Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

ubuntu wireless problem...


spherehunter

Rekommendera Poster

Hej jag har problem att få igång wifi på min laptop med den senaste ubuntu. Efter lite jakt på google inser jag att jag är långt ifrån den enda, men efter att ha spenderat några timmar kommer jag ändå ingenstans.

 

Jag kör med en två månader gammal HP med trådlösa kortet Atheros AR5007. Jag har förstått att det finns något som heter madwifi men jag har inte så bra koll på vad detta är riktigt än.

Hittade fökjande länk till drivar på Atheros hemsida;

http://sourceforge.net/projects/madwifi/

Man kan hämta två filer, ser ut att vara samma sak men de har olika ändelser; ".bz2" respektive ."gz" .. (?)

 

Har även kollat lite på guider youtube men utan framgång, kan tilläga att om jag går in på "hardware drivers" i ubuntu så står det att den har igång wifi drivers för atheros men min wifi lampa på datorn är ändå röd och man kan inte köra igång den.

 

Jag är verkligen nybörjare med linux, men de få timmar jag spenderat med ubuntu har gjort att jag gillar operativsystemet starkt, vill inte avinstallera för detta :)

Tackar verkligen för hjälp.

 

[inlägget ändrat 2009-01-22 15:04:31 av spherehunter]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Filändelserna du nämner har bara med komprimeringsalgoritmen att göra. Den ena heter något.tar.bz2 och den andra något.tar.gz. ”Tar” som i ”tar ball” eller tjärboll, ungefär… Helt enkelt en massa filer inbakade i samma fil. Okomprimerat. Komprimerar man denna tjärboll, använder man oftast antingen gz eller bz2, som helt enkelt är olika algoritmer för komprimering, precis som att zip och rar är olika.

 

Jag har varit och kikat lite, och det verkar som att båda filerna innehåller samma sak. Har du Ubuntu (eller vilken Linuxdistributions som helst, tror jag), behöver du inte bekymra dig om det. Det är bara att, när man laddat ner filen, högerklicka på den och välja ”extract here” eller ”packa upp här” eller vad det nu står. Då skapas en mapp med samma namn som filen, fast utan ”.tar.bz2” på slutet. Sedan, hur man går vidare därifrån, vet jag dock inte.

 

Det finns forum som är bättre lämpat för sådana här frågor, nämligen Ubuntuforumet på http://ubuntu-se.org/phpBB3/.

 

Vill man nå mer folk får man skriva på engelska på forumet http://ubuntuforums.org/.

 

En snubbe som kallar sig ”Bossieman” har en blog där man kan hitta en del matnyttigt. Dock vet jag inte om just din fråga kan få sitt svar där:

http://ubuntu-bossieman.blogspot.com/

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

hej!

okej tack för hjälpen och för att du klargjorde det där med filändelsen :) jag ska kika lite på de där hemsidorna och leta mig fram, man känner sig så vilsen nu när allt e nytt :)

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jo, det blir ju lätt så när man provar något nytt. Man har kört något annat hur länge som helst och man är van vid att saker ska vara på vissa sätt, oavsett om dessa sätt är bra eller dåliga.

 

Det gäller nog lite att nollställa sig lite, kan jag tänka mig. Dock är de flesta alldagliga sakerna inte så svåra att lära sig. De vanliga sysslorna är samma klickande och så vidare i de flesta system.

 

För min egen del blev väl inte inlärningströskeln lika hög då jag fipplade lite med Unix på högskolan för många år sedan, så mycket kändes igen därifrån. Jag tillhör nog snarare dem som tyckte det var jobbigt att gå från Unix till Windows, så det är nog inte så mycket annat än rena vanesaker, vilket system man tycker är enklast att arbeta med.

 

Lycka till!

 

[inlägget ändrat 2009-01-23 17:59:14 av Guraknugen - korrigering av felstavat ord]

[inlägget ändrat 2009-01-23 18:00:01 av Guraknugen]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...