Just nu i M3-nätverket
Jump to content

AMD eller Intel?


K Olagus

Recommended Posts

Min 6 år gamla datorburk skall pensioneras. Nätaggregatet och moderkortet pajade häromveckan och nu står jag alltså i begrepp att låta bygga ny dator. Det var lättare ! Jag tänker låta Inet bygga den och de har rekommenderat Intelprocessor eftersom jag jobbar i Photoshop (suiten CS2), börjar intressera mig för film, pysslar med ljud emellanåt i lite mer avancerade ljudprogram. Datorn används dock även för surfande, kontorsarbete, musiklyssnade via Spotify, mail osv. Jag är inte intresserad av att bygga en dator som fixar spel. Men jag vill ha en dator som är såpass kraftfull att den orkar med stora bildfiler, ljudfiler, filmfiler osv. Dock inte nödvändigtvis på samma gång!

Säljare av datorer säger omgående Intel när de får höra att jag vill jobba med bild.Tydligen är det Intel som gäller nu. Tidigare AMD, som också var vad jag hade tidigare. Detta var vad min dator var utrustad med: PROCESSOR – AMD ATHLON 64 3000+ 1,8GHz.MODERKORT – ASUS A8 V DE LUXE SOCKET 939 med INTEGRERAT LJUDKORT.GRAFIKKORT – Nvidia GEFORCE FX 5600.MINNE – 4x500 GB.

 

Vad jag förstår, så kostar Intelprocessorer en hel del mer, liksom de moderkort jag då måste ha. Jag blir villrådig. Jag vill förstås ha en datorburk ("framtidsdator") med komponenter som har kvalitet, god prestanda osv., men kan nog inte lägga mer än c:a 18 000:- inklusive allt. (Ingen kringutrustning för det har jag.) Finns det någon här i forumet som har erfarenhet av bildarbete (fr.a.) och som kan råda? Skulle gärna vilja ha allt som förr, men inser att det är en omöjlighet.

Link to comment
Share on other sites

Om du kan/vågar/orkar skruva själv, kan du ju testa detta:

uppgraderingspaket i5

 

En i5 med 4GB RAM samt ett kompetent moderkort är ungefär vad du behöver.

Du behöver också ett nytt grafikkort för ungefär 1000:-

Totalkostnad 6000:-

 

Kanske behöver du ett nytt nätaggregat också, kvalitetsaggregat på cirka 450watt kostar runt 700:-

 

Allt det andra, inklusive lådan kan du behålla.

 

Tillägg: En OS-licens behöver du kanske också. OEM-licens för win7 kostar cirka 1000:-

Edit 2: Glömde skriva att det ska vara 64-bitars OS.

Men du kanske inte behöver OS. Har du "tur", så funkar datorn utan att du behöver ominstallera operativsystemet. XP-program funkar ibland inte alls i win7.

Link to comment
Share on other sites

Hittar inte rätt sätt att svara utan citat i det nya forumet, men nu svarar jag er båda - Virtuosen 2 och Thirteen:

 

Har inte tänkt bygga om min gamla datorburk nu. Sparar den lite och kommer kanske så småningom - när jag fattat mod - att mekka lite och använda den till nå't kul...Jag är inte så benägen att skruva och greja, fastän jag faktiskt klarat att både byta hårddiskar, sätta in mer RAM och byta processorfläkt (det senare var en smula svettigt!). Inte illa för att vara en 59-årig gammal tant va?

Frågan är om Intelprocessorer är så mycket bättre att det är värt priset att skaffa en sådan och dyrare moderkort därtill? Länken till Komplett var ju intressant. Jag och maken får undersöka och jämföra. Men, jag skulle helst vilja köpa hela paketet på Inet för att få byggarantin. De är rätt duktiga på att bygga datorer och är villiga att bygga precis det man vill.Om man bara vet vad man vill....Intel eller AMD, det är frågan?

Vad gäller operativsystem, så har jag precis fått veta att Windows 7 Professional har ett "XP-mode" som skulle kunna göra att man kan köra sina gamla program också.

Har även kollat drivrutiner till alla min kringutrustning och till min stora glädje funnit att de finns för alla mina apparater! Så de är nerladdade!

Link to comment
Share on other sites

Det viktiga är väl inte vem som har tillverkat processorn utan att det är en tillräckligt bra processor. Både AMD och Intel tillverkar processorer som är alldeles för svaga för dig förutom att de gör snabba processorer.

Link to comment
Share on other sites

Här har du en värsting dator till dig.

Det går att bygga en mindre om du önskar men denna är riktigt bra.

Alla delar från inet.se , du får lägga till bygge av dator också det kostar ca 750

Mvh

 

Gigabyte GA-X58A-UD3R 2 112 kr

 

80GB 2.5" SSD Intel X25-M G2 SATA, RETAIL 2 299 kr

 

Corsair 6GB (3x2GB) 1600MHz PC3-12800 1 365 kr

 

Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev.2 259 kr

 

Samsung 22X DL SH-S223C, Svart 198 kr

 

Windows 7 Home Premium 64-bit Svensk OEM 1 100 kr

 

Intel Core i7 930, 2.80GHz 2 790 kr

 

XFX Radeon HD5750 512MB 1 155 kr

 

1.5TB Samsung Ecogreen F3EG 706 kr

 

Cooler Master Cosmos 1000 850W 2 095 kr

 

summa 14 079 kr

Link to comment
Share on other sites

Det viktiga är väl inte vem som har tillverkat processorn utan att det är en tillräckligt bra processor. Både AMD och Intel tillverkar processorer som är alldeles för svaga för dig förutom att de gör snabba processorer.

