Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Ingen bild till skärmen, kan inte använda datorn!


Villee

Recommended Posts

Hej!

 

Jag skulle vara väldigt tacksam om något orkar läsa igenom det här och försöka hjälpa mig, för som det ser ut nu funkar inte datorn alls :( Problemet är att det inte är någon bild på skärmen.

 

--

 

Jag ska ta allt från början. För någon vecka sedan upptäckte jag att tempen på mitt "moderkort" dvs chipsetet låg över 100 grader och datorn, eller kanske snarare AbitEQ (har alltså ett ABIT-kort), började pipa och låta som en ambulans. Detta händer rätt ofta, och ofta visar monitorn fel temperatur.

 

Iallafall stängde jag av och startade om datorn och sen var det inte mer med det. Men häromdagen öppnade jag datorn för att dammsuga lite bara, eftersom det var ett tag sen sist. Då såg jag att fläkten till chipsetet hade lossnat helt. Den satt endast fast med nån dålig kombinerad kylpasta/klister och nu hade det gett sig.

 

In till Playzone och köpa kylpasta, sätta på originalfläkten som låg kvar här hemma och sedan starta upp. Allt funkade perfekt, inga problem med tempen eller nåt, tvärtom lite lägre än vanligt.

 

SÅ TILL PROBLEMET:

Men nu i morse, en natt senare, ville inte datorn starta. Eller, den startar utan bekymmer, hårddiskarna surrar, inga pip från moderkortet som skulle tyda på problem, fläktarna på processor, moderkort och grafikkort snurrar på.

 

MEN. Det är ingen bild på skärmen. "Jaha", tänkte jag, "nu har den gamla CRT-skärmen gett sig" och provade då att koppla in den till min bärbara dator istället. Då funkade bilden perfekt. Jag prövade att byta ut adaptern DVI/VGA då grafikkortet (Leadtek 7800 GT, köpt i Thailand) endast har digitala utgångar.

 

Men utan effekt. Jag prövade också att nollställa BIOS, samt att använda den andra kontakten på grafikkortet men inte heller det hjälpte.

 

Kan det vara så att det är nåt fel med grafikkortet? En sak tyder på att något annat är galet är att jag inte hittar datorn på nätverket. Hade datorn startat normalt fast utan bild så hade jag väl ändå kunnat kommma åt den på nätverket utan att logga in?

 

--

 

Finns det något jag kan göra, eller har mitt grafikort gett upp? Det är bara ett år gammalt men som sagt köpt i Thailand så jag vet inte om jag får någon hjälp med det från Leadtek, även om jag faktiskt har papper med något slags garantibevis.

 

Kan det vara något annat det är fel på?

 

Jag har inget annat PCI-e grafikkort så jag har ingen möjlighet att pröva med det...

 

ALLA tips och idéer mottaget tacksamt!!

 

MVH Vilhelm

 

------

 

(Hemmabygget:)

Athlon64 X2 3800+

2048MB DDR 400

2x250GB HD

GeForce 7800 GT

 

Link to comment
Share on other sites

Är du säker på att tjutandet berodde på för hög temp och inte på varningar om felaktiga spänningsvärden i stället? En anledning till att datorn beter sig nu som den gör kan nämligen vara att nätagget har dött. En till möjlig orsak kan vara kondensatorerna på moderkortet. Kontrollera i vilket skicka dessa är i – de får inte ha börjat svälla i topparna eller t o m spricka. Kolla den här sidan för mer tips om det:

http://www.badcaps.net/

 

Moderkortet torde ju inte vara så där jättegammalt då det är pci-e... men något illavarslande kan förstås ha inträffat om norrbryggan verkligen har gått så otroligt varm. Värme är datorns fiende.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag är, säg 99% säker på det, därför att när jag kollade i min AbitEQ var det tempen som lös rött och inte några spänningsvärden. Varför skulle nätaggregatet helt plötsligt ge upp, är det för svagt? 400W borde väl vara tillräckligt - det är ju ingen monsterdator jag har.

