Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Gammastrålning från blåbetong


Inde

Rekommendera Poster

Vad ska man tro när SSI.se inte vill tro?

 

Gammastrålning från blåbetong

Skapad: den 2 maj 2005

Uppdaterad: den 8 september 2005

 

 

Gammastrålningsnivån får inte överstiga 0,5 uSv/h i rum där personer vistas mer än tillfälligt.

Det kan finnas en viss, liten riskökning för barnleukemi orsakad av gammastrålning från blåbetong. Det framgår av en forskningsrapport som gavs ut 2002. Resultaten från studien är dock inte statistiskt säkerställda. Myndigheternas tidigare riskbedömning när det gäller strålning från byggnadsmaterial i bostäder kvarstår. Den nya studien har inte förändrat Statens strålskyddsinstituts bedömning av gammastrålning i blåbetonghus. Det största problemet med husen är inte gammastrålningen utan radonet, och där har regeringen nyligen föreslagit krafttag för att sänka radonhalten

 

 

http://www.vasteras.se/Byggaochbo/Boendemiljo/Gammastralningfranblabetong.htm

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det kan finnas en viss, liten riskökning för barnleukemi orsakad av gammastrålning från blåbetong. Det framgår av en forskningsrapport som gavs ut 2002. Resultaten från studien är dock inte statistiskt säkerställda.

Men det är ju ingen varning!

 

Om man är riktigt neurotisk så kan aluminiumfolie göra underverk:)

 

-nisse

I don´t have a solution;

but I do admire the problem.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vilken varning? Texten du citerade var lite förvirrande, men det som sägs är ju att man 2002 gjorde en studie för att undersöka sambandet mellan gammastrålning från blåbetong och barnleukemi. Man hittade inget samband.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nja vad som står där är ju ganska vanligt för oss som forskar, det kommer en varning som inte är god nog för SSI att agera på, då det får många komplikationer i samhället.

 

Jag vill hitta studien och läsa på, vi har ett litet barn och har hittat ett drömhus som tyvärr har 80 gamma som värst i källaren. Dessutom markradon, så vi får nog ge upp igen. Nästan alla hus har radon, även vårt, vi vill inte ha mer då bara vårt gästrum ligger över gränsvärdet nu och det andra har mkt mer.

 

[inlägget ändrat 2005-10-18 14:16:27 av Langbein]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nja vad som står där är ju ganska vanligt för oss som forskar, det kommer en varning som inte är god nog för SSI att agera på, då det får många komplikationer i samhället.

Hur skulle den kunna vara "god nog" att agera på när de inte är signifikant? Du kan bege dig ut i samhället och samla på dig data och sedan korrelera allt med allt. Jag kan garantera dig att du kommer att hitta en hel mängd med samband mellan rena strunt variabler.

 

Om du använder dig av 5% nivå i dina signifikanstester så kommer dessutom 5 av 100 korrelationer att vara signifikanta.

 

Mitt tipps är aluminiumfolie om du oroar dig

:)

 

-nisse

I don´t have a solution;

but I do admire the problem.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Först måste man läsa på innan man kan uttala sig om vad man ska tro om just denna.

Jag trodde själv på folie en gång, ingen ville hålla med, endast bly och tjockt med betong kan hjälpa emot detta kan man läsa. Folie är väl svårt att måla på etc. men har du en aning om det kan hjälpa?

 

Radonet kan jag få bort, strålningen är det värre med.

Om vårt enda lilla barn får leukemi blir det inte så trevligt att leva med ett felval. Vi får bygga nytt istället om vi har råd, alla hus vi vill ha annars har radon från mark/lättbetong.

 

Jag tänker i mikroröntgen, numera millisivert.

Hittat:

"Överdrivet larm om blåbetonghus

 

I en ny studie som publicerades i april varnar forskare för att barn som utsätts för gammastrålningen i blåbetonghus löper större risk att drabbas av leukemi. Överläkare Stefan Söderhäll, Astrid Lindgrens barnsjukhus, menar att de data som framkommit i undersökningen är alldeles för dåligt underbyggda, för att det ska gå att dra sådana långtgående slutsatser.

I studien har forskarna tittat närmare på hur gamma-strålningen i blåbetonghus tros påverka risken för cancer. Gammastrålning är elektromagnetisk strålning som påminner om röntgenstrålning. Forskarna har undersökt 312 leukemisjuka barn och enligt deras beräkningar skulle fyra sjukdomsfall per år gå att hänföra till gammastrålning, en siffra Stefan Söderhäll direkt tillbakavisar.

