Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Kan man blanda batterier med olika styrka?


Karl-Oskar

Recommended Posts

Kan man t ex i en datormus använda ett batteri som har styrkan 2100 mAh och ett med 2700 mAh? Samma fråga när det gäller laddning; kan man ladda batterier med olika styrkor samtidigt?

 

Läste precis att nyare laddare har separata laddkanaler. Då kanske det inte är något problem?

[inlägget ändrat 2009-01-10 10:02:16 av Karl-Oskar]

Link to comment
Share on other sites

Användning, inget problem. Fast på sikt kommer batteriet med lägre kapacitet att dra ned det andra. Eller blir det tvärtom?

 

Jag var så säker när jag började skriva.

 

För NiMh batterier finns det två fiender. För stor urladdning och överladdning.

Om två batterier med olika kapacitet används finns risk att det svagare batteriet laddas ur så pass att det sker en polvändning. Plus blir minus, minus blir plus. Batteriet vänds tillbaka snabbt men det är inte alls bra för batteriet.

 

Men detta problem uppstår enbart i utrustning som drar ur batterierna fullt, exempelvis glödlampor. En mus bör sluta fungera när ena batteriet tar slut.

 

Vid laddning. Där borde laddaren, om känslig nog, bryta laddningen när ena batteriet är färdigladdat. Borde. Dvs det starkare batteriet blir underladdat vilket inte är något problem i sig.

 

Om laddaren inte avbryter i tid kommer det svagare batteriet att överladdas och därmed, på sikt, tappa än mer i kapacitet och då bli än mer överladdat och då tappa än mer i kapacitet.

 

Slutord. Inga problem. När batterierna blir trötta är det bara att köpa nya. Jag gillar skarpt de nya NiMH batterierna där självurladdningen är i princip eliminerad. Kostar cirka 40 kr/st.

 

Någon hjälp detta? Eller än mer frågetecken?

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

Anledningen till frågan var att jag behöver nya batterier + laddare. Hos t ex Kjell har jag tittat på en laddare och fyra AA 2700 mAh NiMh, men om jag ska köpa fler batterier, vilket jag behöver, så fanns det bara 2100 mAh att köpa till (hos Kjell i alla fall...) Jag kan inte tänka mig att fabrikatet har någon betydelse.

 

Ps. Laddaren har fyra separata laddkanaler så det är mest användningen av batterierna jag funderar på... Ds

 

[log]

PowerBase 1tim snabbladdare

Inkl. 4xAA 2700mAh Ni-MH

Fyra individuella laddkanaler för laddning av 1-4 NiMH AA/AAA-batterier. Laddar 2 st 2700mAh-batterier på ca en timme. Avancerad detektering med -deltaV och temperaturavkänning. Kontinuerlig underhållsladdning efter full laddning.

 

[/log]

 

Link to comment
Share on other sites

2700 mAh?

Kanske duger då 2800 mAh

http://www.teknikmagasinet.se/nydb/db.pl?template_file=db_product.html&artnr=030528

eller 2650 mAh

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=55537281

 

eller 2700 hos Kjell

http://www.kjell.com/?item=42291

http://www.kjell.com/?item=42400

 

Nä, märket spelar ingen roll om de bara i grunden är bra batterier. Det skiljer i kvalité, hur länge de håller. har några NiMH från Unicross som jag inte tycker hållit alls så länge som jag önskat exempelvis.

 

Laddaren, bara hoppas att den håller vad den lovar. Varierande kvalité även där på hur bra deltaV och temp-avkänning de har.

 

Bäst är det givetvis att ha batterier av samma kapacitet och samma batch. Dvs du köper fyra batterier och låter dessa fyra vara tillsammans under hela livslängden. Då åldras de, förhoppningsvis, i samma takt.

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...