Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Har jag dödat mitt grafikkort??


miiiickee

Recommended Posts

Skulle sätta in mera RAM och var då tvungen att ta bort grafikkortet först.

Dock så glömde jag att ta ur SVHS sladden som är kopplad till TV'n när

jag gjorde det. Och det resulterade i att jag råkade ta på metalldelen av

sladden samtidigt som jag höll på grafikkortet, jag fick då små kännbara

stötar i handen. Och detta gick nog rakt in i graffikortet vilket inte kan

vara så sunt.

 

När jag startade datorn så får jag ingen bild alls... Kan jag kontrollera på

något sätt att grafikkortet värkligen är dött? Kan man laga det?

 

/Micke

 

Link to comment
Share on other sites

Det finns en annan möjlighet.

Moderkortschipet klarar med nuvarande inställningar inte att driva minneskretsarna.

Gav mig helt svart skärm på den här burken sedan jag ökat från 512MB till 1024MB RAM.

Lösningen för min del var att minska överklockningen 10%, lätt med switchar på moderkortet.

Så du kan ju återgå till ursprunglig minnena.

Rekommenderar att dra ur alla sladdar och jobba på diskbänken för att ha ett "jordat" arbetsbord.

barfota, normalt bra jord mot golvet och ta regelbundet på diskbänken.

Något jag lärt mig genom att inte göra på det sättet.

Vilket hänt 2 gånger och det kostade båda gångerna

Blåste moderkortet, i praktiken hela datorn, när jag ryckte ut en modemkabel med modemet i drift från från serieporten med avstängd dator.

Knäckte ett RAM som jag satte i med datorn på plats under bordet.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tog bort dom minnen jag satt i igen men det är fortfarande samma

svarta skärm när jag startar. Hör inga pip när datorn startar heller.

 

Finns det något mer jag kan göra? :)

 

/miiiickee

 

Link to comment
Share on other sites

Testa med ett billigt grafikkort om det hjälper.

för du har kanske blåst moderkortet och det blåser det nya grafikkortet

Moderkortet blåste ju när jag ryckte ur modemkabeln.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Finns det något sätt att se om det var mitt grafikkort som dog

utan att pröva sätta in ett annat fungerande grafikkort i datorn

(och då riskera att förstöra ett till)?

 

Link to comment
Share on other sites

Rensa c-mos, kolla i bruxen hur du ska göra. Vissa moderkort verkar blir helt nojjiga när man trixar med minneskretsarna. Som exmpel har jag ett Nforce2 kort i en burk och så fort man ändra minnena i den så uppvisar den samma symptom som din dator. Jag brukar få ta ur minnesbatteriet en stund för att få den att fungera.

 

Har själv fått smaka på spännigspotentialen mellan datorn och Tv'n. (speciellt mellan datorlådan och kabel-tv sladden) några gånger. :) Dock har aldrig något gått sönder för mig, Iofs har jag aldrig hållit i själva kortet när detta inträffat.

 

Om du startar dator utan grafikkort, så borde moderkortet pipa och indikera att grafikkort saknas. Gör den inte det så tippar jag på att det är något annat än grafikkortet som strular.

Får du moderkortet att pipa kan det vara vettigt att kolla upp vad pipen betyder.

Sök på intenet efter "bios beep codes" så hittar du massor av sidor som föklara vad pipen betyder.

Här är en sida. http://www.amptron.com/html/bios.beepcodes.html

 

Du kanske kan få bättre tips av någon här ifall du berättar vad du har för grafikkort/moderkort etc.

 

/mats

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har ett Asus P4B266-E och jag får inget pip alls

när jag startar datorn utan grafikkort. Har jag dödat

moderkortet då alltså?

 

/micke

 

Link to comment
Share on other sites

Hoppas inte det.

 

Det kan vara för att moderkortet inte är rätt konfigurerat som du inte hör nått. tydligen så verkar det vara så att ditt moderkort inte piper utan att det spelar upp ett meddelande i högtalarna om vad som är fel.

Kör du med extra ljudkort? är cassie högtalaren inkopplad.

 

Kolla i intruktionsboken sida 1-3 "ASUS Post reporter"

kolla även sid 2-22 "Speaker selector (3-pin speech)".

och sidan 3-2 för föklaring av meddelanden.