 

Moderkortet är också ett år gammalt, köpt på komplett, ABIT KN8-Ultra tror jag det heter, Nforce 4 chipset, AMD.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag är, säg 99% säker på det, därför att när jag kollade i min AbitEQ var det tempen som lös rött och inte några spänningsvärden.

Okej. :thumbsup: Tänkte bara så att det inte råder några oklarheter om den saken.

 

Varför skulle nätaggregatet helt plötsligt ge upp, är det för svagt? 400W borde väl vara tillräckligt - det är ju ingen monsterdator jag har.

Aggregatets totaleffekt är ingen garanti på att det ska klara driften av datorn. Beror på hur dess effekt är fördelad över diverse olika spänningar samt hur datorn är konfigurerad. Förutom såklart beroende på vilken kvalité det håller (hur pass väl stämmer egentligen uppgivna strömstyrkor?).

 

Ett 7800GT skulle jag själv knappast montera in i en dator vars nätagg inte klarar åtminstone 20A på 12V, eller m a o 240W för just den spänningen. Detta för att undvika t ex onödig instabilitet eller att aggregatet bara stendör i förtid. Lillebrorsan hade exempelvis ett på 460W men som bara hade 16A på 12V. Vi monterade in ett 6800GT, spelade F.E.A.R kanske 15-20 min varefter nätagget stendog och nästan hade tagit kål på hans moderkort också (kontakten var svartbränd!).

 

Således undrar jag vad strömstyrkan var på ditt nätagg (hur många A på 12V)..? Kolla om det sitter en etikett med uppgifterna klistrad på det.

 

Link to comment
Share on other sites

Okej...

 

Här är nätagget:

http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=311011

 

http://www.northq.com/products/powersupply/nq4001at.html

 

Jag vet inte riktigt hur jag ser om det skulle klara det du säger...

 

Men det har ju klarat sig i ett år, med hårt spelande i stort sett varje dag (brorsan knarkar BF2142, och innan dess har det spelats en del FEAR, Quake 4 mm), och om det skulle dö borde inte datorn lägga av helt? Här startar den ju ändå?

 

Tack för svar förresten! :)

 

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte riktigt hur jag ser om det skulle klara det du säger...

Jag såg däremot att det klarar 18A på 12V vilket man nog får anse vara den absolut nedersta gränsen för 7800GT. Det kan hända att det fått köra max vad det pallar, hela tiden, och nu tagit slut.

 

...och om det skulle dö borde inte datorn lägga av helt? Här startar den ju ändå?

Ja om det dör totalt händer ingenting alls när man trycker powerknappen. Kan emellertid hända att aggregatet "tagit slut" av att ha körts på max hela tiden och nu inte längre orkar lika mycket som förut. Pröva koppla ur "överflödiga" komponenter i datorn för att se om den orkar starta efter det. Koppla alltså bort strömmen ifrån ena hårddisken (den du inte bootar med), DVD-spelaren etc. Startar datorn efter det har du fått en klar indikation på att det i så fall verkligen berodde på ett förbrukat aggregat.

 

Om datorn fortfarande inte vill starta, är det frågan om ingenting har hänt med moderkortet som haft sin norrbrygga vid kokpunkten..?

 

[inlägget ändrat 2007-01-06 01:19:25 av RN]

Link to comment
Share on other sites

Alla DVD-enheter, neon, chassifläktar och ena hårddisken är urkopplad, men datorn beter sig precis som förut.

 

Något jag kan säga är att jag nollställde CMOS-minnet vilket ju ställer tillbaka alla BIOS-inställningar till standard. Detta leder till att fläktarna går konstant på 100%, vilket de gör nu.

 

Detta, i kombination med att moderkortet inte piper vilket det brukar göra när något är fel, borde väl utesluta att det har med moderkortet att göra?

 

Jag tycker inte heller att det borde vara något fel med nätagget...

 

Men jag vet ju iochförsig inte heller varför grafikkortet helt plötsligt skulle ha gett upp... Det vore ju det mest naturliga, eftersom det inte ger ifrån sig någon bild, men jag ser ingen anledning till att det helt plötsligt skulle sluta funger.

