte tvingas höja iso onödigt högt. Bilar/flygplan o dyl i rörelse: tid på t ex 1/100-1/200s för att få med rörelsen i hjul och propellrar.

 

Många anser att manuella inställningar är det enda rätta men det spelar ingen roll om kameran ställer in bl 4.5 och 1/100s eller om du gör det enligt kamerans ljusmätare, bilden ser lika ut. Däremot lönar det sig att veta hur och varför kameran tänker som den gör och kunna använda exponeringskompensering på bästa sätt.

I soligt väder kan man använda sig av "sunny 16" metoden. Bl 16 med slutartid samma som iso ex 1/100s och iso 100. Sedan kan man öppna bländaren ett steg till 11 och halvera tiden till 1/200s för samma exponering. Här har du nytta av grunderna du ska läsa dig till i valfri årgång av en fotobok jag skrev om i början (analog/digital spelar ingen roll)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok, det är en hel del att tänka på inser jag.

 

I talande stund försöker jag hitta en lösning på att kameran stänger av sig själv. På min gamla kamera Dimage Xt kunde jag ställa in (Setup/Custom1/Power off) att kameran stänger av sig efter 1, 3, 5,10 eller 30 minuter. Men jag hittar inte lösningen på det problemet på den nya. Nån kunnig?

 

Har precis beställt ett nytt minneskort, det ingick inget vid köp, så tills vidare använder jag det gamla (SanDisk) från Xtn och det är bara på 64MB så det funkar inte i längden.

 

(SanDisk SDHC eXtreme Video HD 16GB, 45MB/SEK - 139 kr)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.×
×
  • Skapa nytt...