Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Windowsloggan knappt synlig


fransanna

Rekommendera Poster

Windows XP Home, 32-bit, stationär dator. Grafikkort NVIDIA GeForce 7300 LE (512 MB), moderkort Asus M2V.

 

Vid start händer det ibland att Windows-loggan knappt syns. Vid omstart på knappen på burken får jag lista på olika start-alternativ (felsäkert läge, Windows normalt, etc.). Brukar välja "senast fungerande konfiguration" och då går allt igång som vanligt.

Vet ej om det är grafikkortsrelaterat eller något annat. Har dock uppträtt även efter byte av bildskärm (från Samsung Syncmaster 970P till Samsung Syncmaster 193P).

Tacksam för tips om vad detta kan vara.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Är det så att du kopplar skärmarna med analog kabel, alltså med en D-Sub eller med andra ord vanlig VGA-kontakt? För i såna fall brukar skärmar ha en knapp för autokalibrering så att bildens bredd och höjd stämmer in bättre med skärmens proportioner (en funktion som inaktiveras vid koppling med digital kabel).

 

Men då det funkar efter återgång till senast fungerande konfiguration så kan man också misstänka drivrutinen för grafikkortet. Avinstallera den via Kontrollpanelen och installera sedan på nytt med en uppdaterad version:

http://www.nvidia.co.uk/object/winxp-266.58-whql-driver-uk.html

 

För att datorns övriga komponenter, inkl grafikkortet, ska kunna arbeta som de ska så krävs det att moderkortets chipset har korrekta drivrutiner i botten så installera helst dem till att börja med (dessa brukar saknas så nu utgår jag bara från att så även är fallet nu ;-)).

http://www.asus.com/Product.aspx?P_ID=OqYlEDFfF6ZqZGvp&content=specifications

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kan ju vara att din Xp installation är skadad på nåt vis så att du behöver reparera den,men då får du installera om alla uppdateringarna men behåller det du installerat på datorn.(Reparation)

 

Du kan pröva att ladda din bios igen och se om det hjälper då datorn kan ha tappat sina bios inställningar.

 

Om datorn inte är en märkesdator typ HP,Compaq Fujitsu,Dell osv då dessa oftast behöver en F tangent för att komma in i bios typ F2 eller F12 så håller du inne delete tangenten i uppstarten av datorn.

 

Väl inne i bios så finns oftast val längst ner på skärmen brukar vara F5,F6 som heter Load optimized default eller load default beroende på biosversion.

 

Sedan är det bara och spara inställningarna ,kan vara F10.Brukar stå Save and exit.

Eventuellt kan du behöva flytta med pilmarkeringarna till yes beroende på biosversion.

 

Värt att pröva och se om det hjälper eftersom det går ganska snabbt att göra.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...