 

Knepigt.

 

Nu vet du hur det ligger till, finns det något annat jag kan göra tror du?

 

Tack för att du tar dig tid och hjälper mig!!

 

Link to comment
Share on other sites

Kanske kan det här ge någon tips?http://www.64bits.se/forum/viewtopic.php?p=599586#599586

 

Poäng ges mer än gärna till den som lyckas hjälpa mig!!

 

Link to comment
Share on other sites

Lite för mycket kylpasta?

Som runnit ut från nordbrygge chipet och kortslutit lödningar nära chipet på moderkortet?

Dom temperaturer du har kan jämföras med 29C på nordbryggan på den här burken vid 23C i rummet vid golvet.

 

Verkar som du har stort luftmotstånd i lådan (små hål) och chassifläktarna inte orkar med.

De viktigaste chassifläktarna är insugsfläktarna för utsugsfläkt kan i värsta fall dra in luft genom nätaggregatet och då blir det dålig kylning i nedre delen av datorn.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det är ju en möjlighet. Men hur kommer det sig att datorn startade när jag prövade den precis efter i så fall?

 

Mitt chassi har endast ett utblås i toppen och inget insug alls... Inte för att jag förstår hur du visste det, men jag frågade killen i affären om det när jag köpte det men han sa bara "Fläkten där uppe kyler som två, eftersom att varm luft stiger uppåt...". Nätagget har ju iofs en egen fläkt så luften borde ju inte komma in bakvägen, så att säga.

 

Men har det något med att datorn inte funkar att göra?

 

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Nu när jag kikade på nätagget i min dator stod det inte samma sak på det som på hemsidan. På mitt stod det endast 15A vid 12V. Så det låter ju rimligt att nätaggregatet har gett upp i så fall kanske.

 

Jag har nu tvättat bort all gammal kylpasta och smetat på ny, fast lite mindre (jag har aldrig använt kylpasta förut så jag tog förmodligen för mycket första gången...), men det hjälpte inte heller tyvärr...

 

Ang. luftflödet har jag öppnat upp hålen för diskettstationer i fronten och satt en fläkt där. Ser lite hemmagjort och tattigt ut, men det är mycket bättre drag i lådan nu iallafall. Borde man sätta in nån sorts dammfilter? Har ju tyvärr inga fästen för sånt eftersom det är helt improviserat.

 

Vidare ska jag försöka låna ett nätagg av en kompis, ett starkare och pröva det istället.

 

Jag återkommer självklart med hur det gick. Tack så himla mycket så länge alla som har hjälpt mig här och fortsätt gärna komma med tips! :thumbsup::)

 

Poäng har utdelats, förresten! :)

 

[EDIT: Stavfel bara... lite pedantiskt kanske :P]

 

[inlägget ändrat 2007-01-07 20:39:08 av ViIIe]

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder
Ang. luftflödet har jag öppnat upp hålen för diskettstationer i fronten och satt en fläkt där. Ser lite hemmagjort och tattigt ut, men det är mycket bättre drag i lådan nu iallafall. Borde man sätta in nån sorts dammfilter? Har ju tyvärr inga fästen för sånt eftersom det är helt improviserat.

 

Tror du inte att du kan skruva fast dammfiltret utanpå?

Du fäster dammfiltret i samma skruvar som du fäst fläkten...

 

...lossa skruvarna och sätt dammfiltret över. Skruva fast.

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

"Om allt verkar gå bra, måste du ha missat något."

 

- Steven Wright

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Fläkten sitter bara i stripes, sånna där plastremsor, och jag äger faktiskt inte ens något filter. Som sagt har jag ju inga fästen för sånt (dåligt chassi, kanske...)

 

Link to comment
Share on other sites

Tackar så mycket för poängen! Pannan vidrör moderplaneten av min krökta rygg. :)

Nu när jag kikade på nätagget i min dator stod det inte samma sak på det som på hemsidan. På mitt stod det endast 15A vid 12V.

I så fall tycker jag risken ökar markant över att det verkligen är nätagget som nu är dött. Rapportera om hur det går att få tag i ett starkare att provköra datorn med!

