Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Kvicksilverlampa


Murmel

Recommended Posts

Finns det någon som vet ett ställe i Sverige där man kan få tag på en armatur till en kvicksilverlampa? Jag har nyligen byggt en nattfjärilsfälla, kallad "Skinner trap", och man ska helst ha en kvicksilverlampa till den för att fjärilarna lockas av det starka ljuset plus att den ger i från sig UV-strålning som de också lockas av. Jag vet att man kan beställa från ett par ställen i Storbrittanien, men jag vill gärna köpa från Sverige.

 

http://www.atropos.info/gardenmoths.html

http://www.pwbelg.clara.net/mercury/sets/index.html

 

Som på sidan ovanstående vill ha en liggande dosa och inte nåt krångligt som finns i lyktstolpar med mera.

 

Link to comment
Share on other sites

Du ska inte kunna köpa en sådan kvicksilverlampa här i Sverige, för att det är förbjudet att sälja glödlampor som innehåller kvicksilver i Sverige från 1 juni år.

 

 

Edit:Men vissa undantag görs, bland annat för lågenergilampor, men då är fråga om detta är en sådan lågenergilampa som du är ute efter?

[inlägget ändrat 2009-06-14 19:59:59 av //gästen]

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, läste lite snabbt ser jag, det var ju en armatur du var ute efter, och inte själva lampan, sorry, är det någon special-sockel som gör att du inte hittat någon passande armatur ännu?

 

Link to comment
Share on other sites

Själva sockeln man sätter lampan i har jag, men för att en kvicksilverlampa ska fungera måste man ha en speciell sak som ger lampan mindre ström precis i början för att den inte ska gå sönder. Den är en sån sak jag är ute efter.

 

Link to comment
Share on other sites

Okej, är det en strömadaptern som du är ute efter, som omvandlar till rätt strömstyrka, då måste du veta exakt hur mycket lampan drar, vilken volt-styrka som den kräver, och sedan leta efter en lämplig sådan som kan passa?

 

Link to comment
Share on other sites

Du behöver bara en reaktor och en lamphållare för att få en kvicksilverlampa att funka. Helst en lamphållare av porslin eftersom att en lamphållare i plast förmodligen kommer att bli förstörd av värmen.

http://www.helvar.com/default.asp?path=3386,3400,3475,3477&lan=SV

http://www.tridonicatco.com/kms/cms/kms.php?str_id=1641

 

Mvh Thomas

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...