Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Enkel genomgång!


Eliaz

Recommended Posts

Hejsan!

Jag har märkt det är väldigt svårt att administrera en server! Därför undrar jag om det finns någon enkel genomgång.

 

Det är säkert en jättedum fråga eftersom det är så pass svårt, men ändå! :)

 

- Eliaz

 

Link to comment
Share on other sites

Anjuna Moon
Det är säkert en jättedum fråga

Inte dum, men kanske lite väl hoppfull =) Som du själv redan insett är det inget man sätter sig ner och läser typ en Dummies-bok för att behärska. Det blir till att ta den tunga vägen.

Du kanske kan få lite mer praktiskt hjälp på vägen om du beskriver i vilken omfattning du behöver behärska administrationen. Men det finns inga genvägar för att få ett starkt helhetsgrepp om det hela.

 

Link to comment
Share on other sites

Ok!

Jag har två klienter, med en domän. Jag använder SBS.

 

Jag vill att när du loggar in på klient A och sedan loggar in på klient B så ska du mötas av samma miljö, samma program, samma dokument osv.

 

Det är väl det främsta, sen vill jag väl veta om hur servern fungerar, hur man använder den på bästa sätt, vilka verktygen är och hur de fungerar!

 

Men det är väl svårt att lära sig? Eller?

 

- Eliaz

 

Link to comment
Share on other sites

Anjuna Moon
Men det är väl svårt att lära sig?

Lyckligtvis är jag inte systemadministratör utan systemutvecklare så allt det där administrativa har jag glatt undvikit till stor del =) Men det finns nog andra här som kan leda dig på rätt väg.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag administrerar en SBS med 20-talet användare vid sidan av mina ordinarie arbetsuppgifter. Ibland har jag hjälp av en jätteduktig extern IT-konsult.

 

Det finns otroligt mycket att pilla på i en sådan server och är det i en skarp driftmiljö är det inget man gärna experimenterar med.

 

Nu får jag uppfattningen av din situation att det kanske inte är så farligt om du råkar göra något dumt. Jag tror du kan komma långt om du försöker, det är egentligen inte svårt att lära sig. Bara väldigt MYCKET att lära sig... SBS:en innehåller ju otroligt mycket verktyg, bla Exchange. Den är dessutom väldigt guideorienterad (för att sådana som jag ska kunna hantera den) så ett tips är att prova på de olika guiderna i administrationspanelen. Titta runt vad som finns, läs på internet och testa så lär du dig.

 

Link to comment
Share on other sites

Mr Andersson
Lyckligtvis är jag inte systemadministratör utan systemutvecklare

 

Jag har haft "oturen" att halka in på administration och som du säger så finns det inga genvägar. Sätt dig ner med servern och lek. Gör fel, gör om. Är det en server som är i drift - installera en till lek med den istället.

 

När man sen kommit in i det och har specifika frågor om en viss funktion, då finns det massvis med folk här som kan hjälpa till, men det är för generella frågor för att man ska kunna ge ett bra svar.

 

http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=0974858072

 

 

Själv ska jag aldrig med ha ett admin-konto på en server! :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Att få med sig samma utseende och dokument, genvägar, favoriter etc. kallas för Roaming Profiles (http://www.google.se/search?q=%2B%22roaming+profiles%22+windows+server+%2B2003+small+business+server).

 

Att få med sig alla program är mycket klurigare. Det enklaste (åtminstone initialt) är att att installera alla program på samma sätt på alla klienter. Detta blir dock snabbt ganska jobbigt att administrera. Ett annat alternativ är att använda Terminal Server. Lite krångligare att sätta upp och ibland stökig licensadministration.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=0a06e845-57ef-43eb-802f-f274fd937400&DisplayLang=en

 

Oavsett hur du går tillväga så är det mycket att läsa på...

 

/Cluster

------------------------------------------------------------

Ditt vetande är värdelöst om inte andra vet att du vet

-----------> http://eforum.kicks-ass.net <------------

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Å är man riktigt tuff så kan man köra SoftGrid istället för att lösa det problemet ;)

http://www.softricity.com

 

Testa Mikael Nyströms videor om SBS:

http://www.microsoft.com/sverige/products/servers/smallbusiness/sbs/2003/learn/default.mspx Är de hälften så bra som hans föreläsningar så lär de vara underhållande också utöver "rakt på sak no nonsense nu fixar vi det här" :)

 

Lyckligtvis är jag inte systemadministratör utan systemutvecklare

 

Både och är ett monster utan like antar jag? ^^

 

.Wey

Where monsters rampage, I´m there to take them down. Where treasure glitters, I´m there to claim it. Where an enemy rises to face me, victory will be mine!

 

[inlägget ändrat 2007-06-19 01:40:31 av Weyland]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...