 

Link to comment
Share on other sites

I så fall tycker jag risken ökar markant över att det verkligen är nätagget som nu är dött. Rapportera om hur det går att få tag i ett starkare att provköra datorn med!

 

Självfallet, jag ska bara hitta nån snäll människa som har och kan låna ut ett till mig... Jag återkommer! ;)

 

Link to comment
Share on other sites

"Mitt chassi har endast ett utblås i toppen och inget insug alls... Inte för att jag förstår hur du visste det"

Svar: Därför att jag numera testar lådan med fläktar innan bygget med 4 st glödlampor på totalt 270W upphängda i lådan. Och mäter temperaturen på olika platser för att se hur kylningen fungerar med originalfläktarna i drift. Vid behov moddning. #

 

"Nätagget har ju iofs en egen fläkt så luften borde ju inte komma in bakvägen" Svar: På bättre nätaggregat är fläkten temperaturstyrd. Detta innebär att är det kallt i nätaggregatet står fläkten stilla.

Detta innebär att i en låda med enbart utsugsfläkt kommer luft att dras in baktill genom nätaggregatet, luften kyler nätaggregatet och nätaggregatsfläkten står still.

Detta innebär att utsugsfläkten drar runt luft upptill i lådan.

Värme nertill i lådan rör sig enbart genom sk egenkonvektion uppåt.

 

Vilket innebär att det blir mycket varmt nertill.

Dina extremt höga temperaturer på nordbryggechipet tydde på att du saknade insugsfläkt nertill.

 

Vad det gäller datorsäljare så kanske de inte alltid vet vad de talar om.

 

# I en Lian-Li PC7 låg lufttemperaturerna med enbart utsugsfläkten i drift på

ca +24C IN ca +35C under nätaggregatet, ca +40C före utsugsfläkten och ca +35C ovanför 270W lamporna. Att det var svalare under nätaggregatet berodde på att luft från rummet drogs bakklänges genom nätaggregatet.

 

Med båda PC7 fläktarna i drift Insug nertill i fronten och Utsug baktill.

ca +24C IN ca +35C under nätaggregatet, ca +40C före utsugsfläkten och ca +40C ovanför 270W lamporna.

Att temperaturen steg beror på att Insugsfläkten i PC7 är placerad så att det är mycket lättare för insugsfläkten att dra luft inifrån(!) lådan via CD/floppy-platserna ner genom fronten än genom hålen framtill i fronten.

(Innan jag kom på detta var jag som ett totalt frågetecken, jagade mätfel)

 

Detta betydde att med insugsfläkten avstängd kom det in luft från fronten också via CD-platserna som kylde tempgivaren över lamporna.

När jag startade insugsfläkten drogs varm luft från lamporna förbi givaren över lamporna mot fronten via CD-platserna och ner i fronten till "insugsfläkten".

 

Detta var oacceptabelt för mig så jag gjorde hål i botten på lådan för 3 st 120mm Insugsfläktar (de två ADDA som medföljde och en extra ADDA) och placerade lådan på ca 200mm höga ben.)

Ingen utsugsfläkt bara 110mm stort hål för original utsugsfläkt, ingen plåt mellan kontakterna på moderkortet för att minska "utluftmotståndet".

 

Med full belastning CPU Stability + CPU Burn In + 3DMark2003 på en gång drar den ca 280W från nätet. Utgående lufttemperatur är ca 28C mellan kontakterna på moderkortet och från nätaggregatet(!) vid 23C Luft In.

5 graders lufttemperaturhöjning jämfört med 16 grader i PC7 originalutförande och 270W lampor.

 

Ett enkelt sätt att få mer inluft är att göra hål lågt i sidoplåten på tornet och sätta insugs fläktar på sidoplåten.

 

 

[inlägget ändrat 2007-01-08 18:38:15 av jannejanne]

[inlägget ändrat 2007-01-08 18:39:50 av jannejanne]

[inlägget ändrat 2007-01-08 18:40:29 av jannejanne]

[inlägget ändrat 2007-01-08 21:17:14 av jannejanne]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...