Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Kalenderdelning, exchange vs. sharepoint services


Xplorer

Rekommendera Poster

Hej,

 

Håller på att köpa in en ny server till företaget och väljer mellan att köra Windows server 2003 och windows Small Business Server.

 

Det vi i första hand är ute efter är kalenderdelning till Outlook.

Vad jag har förstått så fungerar det med grundläggande kalenderdelning i Sharepoint services (som är gratis att ladda ner till server 2003), men vill man ha mer funktionalitet så måste man köra exchange (som ingår i SBS). Stämmer detta? Och i så fall, vad är skillnaderna i funktionalitet för kalenderdelning mellan sharepoint services och exchange?

 

/Johan

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Johan Sandqvist

Det går utmärkt att med enbart Windows Sharepoint Services (WSS) dela en gemensam kalender i Outlook. Du kan dock enbart uppdatera kalendern via WSS, alltså inte via Outlook! Det innebär att WSS kanske lämpar sig bäst för de fall där du ex har en gemensam kalender som en eller flera skall ha en kopia på.

 

Använder du Exchange istället så får du givetvis mer, det är ju bla en komplett epostserver med funktioner som centraliserad lagring, webbmail och massa annat. Kalenderdelningarna är mer avancerade, bla går det att uppdatera kalendrar från Outlook, men du kan även dela enskilda kalendrar mellan varandra. Det finns även funktioner för sk resurskalendrar som du kan använda för ex bokning av konferensrum, särskilda resurser mm.

 

Skall du alltså bara dela en gemensam kalender och inte har behov av övriga funktioner som Exchange erbjuder kanske WSS kan vara ett alternativ. Tror du att du vill ha de lite tuffare funktionerna (det framgår vad jag gillar, va? :) så är SBS ett utmärkt alternativ.

 

// Johan

 

 

--

Bra källor till information om Exchange

http://www.microsoft.com/exchange/community/default.mspx

http://blogs.technet.com/exchange/default.aspx

http://www.MSExchange.org

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Tack för ditt svar.

 

Att köra den som mailserver har jag funderat på, men antagligen inget som vi kommer att göra på en gång.

 

Annars det man har hört från olika håll är hur krångligt det ska vara att konfigurera och administrera exchange. Är det mycket jobb med det? Helst får det ju inte ta allt för mycket tid från mina andra (huvudsakliga) uppgifter.

 

Just nu lutar det nog åt SBS iaf.

Måste man ha ett mailkonto i exchange för att kunna använda kalenderdelningen? Eftersom vi kommer att köra kalenderdelningen direkt, men vänta med mailen.

 

/Johan

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Johan Sandqvist

Tja, jag vet inte riktigt hur "krångligt" det är att konfigurera och administrera Exchange, jag tycker själv det är ganska lätt :)

 

Exchange kräver dock en del kringsystem, du måste tex ha ett fungerande AD med allt som hör därtill. Jag har märkt en tendens att med Exchange så uppstår snabbt nya behov som man kanske inte hade innan. Just möjligheterna med delade kalendrar, uppgifter, kontakter mm plus centraliserad lagring, distanssynkronisering mm brukar resultera i att man snabbt börjar använda systemet mer, och blir därmed även mer beroende av detsamma. Allt detta ställer då givetvis krav på mer kontroll på systemet, backuper, arkivering osv vilket sammantaget kanske kan kännas lite betungande om man egentligen bara är intresserad av en enskild del. Installationen av Exchange 2003 tycker jag dock numera är väldigt enkel, så det i sig tycker jag inte borde utgöra ett hinder. Hur mycket administration det blir är väldigt beroende av vilka funktioner som körs, hur viktiga dessa är, hur många personer som skall använda systemet, men till syvende og sidst spelar din egen kunskap i Windows till stor del in.

 

Ja, man måste ha ett konto i AD till vilken man sen kopplar ett epostkonto till. Om man sen använder det bara för kalendrar, eller även epost, är en annan sak.

 

// Johan

 

 

--

Bra källor till information om Exchange

http://www.microsoft.com/exchange/community/default.mspx

http://blogs.technet.com/exchange/default.aspx

http://www.MSExchange.org

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...