Just nu i M3-nätverket
Jump to content

När hårddisken krashar


Shanten23

Recommended Posts

Vad kan man göra om den interna hårddisken krashar?

 

D har hänt mig en gång tidigare men då var det återförsäljaren som fixade problemet. Vet att d är ett vanligt problem så finns d nåt man kan göra själv för att rädda disken? Hur funkar d om man ex.vis. har en extern hårdisk men inget OS på, går d att använda som backup istället för den interna krashade disken?

 

Tacksam för all info :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

D är nämligen så att den inte har krashat ännu, men eftersom d inte har hänt på ett tag nu så kan d komma...

 

Senast den pajade så dök Windowsloggan upp, o sen starta den om igen utan att gå in i OS. När återförsäljaren hade fixat d sa dom att dom hade bytt hårddisk, vilket jag tvivlar på, eftersom inget saknades på den. D var ett tag sen nu, så tänkte att man kan vara beredd på om d skulle hända igen..

 

Link to comment
Share on other sites

Har en hårddisk en gång krashad ska man hantera den med silkesvantar efteråt.

 

Det finns alltid en orsak till varför en disk kraschar och oftast är den intern, det vill säga något fel på skivorna eller mekaniken i disken. Någon skada någonstans.

 

och skador på hårddiskar, det är som cancer i kroppen. Har en tendens att sprida sig och inåthelsike svår att bli av med. Så ja, om du lämnat in en kraschad hårddisk kan de mycket väl ha bytt den. Om de även återställt den, räddat data från din gamla, så har de gjort mer än vad reparatörer brukar göra.

 

Bästa skyddet mot en krasch? En backup. faktiskt ENDA skyddet.

 

Så köp en extern disk och gör backup av alla viktiga dokument till denna minst en gång i veckan. Det är en enkel lösning. Sällsynt, även om det händer, att både en intern och en extern disk kraschar samtidigt.

 

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaret..

 

Jag har faktiskt införskaffat mig en extern hårdisk som jag backar up på lite då o då...

 

Så om jag har förstått d hela rätt, så är d enda man kan göra med den eventuellt kraschade disken, att ta ut den o köpa en ny och installera? Man kan inte på nåt sätt använda den externa disken till att "rädda" lr använda pcn som vanligt, utan den fungerar som en slags spardisk?

 

känns som att d e puckade frågor jag ställer hehe..

 

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är nog bästa lösningen. Visst går det att plocka ur den externa disken ur sitt chassi men ett kraschat system fixas lättas genom en ominstallation. Se bara till att alla data sparas.

 

En lösning finns i att göra speglingar av operativet och vid krasch återställa denna spegling men det är något jag inte tror att vanliga användare ska besvära sig med.

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

hmm..jag hängde inte med med att all data ska sparas..d e inte bara att ta ut disken, sätta in den nya och installera om OS osv på den då?

antar att man fortfarande kan styra en del genom bios kanske?

 

Link to comment
Share on other sites

Enkla ord:

Skapa backup av DINA data, dina filer, allt du vill ska finnas kvar.

 

Inte backup av systemet i sig, av program, utan bara data som inte går att återskapa.

 

Det är enkla receptet. Om det värsta händer så har du alla data på din extra-disk. Bara att installera om operativsystemet och kopiera tillbaka dina data.

 

Sedan finns som sagt överkursen. När man installerat sin dator och är nöjd med hur den fungerar, alla grundverktyg, kan man ta hjälp an Norton Ghost eller liknade verktyg och skapa en "iso"-fil av systempartitionen. Sedan när ett virus drabbar datorn eller man bara vill återställa det är det bara att skriva tillbaka "iso"-filen till hårddisken.

Men det senare är alltså främst en backup/kopia av systemet och ej dina data. är för långsamt och tar för mycket plats för att vara praktiskt sätt att kopiera egna data, bättre då att kopiera enbart ändrade filer.

 

SyncToy är ett inte så dumt verktyg apropå det.

 

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

ok, jag förstår...d har blivit klarare i busken nu, ska inte säga djungeln för dit har jag inte kommit ännu..

 

men d låter inte så dumt med de systemuppbackningsprogrammen (finns d ordet? hehe), ska nog ta o kolla upp d..