- Vi vet fortfarande väldigt lite om vad det är som orsakar leukemi. Det är möjligt att gammastrålning kan vara en riskfaktor i utvecklandet av leukemi men det går inte att säga säkert. De presenterade data är alldeles för osäkra och det finns dessutom ett antal faktorer som är avgörande för resultatet men som det inte korrigerats för här. Det är mer som talar för att radonet i blåbetonghus, vilket går att åtgärda, är ett större hot än gammastrålningen. Dessutom byter många barn bostad en eller flera gånger under sina första år. Det har inte gjorts några tillfredsställande korrigeringar för dessa faktorer i studien.

Inget nytt

- Den har inte kommit fram något nytt i denna studie även om den ger en bild av att risken har ökat. Vi vet redan sedan tidigare att strålning innebär en viss ökad risk för vissa typer av tumörer. Originalartikeln är också betydligt mer blygsam och slutsatserna som dras där står mer i proportion till vad som kommit fram än vad som framgått i media.

I artikeln blandas resonemang om akut myeloisk leukemi, AML, och akut lymfatisk leukemi, ALL, som i sig är helt olika sjukdomar. Både AML och ALL är samlingsnamn för sjukdomar som det i dag finns väldigt goda belägg för att de består av olika typer av sjukdomen med olika uppkomst-mekanismer.

I västvärlden går det till exempel att påvisa en viss ålderstopp när sjukdomen bryter ut för en viss undergrupp till ALL. Den toppen återfinns inte i u-länder. Det går också att se att små barn har speciella förändringar i leukemin. Vissa av dessa går med modern teknik att spåra ända till de blodprov som togs direkt hos det nyfödda barnet.

Det går inte att ge några konkreta råd eftersom man vet för lite om leukemiers uppkomst menar Stefan Söderhäll. Antalet leukemifall har i stort varit konstant de senaste åren och det finns ingen tydlig tendens som visar att en ökning skulle ha skett.

- Alla larm kan vara sanna men de måste styrkas av noggrant genomförda undersökningar innan man låter dem få påverka de stora besluten i det dagliga levernet. Livet är fullt av risker och konsten är att på ett klokt sätt balansera dessa mot varandra. Även om det nuvarande larmet skulle visa sig hålla i en stor studie så skulle det röra sig om utomordentligt små risker för det enskilda barnet.

Efterlyser nynserad information

Varje gång ett nytt larm kommer väcks människors rädsla. En rädsla som måste tas på allvar. Stefan Söderhäll jämför med kraftledningslarmet för några år sedan då det rådde mycket skiftande åsikter bland forskarna om vilken eventuell påverkan de hade på uppkomsten av leukemi.

- Många familjer valde att flytta, sålde sina hus till underpris och så vidare men saken är den att det går aldrig att veta om summan av de andra riskfaktorer som vi inte känner till i dag minskar eller ökar efter en flytt eftersom båda delar kan inträffa. I Solna valde till exempel kommunen att gräva ner alla kraftledningar för en stor summa pengar. Kanske hade det varit bättre om man hade valt att bygga några planfria korsningar istället.

Stefan Söderhäll menar att det många gånger uppstår ett väldigt tryck på politikerna att snabbt åtgärda problemen vilket lätt leder till förhastade åtgärder och beslut som i förlängningen inte gynnar den utsatta gruppen.

- Därför är det viktigt att den information som ges är nyanserad från början, att den sätter riskerna i sitt sammanhang och gör det gripbart och konkret förankrat i vardagen. Media har en kluven inställning till problemet. Seriös vetenskapsbevakning blandas ofta med ren sensationsjournalistik, vilket stör mig. Många gånger önskar jag att media ville ta några dagar på sig för att få fram en helhetsbild och prata med alla berörda. Det borde vara innehållet i resultatet som räknas och inte vem som kan slå högst på trumman.

Karin Wandrell

http://www.barncancerfonden.se/content2/tidningen/index.php?bocissue=221&prefix=&pid=597

 

Men frun som är tandäkare och doktor vet att detta är farliga saker de skyddar sig emot, vilka doser vet hon inte.

 

[inlägget ändrat 2005-10-18 15:24:42 av Langbein]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...