Just nu i M3-nätverket
Jump to content

adobe premier elements 3.0


mikelsmith

Recommended Posts

Hur döljar man ansikten i filmer som man ändrar? Via tex blur så som do nahr på exempelvis efterlyst osv tacksam för svar

 

Link to comment
Share on other sites

Brandklipparen

Hej!

 

Visserligen använder jag Premiere Pro men testade Elements vid ett tidigare tillfälle och misstänker att funktionerna är lika. Kolla nedanstående och hör av dej om det är något som inte stämmer.

 

Med textredskapet Title Designer skapar du en "mask" exempelvis genom att använda Ellipse för att få en rund/oval form att täcka ansiktet med. Avmarkera ev. skuggor och linjer, välj vilken färg masken ska ha. Gör så här:

 

1. Ställ markören i Timeline vid starten av den filmsekvens, där du har personen vars ansikte ska döljas.

2. Öppna Title genom F9 alt. File > New > Title.

3. Skapa masken genom att exempelvis använda verktyget Ellipse. Justera utseendet. Masken ska nu vara så stor att den täcker ansiktet.

4. När du är nöjd spara filen med masken.

 

Är personen vars ansikte du ska dölja relativt stilla på filmsekvensen är det enklare att applicera masken än om personen rör sig och ev. också ändras storleksmässigt. Principen är dock den samma - det blir bara lite mera handpåläggning. För att åstadkomma att masken "följer med" personen ska du använda Effect Controls. Gör så här:

 

5. Dra masken till Timeline och lägg den på videospåret ovanför det, där din filmsekvens ligger, och ordna så att den blir lika lång som filmsekvensen med "ansiktet".

6. Ställ markören i Timeline vid starten av sekvensen. Du ska nu se masken och filmbilden i Monitor-fönstret.

7. Markera masken och öppna Effect Controls (Windows > Effect Controls).

8. Om du har gjort p.1-3 korrekt ska nu masken passa exakt över ansiktet. Klicka på Motion och triangeln t.v. så att du ser inställningarna för Position och Scale. Klicka på klock-symbolen t.v. om de båda inställningarna. I fönstret t.h. ska du nu se två markeringar, Frames, på den röda markeringen.

 

Du har nu skapat en koppling mellan masken och filmsekvensen. Är sekvensen en stillbild eller visar en person som står relativt stilla är ditt problem redan löst. Men rör sig personen gäller det att få masken att följa med. Gör så här:

 

9. Använd piltangenterna för att flytta markören på Timeline och lägg märke till när masken inte längre täcker ansiktet. Stoppa då.

10. Återgå till Effect Controls och lägg märke till att den röda markören har flyttats. Kontrollera att Motion är markerad. Ställ nu musmarkören I monitorfönstret, där du ser filmen och masken, och håll ner vänster musknapp och dra masken så att den åter täcker ansiktet. Ev. kan du också justera storleken genom att dra i hörnpunkterna. Om du har gjort rätt ska du nu ha två nya Frames-markeringar på den röda markören för Position och Scale (om du ändrade storleken). Att tänka på: Motion måste vara markerad.

11. Upprepa p. 9-10 till slutet av filmsekvensen. Ju tätare du lägger markerade Frames desto exaktare placering av masken får du.

12. Provkör sekvensen och se att du lyckades!

 

Vill du manipulera masken kan du göra det genom att lägga på en videoeffekt. Det finns många att välja mellan, så du kan testa flera. Gör så här:

 

13. Öppna Effects >Video Effects > Stylize och och dra ex. Mosaic till mask-filen i Timeline. Mosaic dyker nu upp i Effect Controls.

14. Markera Mosaic och klicka på triangeln t.v. för att se undermenyerna.

15. Justera Horizontal och Vertical blocks ex. till 35, så att du får en taggig kant runt masken. Eftersom den här effekten ska gälla för hela klippet ska du INTE skapa en Frame-markering på den röda markören i Effect Controls-fönstret!

 

Det blev en lång instruktion... Hoppas att den funkar för dej. Hör gärna av dej.

 

 

[inlägget ändrat 2007-02-12 18:46:44 av Brandklipparen]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...