 

Ber om ursäkt,sorry och förlåt Cecilia!

 

CPU är ju "alltid" svaga!

Det är ju "det" som driver utvecklingen "framåt!"

 

Annars håller jag med allihopa!

Link to comment
Share on other sites

Ber om ursäkt,sorry och förlåt Cecilia!

 

CPU är ju "alltid" svaga!

Det är ju "det" som driver utvecklingen "framåt!"

 

Annars håller jag med allihopa!

Jag vet inte vad du mer om ursäkt för. Jag kan inte se att du har skrivit något olämpligt. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Jag klarar fortfarande inte att navigera i forumets finesser, men ok, nu citerar jag Cecilia:

"Det viktiga är väl inte vem som har tillverkat processorn utan att det är en tillräckligt bra processor. Både AMD och Intel tillverkar processorer som är alldeles för svaga för dig förutom att de gör snabba processorer."

 

Jag hänger inte med! Givetvis spelar det ingen roll vem som tillverkat processorn (så länge det rör sig om välkända märken.) Men vadå "för svaga" för mig? Har du något förslag då? Vad är en "bra processor" enligt ditt sätt att se - och utifrån de krav jag har beskrivit? Jag beskrev väl ganska väl vad jag skulle använda datorn till, så nån ledtråd är det väl? Snabb antar jag är bra, men kanske inte nödvändigtvis av en typ som företrädesvis används av spelare. För jag spelar inte. Bildbehandling, filmkonvertering, ljud (läs musik)-hantering. Dessutom det "gamla vanliga" surf, e-post, musik via Spotify, kontorsjobb o.s.v.

 

Tack alla som engagerar sig!

Link to comment
Share on other sites

Jag menar att både AMD och Intel har processorer som fungerar alldeles utmärkt för bild- och filmredigering. Däremot verkar Inets samtliga färdiga datorer använda en Intel-processor och de har betydligt fler olika Intel-processorer än AMD-processorer i lager så de är väl specialiserade på Intel och vill därför att du väljer en Intel-processor.

 

Till en speldator behöver man inte ha en lika bra processor som till filmhantering, i alla fall om det inte ska ta alltför lång tid.

 

Du har redan fått ett förslag på en dator av Lonegun och jag tror inte att jag kan bidra med något bättre.

 

Det är nog bäst att du kollar upp om CS2 fungerar ihop med Windows 7 eller om du måste köpa en nyare CS.

Link to comment
Share on other sites

Det finns ett alternativ här Komplett Dator Den datorn är inte lika snabb men funkar. Min ursprungliga dator är fysiskt relativt stor och passar bäst på golvet. Det får man tänka på också. Paketet går iofs att justera till att bli mindre. Jag rekommenderar dock att du köper en dator med SSD då det gör så mycket på vanlig kontorsprestanda.

 

Edit: Sedan kan du nog behöva Denna också

Link to comment
Share on other sites

PUH!

 

Inte lätt, men tror jag har - med hjälp av dina tips, somliga andras och en himla massa "efterforskningar" - pysslat ihop en hyfsad dator som ska hålla för framtiden. Och då menar jag några år. Min förra räckte i sex år innan den gav upp. Allt händer ju i en rasande takt, så jag kan knappast vara säker på att den nya kommer att vara funktionell i sex år. Men ändå...

Så rätt snart skall min datorburk beställas. Sen får vi se....För det blir ju lite nytt med Windows 7 Pro (inkluderandes XP-mode), 64 bitar, kompatibilitet med kringutrustning och gamla, kära program!! Har inte ekonomi att uppgradera till nyare version av Photoshop eller vissa andra program, så jag hoppas innerligt att de ska funka med finessen "XP-mode". Det där med 64 bitar och 32 bitar spelar kanske mindre roll för programmen? Gissar att de funkar ändå? Det är väl mer min kringutrustning som behöver drivrutiner för såväl Windows 7 som 64 bitar? (Skanner, fotoskrivare, kontorsskrivare, skärm etc.) Hur är det förresten med externa hårddiskar i det avseendet? Har två relativt nya La Cie (Porsche och Neil Poulton - endast USB) och en lite äldre Western Digital My Book (USB/Firewire).

Vill du se vad jag pysslat ihop, så hojta till. Tror att det blev i stort sett som ditt förslag. Men jag valde ett annat chassi - Antec Performance One P183.Ditt förslag var lite för "bökigt" och stort för mitt utrymme. Så blev det då ett annat nätaggregat - • Corsair HX 650W 80+ .

 

STORT TACK FÖR HJÄLPEN "LONEGUN" - OCH ALLA NI ANDRA - SÅ HÄR LÅNGT!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...