Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

pc startar inte


crona49

Rekommendera Poster


Datorn startar inte. Nätdelen på min compaq dator blinkar med en diod på baksidan o det knäpper i den. Drar man ut strömsladden på moderkortet lyser den o verka funka igen.
Är det moderkortet som är paj då?

Tacksam för tips
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det behöver inte vara moderkortet.
Om du mekar med datorer själv skulle jag föreslå att du provar med att plocka bort alla instickskort (minnen, grafikkort, ljudkort, PCI-kort som SCSI, TV, SATA, IDE m.m.) samt kopplar bort alla hårddiskar, USB, floppy och optiska enheter.

När du bara har moderkortet kvar med CPUn på provar du att starta datorn. Går fläkten igång på CPUn och du får en eller fler pipsignaler från moderkortet kan du stoppa i ett minne i datorn.

Prova om det startar igen som ovan. Om det gör detta är det sannolikt inget fel på moderkort, CPU och nätaggregat. Har du dessutom hunnit med att få i en minnesmodul och allt startar är det inget fel på det heller. Nu kan du också få en eller flera pipsignaler från moderkortet.

Prova att stoppa i grafikkortet. Startar datorn nu, med fläkt som går igång på CPUn (och eventuellt fläkt på grafikkortet) skall moderkortet ge ifrån sig ett pip. Gör den det indikerar det att datorn startar normalt. Då är det inget fel på de enheter som är anslutna.

Anslut därefter en enhet åt gången tills dess att datorn inte startar. När det sker har du också hittat den enhet som är defekt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har nu kopplat ur allt och däremellan försökt starta datorn. -inget  händer bara lampan på nätdelen blinkar. Är det kört nu?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nej, det är inte kört.
Vad du kommit fram till är att det sannolikt är fel på antingen moderkortet eller nätaggregatet.
Har du tillgång till ett annat nätaggregat kan du prova att ansluta det till moderkortet. Har du inte tillgång till ett annat nätaggregat men ett annat moderkort, prova att koppla in moderkortet på nätaggregatet.
Har du inte tillgång till något av delarna blir det lite svårare att testa om det är moderkort eller nätaggregatet som är defekt.
Det kan självklart vara CPUn också.

Jag skulle föreslå att du försöker få tillgång till ett nätaggregat som du vet fungerar. Om du behåller moderkort, CPU och ett minne anslutet så behöver inte nätaggregatet vara särskilt kraftfullt för att klara det du har.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...