 

tack för råden

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

När hårddisken kraschar ska man lämna in den till nån som håller på med dataräddning. Det bästa är förståss att regelbundet göra backup. Installera programmet hdd health. Detta program talar om när hårddisken börjar snurra långsammare. Ska helst göras när datorn är ny. Skriv up värdet på spin up time. När det börjar ändras så är hårddisken på väg att krascha. Sen kan hårddisken också krascha om det kommer upp ett meddelande på skrämen "Din hårddisk kommer att krascha" eller liknande om detta meddelande skulle komma upp på skärmen så ska man stänga av datorn så fort som möjligt. Om ett ännu värre meddelande kommer upp "din hårddisk kommer att krascha tryck på valfri tangent" så ska man dra ur sladden. Ctrl-Alt-Del är ju 3 stycken tangenter! Synd bara att den äkta DVD-skivan blev förstörd när jag gjorde så :-(DVD-R Delkin Devices Archival Gold.

 

Detta beror ofta på en trojan Malware Antimalware bytes tar bort såna trojaner eller adaware. Det sista programmet kanske bara gällde tidigare versioner av Windows.

 

Jaså det gällde externa hårddiskar... Vet inte om dessa program som jag har tipsat om passar såna. En extern har inte jag. Den får inte plats på mitt skrivbord och om den skulle få plats så skulle den förr eller senare ramla ner och krascha var den anledningen :-(

Link to comment
Share on other sites

hdd Health var hämtar man detta?  Jag var inne på Internet och sökte på hdd Health men var gång jag skulle ladda ner så stoppade mitt Norton Internet Security nerladdningen pga att sida innehöll farlig programvara.

Någon som har en säker sida man kan hämta från?

Link to comment
Share on other sites

Tack Cecilia! Den adressen funkade men jag begriper inte varför inte den kom upp när jag sökte på Internet med hdd health?

Fick upp  en adress med svensk text som lovade att den var fri från skadlig programvara!

Ändå släckte Norton ner sidan med varning om att det var skadlig programvara!

Men Din sida funkade Tack!

Link to comment
Share on other sites

Vad bra!

 

Sidor på svenska undviker jag oftast när det gäller engelska program eftersom de ofta har lagt till något annonstillägg, vilket inte är skadligt men oönskat. Så sidan kan ha rätt trots att Norton reagerar, om nu Norton reagerade på att det var ett oönskat program.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det var en som hånade mej när jag rekomenderade programmet hdd health och sa att det var ett gammalt program men det finns för Windows 7 och 8 också. Men det konstiga är att när jag startar min dator så får jag ett felmeddelande av hdd health. Jag har ett annat program också som heter drive info och det ger samma värde som hdd health. Men hdd health passar bara om man har en hårddisk i datorn.  När hårddisken kraschar så ska man sitta vid datorn så att man kan stänga av den direkt. Trots att många dataräddningsföretag säger att de kan rädda hårddiskar så är det så att de flesta går sönder utan att kunna räddas därför att den som använder datorn gör något annat under tiden.

 

När hårddisken kraschar går det inte att öppna mappar i Windows sägs det. Men hur länge kan datorn vara på efter att detta har hänt?? Den som äger datorn kanske är ute med hunden. Och de flesta har lärt sej att det inte är bra att stänga av datorn för ofta... Denna dator som jag använder nu kommer att gå sönder när den blir för varm. Det gjorde min förra dator. Mörk skärm och det luktade bränt. Men hårddisken var det inget fel på. Min  dator som blev för varm sitter det nu 2 hårddiskar i. Då funkar inte Hdd health. Crystal disk info blir jag inte klok på. Värdena för Spin up time har ändrats flera gånger även när disken var ny. Den datorn som jag har två hårddiskar i använder jag bara till att testa olika program på och att spela spel på. Jag använder bara disketter och usb-minnen till den datorn. När DVD-/RW-cd-spelaren går sönder eller om man måste lämna in datorn för dataräddning för att det kanske har blivit något fel på moderkortet som det blev på min dator så försvinner oftast cd eller DVD som man har i :-( Nationalencykolopedin som jag fick på DVD den sitter i DVD-R-spelaren i min Dell-dator :-( DVD-R-spelare till vissa datorer går inte att byta ut :-(   

 

Det påstås också att hårddisken låter eller ger i från sej ett tickande ljud när den är på väg att krascha. Om man hör sånt... Det är inte alla som gör. Därför så litar jag på programmet Hdd Health.

/Maria

Link to comment
Share on other sites

Det var en som hånade mej när jag rekomenderade programmet hdd health och sa att det var ett gammalt program men det finns för Windows 7 och 8 också. Men det konstiga är att när jag startar min dator så får jag ett felmeddelande av hdd health. Jag har ett annat program också som heter drive info och det ger samma värde som hdd health. Men hdd health passar bara om man har en hårddisk i datorn. 