 

Har du inte manualen så finns den på nätet.

http://www.asuscom.de/pub/ASUS/mb/sock478/p4b266-e/e939_p4b266-e.pdf

 

/Mats

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren.

 

Nu när jag tänker efter så har jag alltid hört

ljudet när jag starar datorn. :) En kvinna som

talar om att datorn startar.

 

Gjorde mig säker om att högtalarna var ikopplade som

dom skulle och prövade igen. Inget ljud. Prövade även

att koppla om ljudet till cassi högtalarn (tror jag hittade

rätt pin) men det kom inget där heller.

 

Det har låtit förut i högtalarna när jag startar datorn

så jag tänker inte bry mig om att kolla om cassi högtalarn

är inkopplad.

 

Så nu vet vi att det är dött eller finns det fler saker att hitta på?

 

 

/micke

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det låter inte bra detta, "känns" som om det är läge för dig att leta efter en ny dator.

 

Några saker att kontrollera:

Startar fläktar och hårddiskar? Antar det eftersom du inget sagt.

Det sker ingen laddning av någonting vid uppstart?

Ingen reaktion om du plockar bort grafikkort och minne?

 

Har du:

Möjlighet att testa processorn i annan datorn? Kanske någon här ska bekräfta att risken att skada andra datorn är minimal. Omvänt tror jag risken är större, dvs att testa en hel processor i ditt nuvarande moderkort.

 

Kontrollera:

Gör en visuell besiktning av moderkortet, Finns där några brännmärken eller uppsvällda kondensatorer? Nu borde inte en elektrochock av det slaget du beskrivit ge dessa effekter, men om du ser något av det så är nog ivartfall moderkortet dött.

Skadorna som har skett är troligen inom de integrerade kretsarna, svårt att diagnosera. Enda sättet är att kontrollera komponent för komponent i annan dator. jag tror risken är minimal, dvs ett skadat grafikkort eller skadad processor borde inte kunna skada den andra systemet, tag dock i akting att jag ej är helt säker på detta.

 

/T

 

Even when we know we´ll never find the answers, we have to keep on asking questions.

 

Link to comment
Share on other sites

Fläktar, hårddiskar m.m. startar som dom ska.

Ingen reaktion när jag tar bort grafikkortet

eller minnet.

 

Hårddiskens "tänk" lampa lyser ett tag ca 20 sek,

men den blinkar inte. Efter ca 20 sek slocknar den.

 

Inga brännmärken eller något. Jag antar att det

blir till att skrota datorn och rädda dom delar som

verkar hela..

 

[inlägget ändrat 2005-04-10 11:58:17 av miiiickee]

Link to comment
Share on other sites

Har du testat att rensa Cmos? dvs. nollat moderkortets inställningar ?

Läs på sidan 2-24 "Clear RTC RAM (C219)" i bruxen för info om hur du gör.

 

Hjälper inte det så är det Felsökning som gäller (som Monshi skrev, testa del för del).

 

/Mats

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har tagit ut batteriet för att rensa Cmos. Dock så vet jag inte vad

som menas med "Short the soldier points" som det står att man ska

göra efter att man har tagit ut batteriet.

 

Ska ha batteriet urtaget medans jag jobbar. Det är ett par timmar så då

borde inställningarna vara nollade kanske

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Du ska kortsluta mellan de där två punkterna eller pinnarna, 1/2 minut borde räcka. Är det pinnar borde det sitta en bygle på en av pinnarna. I så fall så är det bara att flytta den så att den sitter på båda samtidigt. Låt den sitta där 1/2 minut, sedan flyttar du tillbaks den till ursprungsläget. Sedan är det bara att provstarta. Finns det ingen bygel där så borde du kunna fixa det ändå genom att hålla en skruvmejsel eller nått annat av metall mot båda punkterna/pinnarna samtidigt. Se bara till att ta det lungt så du inte repar/förstör nått på moderkortet.

Glöm inte att göra de där manövrarna som står i bruxen.. ur med strömkabeln, bort med battteriet... osv.

 

[inlägget ändrat 2005-04-10 16:21:39 av va då?]

[inlägget ändrat 2005-04-10 16:29:08 av va då?]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...