Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Problem med att köpa rätt videokamera


aip

Rekommendera Poster

 

Min son köpte en videokamera idag på Media Markt. Han går på Mediegymnasiet och har som intresse att filma,fotografera och redigera detta på sin dator. Efter att ha försökt hitta rätt sorts kamera (som ändå är billig) skulle det vara en med dvd skiva för att han lättare skulle kunna redigera det på datorn. Nu väl hemma verkar allt väldigt komplicerat och svårt...Videokameran han köpte var en Canon dc210 och enligt säljaren lätt att föra över till datorn...detta var ej lätt (fick ej rätt på det). Det lägger sig bla som delade filer (om jag uppfatta det rätt och ej en fil). Svårt hitta redigeringsprogram som passade.... Nu till frågan..

 

Vi skall ringa dem och undersöka om vi kanske skulle byta.....kan någon här ge tips om vilken sort som skulle vara bäst. Han vill filma, få ljud med, redigera och hålla på med filme på datorn. helst kunna filma lite och sen pausa för att lägga till lite till etc.

 

Hoppas på att någon därute kan hjälpa oss...Måste vara rimligt pris, ca 3100 kr

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En DVD-skiva (VOB-filer) är svårare att hitta bra redigeringsprogram för. Innan ni byter, kopiera DVD:n till disk och prova VideoReDo

 

http://www.videoredo.com/en/index.htm

 

för att konvertera VOB-filerna till MPEG2. VOB är ett MPEG2-format, så ni får ingen kvalitetsförlust, och det går snabbt. Sen kan ni använda många olika redigeringsprogram, eftersom MPEG2 stöds av de flesta.

 

Annars rekommenderar jag en DV-kamera. Banden går lätt att byta. En kamera med hårddisk måste man ha en dator till hands när disken blir full. Opraktiskt om man är på resa.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för svaret och tipset.

 

Men de filer som sparas på dvdn är .IFO och .VRO

 

Verkar vara IFO filen som är själva filmklippet.. :o

 

(tycker filformaten är väldigt konstiga.. Men inget ska ju vara lätt)

 

[inlägget ändrat 2007-12-27 02:26:26 av aip]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

VRO är en streamad videofil. Tillhörande IFO-fil innehåller info om scener och tid. Prova detta program för att konvertera till exempelvis MPEG2 eller AVI. Har tyvärr ingen VRO-fil själv, så du får prova vilken filtyp som ger den minsta kvalitetsförlusten. MPEG2 går i varje fall att redigera med många program:

 

http://www.soft29.com/vro_converter.html

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för hjälpen...vi ringde affären och de hänvisade till Canons support....där vi får reda på att denna modellen går ej att redigera med!!! Suck

Nu sitter jag i telefon och försöker nå affären som hela tiden tutar upptaget. Vi har fått helt fel information helt enkelt.

Gott nytt år

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Som jag skrev, det går att konvertera VRO-filer, med det är ett onödigt extrasteg. Jag tycker det bästa är mini-DV-tape! Formatet är då DV-AVI som har mycket hög kvalitet och är lätt att spela över till disk och redigera.

 

Gott Nytt År själv, tack!

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

hejigen..ja vi har försökt nå affären men får nog åka ut till helgen istället o försöka reklamera köpet då säljaren gett oss fel info. Vi skall titta på kameror med minidv istället (dvs om allt går...att de tar tillbaka köpet, annars får vi gå vidare och vänta med köpet)

 

Ha det gott

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kameran ska dom ta tillbaka annars är det en affär man inte ska handla i och det bör i så fall spridas ut på Internet, säljarna ska inte utnyttja ungdomarnas oerfarenhet.

 

Att redigera i datorn från DVD skiva är i regel problematiskt, en säljare som inte vet det ska inte sälja kameror, det är inga problem att få in mappen med filerna till hårddisken men det är sedan problemen kommer och om säljaren inte informerar om det då är det i praktiken lögn, dom ska inte sälja kameror där man måste använda andra program före redigering utan att informera om det.

