Just nu i M3-nätverket
Jump to content

ansiktsigenkänning och zoom på kompaktkameror?


storm82

Recommended Posts

vad är nackdelarna/fördelarna med ansiktsigenkänning?

 

vet inte mkt om zoom på kompaktkameror, vad behövs och vad är önskvärt? vad är3x el 4x oxv ?

 

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder
vet inte mkt om zoom på kompaktkameror, vad behövs och vad är önskvärt? vad är3x el 4x oxv ?

 

Tror att det handlar om digitalzoom och hur många gånger större motivet blir

t ex en person 10 meter bort:

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Digital_zoom

 

Något du lika bra kan göra manuellt i ett bildredigeringsprogram. Annars är uppmaningen att inte vara rädd för att gå närmre motivet du vill ha med som huvudmotiv.

 

Ett litet barn som kryper på golvet behöver du inte stå 10 meter bort och fotografera. Gå ned i barnets nivå, gå närmre och fotografera.

 

Barnet bits inte! :)

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

Link to comment
Share on other sites

vad är nackdelarna/fördelarna med ansiktsigenkänning?

Tekniken för ansiktsigenkänning ger för det mesta bättre bilder.

Det handlar om avancerad DIGIC III-bildprocessorer som innehåller en rad funktioner som är kopplade till ansiktsigenkänning. Ansiktsigenkännande AF/AE/FE upptäcker automatiskt upp till nio ansikten i en bild och optimerar fokus, exponering och blixt. Hjälper även till för borttagning av röda ögon vid uppspelning. Men detta kan man ju även ta bort på andra sätt.

 

Anser det inte finns några speciella nackdelar med detta.

 

Det finns två olika typer av zoom-funktioner på en kompaktkamera.

Digital och Optisk zoom, där den Optiska zoomen är den man ska titta på, det är ju den egentliga fysiska zoomen.

Det du gör med den optiska zoomen, så blir det på bilden också.

Den digitala zoomen är egentligen inte så viktig, oavsett om du zoomar in eller inte gör det och tar bilden, så kan du ändå göra samma sak när du flyttar över dina bilder till datorn.

 

 

 

[inlägget ändrat 2009-12-28 22:23:58 av //gästen]

Link to comment
Share on other sites

Zoom innebär att du kan förändra brännvidden. Brännvidden är ett mått på hur mycket som ryms på bilden. Du har säkert hört talas om vidvinkel. Vidvinkel innebär att det ryms mycket på bilden. Du kan exempelvis stå nära en person med kameran (kanske bara någon decimeter ifrån) och hela personen ryms på bilden. Med vidvinkel så ser kameran mer åt sidorna än vad ditt öga gör.

 

Är brännvidden kortare än 35 mm så är det vidvinkel. En brännvidd på 50 mm brukar kallas för normalt, och det är ungefär så mycket som ögat ser. Brännvidder på 70 och över kallas för tele och de gör att man inte ser lika mycket som ögat ser, men i gengäld ser saker ut att vara närmare, dvs bilden förstoras.

 

3x eller 4x zoom betyder att den högsta brännvidden som kameran har är 3 (respektive 4) gånger större än den lägsta. Alltså, en kamera som klarar att förändra brännvidden mellan 35 och 105 har 3x zoom.

 

I stället för att titta på antal gånger zoom, så titta på vilken brännvidd kameran har. Det ger dig en bättre uppfattning om hur mycket bilden kan förstoras.

 

En kamera med 3x zoom kan ju faktiskt ge dig en större förstoring än en kamera med 4x zoom. Det enda som har betydelse är vilken kamera som har den högsta brännvidden. Om det är just förstoring du är ute efter. Är du i stället ute efter vidvinkel får du ju titta på vilken som har lägst.

 

Observera dock att på kompaktkameror så måste den verkliga brännvidden räknas om, men det brukar stå angivet i specifikationerna som vad som brännvidden motsvarar på en vanlig kamera.

 

 

Link to comment
Share on other sites

jag kollade lite på Experts hemsida och hittade inget som heter brännvidd men jag hittade detta på en kamreabeskrivning :

" Objektiv : 5,9-17,9 mm (motsvarande 35 mm: 33-100 mm) "

är det brännvidden du talar om?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja, 33-100 mm är brännvidden. Så den kameran har alltså inte så mycket vidvinkel, och den kan förstora ungefär 2x jämfört med ögat. (Ögats brännvidd var ju alltså ungefär 50 och kameran går upp till 100.)

 

Det känns som en ganska typisk kompaktkamera.

 

 

Link to comment
Share on other sites

I korthet så anser jag att ska man få någorlunda zoom eller bra objektiv överhuvudtaget, så får man räkna med priser på omkring ca -2500:- och uppåt.

Det handlar också som att objektivet ska ha bra kvalité.

 

Och som sagt, inte haka upp sig på hur stor den digitala zoomen är, den är i princip oviktig...

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...