Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Problem av Iexplore...?


Jodie

Recommended Posts

I flera månader har jag haft problemet att det nästan aldrig gått att avsluta Windows 98, istället har meddelande som jag bifogar bild av dykt upp. Och det har inte hjälpt vad jag än tagit mig till, datorn har hängt sig och jag har tvingats bryta strömmen.... och att vid nästa uppstart få skäll av Windows och vänta ca en kvart extra medan ScanDisk körts.

 

För att ev kunna förebygga avslutaproblemen tog jag mig för att innan jag skulle avsluta, trycka Ctrl+Alt+Del och kanske den vägen först kunna stänga ev tredskande program. Då upptäckte jag att i listan med aktiva program stod "Iexplore (Not responding)" trots att jag redan hade stängt alla webbläsarfönster Internet Explorer 6. Och försökte jag avsluta "Iexplore (Not responding)" sket sig allt också.

 

Efter lite experimenterande tyckte jag det verkade som att den besvärliga "Iexplore (Not responding)" hade att göra med att jag börjat att då och då under surfandet starta ett extra webbläsarfönster med snabbknappen. När jag upphörde med den (o)vanan upphörde också avslutaproblemen nästan helt... men bara nästan, ibland uppenbarade sig "Iexplore (Not responding)" ändå. Men det inbillar jag mig ha att göra med vissa särskilda webbsidor...?

 

Hursomhelst tycks det vara stor skillnad mellan om jag öppnar ett nytt fönster med Ctrl+N, eller med snabbknappen?

 

Och vad är den egentliga orsaken till avslutaproblemen?

 

 

[bild bifogad 2008-01-29 18:35:56 av Jodie]

1025304_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Visst är min bifogade bild av mycket dålig kvalité, frihandstagen i all hast med digitalkameran som den är, men jag ber om seriösare svar.

 

Kanske borde frågan flyttas.

 

Link to comment
Share on other sites

Det där är en vanlig bugg i Windows98 vet inte vad det beror på och inte många andra heller.

Beroende på vad du har för behov så kanske ett färskare GNU/Linux OS skulle passa bättre till datorn.

 

[inlägget ändrat 2008-01-31 12:52:06 av Host]

Link to comment
Share on other sites

Jag vet mig inte ha märkt av den här "buggen" tidigare på de snart tio år jag kört utan ominstallation av Win98 och i åratal med samma webbläsare, så det måste nog vara något speciellt som hänt.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det måste vara fruktansvärt jobbigt att nästan alltid få Avsluta-Windows-frysningar. Inte kan det vara bra för hårddisken heller att du tvingas bryta strömmen (med åtföljande ScanDisk)så ofta.

 

Jag vet inte vad du har för moderkort i din Win98-dator, ej heller hur mycket RAM (SDRAM-minne?) eller hur mycket ledigt hårddiskutrymme du har. Även om ditt moderkort klarar av mer än 512 MB SDRAM så brukar Win 98 inte klara av mer. Uppgraderar du minnet, om du nu har SDRAM och mindre än 512 MB, förbättrar du din dators prestanda på ett enkelt och billigt sätt.

 

Har du minst 20% ledigt utrymme på hårddisken rekommenderar jag dig att defragmentera den varje dag i felsäkert läge. Diskdefragmenteraren i Win98 är dock inte särskilt effektiv. Gratisalternativet Diskeeper Lite är både snabbare och bättre. Du kommer inte att ångra dig om du laddar ner det programmet: http://www.majorgeeks.com/Diskeeper_Lite_d1207.html

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Inte kan det vara bra för hårddisken heller att du tvingas bryta strömmen (med åtföljande ScanDisk)så ofta.

 

Menar du extraslitaget som ScanDisk innebär, eller kan den plötsliga strömbrytningen skada hårddisken?

 

Uppgraderar du minnet, om du nu har SDRAM och mindre än 512 MB, förbättrar du din dators prestanda på ett enkelt och billigt sätt.

 

Jag kör på 128MB, köpte en gång ytterligare 128MB men de kunde inte samarbeta.

 

På sistone har jag försökt ta det allt försiktigare med webbläsaren för att om möjligt slippa fenomenet, som jag startade tråden om, och lyckas nog i minst 60% av gångerna.

Då och då brukar jag dessutom trycka trycka Ctrl+Alt+Del för att i "Close Program"-fönstret kolla om "Iexplore (Not responding)" dykt upp, har det det är det ju kört.

Men om det inte dykt upp brukar avslutandet inledningsvis förlöpa normalt med avskedstruddelutt... och så plötsligt blåskärm enligt min här bifogade bild. Men gör jag som det föreslås - trycker på någon tangent - så fullföljs avslutandet automatiskt.

Vad tyder felmeddelandet på?

 

 

[bild bifogad 2008-03-01 23:04:54 av Jodie]

1035440_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Att låta sin Win98-burk genomgå ScanDisk en gång i månaden tillhör normal omvårdnad. Det är alltför många ofrivilliga strömbrytningar som hårddisken inte mår bra av. Jag minns inte varifrån jag fått denna upplysning, förmodligen från Windows själv. Det var nog i någon/några av Microsofts alla skrifter.

 

Vad tyder felmeddelandet på?

 

Saxat ur http://www.techadvice.com/w98/err_with/vwin32_err.asp=>http://www.techadvice.com/specs/answer.asp?aid=556:'>http://www.techadvice.com/w98/err_with/vwin32_err.asp=>http://www.techadvice.com/specs/answer.asp?aid=556:

(OBS! Länken efter pilen funkar ej från detta svarsinlägg utan inifrån huvudlänken.)

'Error Message "Fatal Exception 0028:C0297948 in VxD vwin32(05)" during shutdown Answer:

Use the MSCONFIG utility, and disable the "Fast Shutdown" option.' Därpå följer en länk (inifrån den länken) som åskådligt visar hur man ska göra för att inaktivera Fast Shutdown-valet, nämligen denna:

http://www.techadvice.com/w98/M/MSCONFIG_disable_fast-shutdown.htm. (Ej heller denna länk funkar i detta inlägg.)

 

Du måste alltså gå till huvuddlänkarna:

 

http://www.tutorials-win.com/win98/Shutting-Down-736336/

http://www.techadvice.com/w98/err_with/vwin32_err.asp

 

 

[inlägget ändrat 2008-03-02 06:28:42 av mbgtmari]

[inlägget ändrat 2008-03-02 06:56:00 av mbgtmari]

[inlägget ändrat 2008-03-02 07:01:05 av mbgtmari]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Har du minst 20% ledigt utrymme på hårddisken rekommenderar jag dig att defragmentera den varje dag i felsäkert läge. Diskdefragmenteraren i Win98 är dock inte särskilt effektiv.

 

Tyvärr har jag visst endast ca 1GB ledigt av ca 14GB men inspirerad av ditt inlägg körde jag en defragmentering (med den inbyggda) och det måtte vara rätt länge sedan sist, ty operationen tog visst sisådär 14 timmar!

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...