Om affären bråkar emot då kan ni ställa säljaren till svars, fråga om följande:

 

1

När du rekommenderade den här kameran vilket redigeringsprogram ska vi då använda som hanterar dessa filer i datorn !

 

2

Kan ditt rekommenderade program importera filerna från DVD kameran eller måste dom först sparas på hårddisken, om dom först måste sparas på hårddisken kan ni fråga om det rekommenderade redigerings- programmet tar emot filerna från hårddisken utan att dom måste ändras i ett annat program först !

 

Jag tror han får svårt att svara på dessa två frågor och då ligger ni bättre till för byte, som ni nog har förstått så är DV formatet (DV kameror) ett mycket säkert format för redigering, det skapar i regel aldrig några problem och alla redigeringsprogram hanterar formatet till fullo.

 

Man vill ju också ha en kamera som ger bra videokvalitet och det varierar mellan olika kameror, ett bra sätt är att söka rätt på kameratester på Internet och så finns det tidningar som testar kameror i bland, tex "Ljud o Bild".

 

Nu mera har man ju också problemet HD eller DV vid kameraköp, HD är också uppdelat i HD eller HDV, vad ska man välja och då kommer man in på upplösningen som är mycket högre med dom nya formaten men dom är dyrare och kräver också andra DVD spelare och TV apparater, det senare för att tillgodogöra sig den högre upplösningen, med HDV kan man också spela in DV vilket man inte kan med HD.

 

Men det är inte bara upplösningen som gör att kvaliteten blir bra, färg, kontrast, ljuskänslighet och ljudkvaliteten är också viktig och DV kamerorna lär nog ha gått ner i pris nu när det högupplösta formaten blivit populärt.

 

Om dom bråkar emot vore det intressant att få veta det här i forumet, IDG är välbesökt och publisering här vill nog inte oseriöst bemötande handlare veta av.

 

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Instämmer med föregående talare.

 

Ska man redigera video är DV vägen att gå (eller HDV om man så vill). Kvaliteten är oklanderlig (beror förstås på kameran), redigeringen är smärtfri och formatet borde vara säkert under lång, lång tid framöver.

 

Det är hemskt synd att hårdiskbaserade och dvdbaserade kameror säljs precis som vilken videokamera som helst med tanke på den mängd redigeringsproblem som dyker upp.

 

Som fotnot kan sägas att det finns kameror som spelar in DV, HDV m m på hårddisk och går mycket bra att redigera men de ligger i en helt annat pris- och storleksklass.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nu har vi varit i affären och fick tillbaka pengarna...vi träffade på en i servicedisken som kunde en del och en inne i affären, så vi frågade och tittade (nu visste vi mer vad vi skule fråga efter, och kontrollera om de saker fanns i paketen som två andra expediter sa fanns med, vilket visade sig ej finnas med). Men..när vi valt Panasonic NV-GS80 så hittade de ej den sista paketen så fick ej med oss ngn kamera. Kollar nu om den finns till bra pris på andra ställen.

Vi får då installera en firewireport i datorn vilket de sa ej var så svårt (vi har aldrig gjort något sådan men sett på när en annan gjort saker, så vi får prova) sen får vi köpafirewiresladd till.

 

Ja nu hoppas jag vi valt en bra kamera...nu skall vi bara hitta den också... tack för all hjälp här

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Antar att du helst vill handla i en affär, men annars har de den kameran här:

 

http://www.dustinhome.se/pd_5010120070.aspx

 

Det brukar följa med sladd för FireWire-anslutning, ring och kolla.

 

FireWirekort:

 

http://www.dustinhome.se/pd_5010036641.aspx

 

På OnOff har de samma pris i butiken som på nätet:

 

http://tinyurl.com/2tbjze

 

 

[inlägget ändrat 2007-12-29 15:08:20 av flora50]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Har ni en stationär dator med lediga PCI platser då är det mycket enkelt att installera ett Firewirekort, bara att klämma dit det, datorn hittar i regtel det själv så det fungerar på en gång.