 

Min  dator som blev för varm sitter det nu 2 hårddiskar i. Då funkar inte Hdd health. Crystal disk info blir jag inte klok på. Värdena för Spin up time har ändrats flera gånger även när disken var ny. Den datorn som jag har två hårddiskar i använder jag bara till att testa olika program på och att spela spel på.

Jag hade HDD Health i min gamla dator och då fungerade detta program. Men det är möjligt att HDD Health passar bäst i en dator som bara har en hårddisk, som du skriver, eller också beror det på att du även har ett liknande program, nämligen Drive info. Nu testade jag att ladda ner HDD Health till min Win 7 dator som har två hårddiskar och programmet Speccy. HDD Health kan tala om för mig vilken temp mina hårddiskar har (se bild) men när jag klickade på programmet för att få fram den gamla vanliga sidan med bl a spin up time så hände det ingenting.¹

 

Speccy däremot ger mig, som vanligt,  en massa info t ex  Storage:

465GB Western Digital WDC WD5000AAKX-60U6AA0 (SATA) 32 °C

03 Spin-Up Time    143 (142) Data 0000000F01

931GB Seagate ST1000DM003-9YN162 (SATA) 33 °C

03 Spin-Up Time    097 (097) Data 0000000000

 

_____________________

¹ Rättelse den 27 april

Där misstog jag mig för detta gäller inte längre. HDD Health visar visst mer än temperaturinformation för båda hårddiskarna i en dator med Windows 7, för nu när jag klickar på  programmets ikon så är det inga problem med att öppna det. Vad som gäller för din dator med Windows 98 i, MariaE, är en annan sak.

post-55300-0-31812400-1397672749.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eftersom du inte kan få fram värden på spin up time så funkar inte programmet som det ska. Den enda anledningen till att man har två hårddiskar i datorn måste bero på att  det har blivit något fel med antingen moderkortet eller nåt annat. Jag skulle aldrig köpa en dator med två hårddiskar. Orsaken till att det inte görs hur stora hårddiskar som helst är att datatillverkarna har förstått nu äntligen att hårddiskarna inte blir bättre. Att hårddiskarna höll så länge för kanske 10 år sedan beror på att programmen inte var så snabba och alstade för mycket värme. Jag har en dator från 1999. Men den har spin up time ändrats på några gånger. Den har jag Windows 98 på och spelar bara gamla spel på. En pentium 400. 128 MB Ram.

/Maria

Link to comment
Share on other sites

Vet inte om hårddiskarna var bättre för 10 år sedan? Köpte ny dator 2005 och hårddisken (60GB) lade av efter nån månad fick bytt den på garantin men det skedde vid jultid så jag var utan dator i ca 1 månad!! :thumbsdown:
Idag fungerar samma dator med 160GB hårddisk och med W7 32 Bitars. :thumbsup:
Däremot har jag 2 hårddiskar i min 17" dator Den levererades med 1 HD men då jag såg att det fanns plats för 2 HD så kontaktade jag datorsupporten och fick besked vad som behövdes för att installera ytterligare 1 HD.
Kabel och HD inköptes sedan använde jag den nya HDn till att lägga in alla mina ca. 1000 musik CD på den i wav form jo det var ett jättearbete tills jag fick tips om MusicBee som funkar bättre än WMP. 2 HD funkar hur bra som helst! :thumbsup:
Musiken hjälper mig att stå ut med alla sjukdomar jag drabbats av.
Utan musiken tror jag inte att jag levt idag. :( Det hade kanske glatt mina ovänner för sådana har jag, jag har levt nämligen! :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

Har ni någon koll på när spin up time ändras så har ni koll på den annars inte. Sen så kan ju en hårddisk gå sönder nästan direkt efter att man har köpt den också men då är det något tillverkningsfel. Om man har datorn på när det åskar så kan hårddisken också gå sönder.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Nu har jag förlorat kontrollen över hårddisken :-( Men den stängs av om den blir för varm ialla falll.  Det gäller att göra backup efter varje gång man har använt den. Jag har installerat Linux  Mint på min blå dator och jag kunde inte ladda ner Linuxversionen av Hdd health eller liknande program :-( Det verkar visst som jag måste vara uppkopplad på nätet för att kunna hämta ett sånt porgam till datorn? Jag tycker att jag borde kunna ladda ner detta program från denna dator och kopiera till USB-minne och ta till min Linuxdator men det kanske inte går ? 

/Maria

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...