Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Starta CD skiva direkt


Börje Nordberg

Recommended Posts

Börje Nordberg

Hur gör man för att få CD skivan att starta automatiskt när man lägger in den i cd spelaren, utan att behöva gå till Den här datorn?

Tacksam för svar.

Börje!

 

Link to comment
Share on other sites

egenskaper för din CD eller DVD/brännare.Spela up automatiskt .Markera en innehållstyp och välj en åtgärd som ska utföras

automatiskt när den typen används i den här enheten:

 

Välj åtgärd:

Tex: Spela upp

 

i Windows Media Player

 

Öppna mappen för att visa filerna

i Utforskaren

 

 

Eller så gör du en autorun skiva.

 

För att en CD-rom-skiva skall starta automatiskt överhuvudtaget får man självklart inte ändrat på grundinställningarna, som i exemplet med musik-CDn nedan. Dessutom måste Meddelande om diskinmatning vara förbockad i CD-läsarens egenskaper, under fliken Inställningar i Enhetshanteraren.

Om en skiva startar och man vill förhindra det brukar man kunna hålla nere Shift-tangenten när man sätter i skivan. Ytterligare inställningar kan göras med det nyttiga programmet TweakUI, där det enkelt går att bestämma om CD-skivor skall autostarta eller inte.

Men ibland vill man inte bara att skivan skall starta, dvs börja snurra igång. Man vill ju starta ett program också. För att en dataskiva ska köra ett program automatiskt krävs dessutom att filen Autorun.inf finns i rotkatalogen på skivan. Detta ska vara en textfil med följande innehåll:

[autorun]

open = program.exe

icon = ikonnamn.ico

"program.exe" är det program som man vill skall starta. Det måste finnas på skivan eller i Windows. Ikonraden är frivillig. Finns den där används den angivna ikonen som symbol för CD-skivan i Utforskaren.

Vill man i stället starta en fil med dess associerade program, till exempel öppna en HTML-fil i en webbläsare, skall det se ut så här:

[autorun]

open = start.exe dokument.htm

icon = ikonnamn.ico

I exemplet öppnas filen dokument.htm i den webbläsare som är associerad med .htm-filer på den aktuella datorn. Det är kommandot start som åstadkommer detta. (Start.exe ingår i Windows.) Alltså samma effekt som man får om man dubbelklickar på en .htm-fil. Läs mer om hur filassociationer fungerar på sidan Hur fungerar filassociationer? >

Vissa har hört av sig och sagt att detta tips inte fungerar i Windows XP. Jag har därför ett alternativt sätt för denna version. Skapa en textfil med namnet autorun.inf. Skriv följande text:

[AutoRun]

label=Detta är en testlabel

shellexecute=index.html

Inne i filen anger man alltså den fil som ska starta automatiskt på CD:n, i det här fallet index.html. Men det hade lika gärna kunnat vara en PowerPoint-fil, Windows Media-fil eller ett Word-dokument.

 

[inlägget ändrat 2007-04-11 22:43:52 av molle98]

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...