 

När ni köper kabel måste ni veta vilken anslutning kortet och kameran har, det finns 4 pin och 6 pin, dom är kompatibla med varandra men har kameran 4 pin och Firewirekortet 6 pin då måste ni ha en sådan kabel.

 

 

Lycka till !

 

[inlägget ändrat 2007-12-29 15:24:00 av Åke.L]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Just Panasonic har ett par kameror som kan streama DV över USB, d v s man behöver då inte Firewire. Nu verkar inte GS80 vara en äldre modell som inte finns längre (inget fel med det) men GS180 har i alla fall den finessen (alla utom den enklaste verkar ha det):

 

http://www.panasonic.se/servlet/PB/menu/1117983_l15/index.html

 

Annars är det som sagts inget problem att installera ett Firewirekort.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Just Panasonic har ett par kameror som kan streama DV över USB, d v s man behöver då inte Firewire

 

Det är nog bättre att kontrollera tester av kameror för att välja en kamera som ger bra bild och ljudkvalitet än att välja efter alternativen Firewire eller USB.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Naturligtvis, något annat skulle jag aldrig påstå heller. :)

 

Nu var det dock så att aip redan kikat in sig på just en GS80 och nu var på väg att skaffa sig en Firewireport till datorn. Då tyckte jag det var väl på plats att skriva att det kanske inte är nödvändigt, d v s om man redan valt en GS80 så kanske USB fungerar lika bra som Firewire.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har kollat lite på ett par tester av "Panasonic NV. GS 80".

 

Test 1.

http://alatestreview-cnet.com.com/digital-camcorders/panasonic-pv-gs80/4505-6500_7-32330316.html?subj=Panasonic+PV+GS80&tag=feed&part=alatest2-cnet

 

Test 2

http://www.vnunet.com/personal-computer-world/hardware/2186080/review-panasonic-nv-gs80

 

Jag är själv urusel på Engelska men förstår jag texten rätt så framgår i test två att kameran bantar kvaliteten vid överföring via USB, jag kopierade över den delen av texten nedan.

 

A USB2 port to transfer video isn't common on digital cameras because image quality suffers. Sure enough, quality was significantly worse when transferred via USB.

 

Enligt tidigare diskusion här på forumet kan USB anslutningen vara avsedd för överföring av stillbilder när kameran är försedd med både USB och Firewire, i dessa fall ska alltså Firewiren användas till överföring av Video.

 

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är som sagt en äldre modell (finns inte med på Panasonics hemsidor). Det är väl bara de nyare modellerna som har den funktionen.

 

Bra att få det undanstökat - då är det Firewire som gäller!

 

[inlägget ändrat 2007-12-30 21:04:43 av lizardKng]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ett litet tips.

 

På den här hemsidan finns tester av olika kameror, man ser procenten och några har också priserna utlagda på huvudsidan, se också datum när testerna är gjorda. Går man in på beskrivningarna av testerna finns priserna där också. Ni ser på flaggorna om texten är på Svenska, klicka på kameralänken och sedan på länken "Se hela testen" om någon av kamerorna intresserar er.

 

http://www.konsumentguiden.se/Kamera/Digital_Videokamera-c-208.html

 

Det är många sidor av olika kameror här och många tester är gamla finns säkert nyare kameror och fler tester om ni söker på Google. Testerna avspeglar dock inte allt, man får läsa en del mellan raderna och så har vi det här med opartiska tester och om testerna är bra utförda.

 

Återkom om ni har frågor inför kameraköpet men då är det bra om ni beskriver mer detaljerat vilka önskemål ni har, jag är själv inte hemma på olika kameramodeller men det finns säkert dom som läser forumet som har erfarenhet av egna ganska nyinköpta kameror, i så fall är det nog bäst om ni startar en ny tråd.

Lycka till !

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

haha. Hoppas att det inte ska bli fler problem nu..

Väntar fortf på att de på MEDIAMARKT ska få in panasonic:en..

 

Men servicen inne på Mediamarkt är okunnig men trevlig.

Varnar "förstagångs-mediesaks-handlande" personer att gå dit..

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...