Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Är XML ett protokoll??


Xerxes2

Recommended Posts

Hej på er.

 

I en bok jag läser beskrivs TCP/IP under rubriken "Internet protokoll"

 

Under samma rubrik står det: "Ett annat viktigt och snabbt växande protokoll är XML"

 

Till frågan.

 

 

Är XML verkligen ett protokoll? Jag har för mig att XML tar vid efter HTML och det är ju definitivt inget protokoll...Eller??

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ok.. men om man pratar om XML i allmänhet så är det väl ett beskrivningsspråk för webbsidor.

 

Finns tydligen ett XML protokoll, men då heter det väl XMLP??

 

[inlägget ändrat 2005-01-27 17:33:38 av Xerxes2 ]

Link to comment
Share on other sites

XML är ett allmännt beskrivningsspråk och har inget i sig med websidor att göra. en det kan naturligtvis användas för att beskriva websidor. Sen är det lite si och så med vad webläsare tycker om den saken ;-)

 

Link to comment
Share on other sites

Lite. Båda är SGML-baserade uppmärkningsspråk. XHTML är dessutom XML-baserat.

 

Mer specifikt så är SGML en väldigt generell standard för att skapa uppmärkningsspråk för olika syften. Ett exempel på detta är HTML. XML är en förenklad variant av XML som togs fram mer/mindre för att ersätta SGML, och för att vara mer hanterligt. XHTML 1 är mer eller mindre HTML 4.01, men man har anpassat syntaxen så att det följer XML.

 

Man använder alltså XML för att definiera mer specifika uppmärkningsspråk för ett specifikt syfte. T ex kan man definiera XML-baserade protokoll (exempelvis SOAP).

Läs:

http://en.wikipedia.org/wiki/XML

http://en.wikipedia.org/wiki/SGML

http://en.wikipedia.org/wiki/XHTML

http://en.wikipedia.org/wiki/Protocol_%28computing%29

 

Link to comment
Share on other sites

Susning.nu är en wiki, vilket betyder att vem som helst kan göra ändringar (men det krävs medlemsskap och de tar inte emot nya medlemmar just nu). Alltså finns det inget sätt att garantera att det som står där stämmer. Precis som med alla andra källor bör man alltid ha lite kritiskt tänkande med sig när man letar information.

 

Link to comment
Share on other sites

Tycker detta är ganska bra, från http://www.w3schools.com/xml/xml_whatis.asp

 

# XML stands for EXtensible Markup Language

# XML is a markup language much like HTML

# XML was designed to describe data

 

XML är alltså ett "språk" för att beskriva, spara, skicka data, det är programmeraren som själv definierar taggarna. Sen finns det många protokoll som baseras på XML, tex SOAP som bl a används för att komma åt webtjänster

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Det lätta svaret är "nej, det är en dokumentstandard, uppmärkningsspråk" eller ngt ditåt. Det svåra svaret är däremot att det både kan förstås på andra sätt än som deklarativ standard, men också att den bok du läser är förmodligen en från engelskan översatt bok, där de inte fångat upp problemet med "protocol" kan i datalogiska och programmeringsmässiga sammanhang förstås som vi kan använda typ "gränssnitt", eller "standard". Vi tar det senare först. Dvs. det kan tänkas att författaren haft uppfattingen om att en ny standard är på väg. I engelska kan man ju t.o.m. tala om protokoll vid matbordet, dvs. hur man bör uppträda korrekt när man äter, det vi skulle kalla t.ex. "bordsetikett". Men det har ju inget med "etiketter" på en laserskrivare exempelvis ...

 

Alltså tror jag att det föreligger en slags felöversättning här.

 

Men om vi tar det första om den alternativa förståelsen av xml som protokoll, så blir det lite längre resonemang. Först måste vi förstå att xml kan uppfattas på mängder av olika sätt. Ett sätt är det deklarativa, "vanliga" sättet att se på xml som du och alla här säkerligen redan känner till. Ett annat sätt att uppfatta xml kan vara som genom DOM. Dvs. du förstår xml som ett (datalogiskt/matematiskt uppfattat) träd. Här är det alltså inte aktuellt med att se det som t.ex. lagrad text i en fil. I stället finns noder av olika typer som är relaterade till varandra. Man kan bygga ut träd, minska dom, ersätta delar osv. Ser vi det prcedurellt kan vi se dom-träd även som parallella åtkomster till noder med alla de besvär och problem det innebär. Det var bland annat med dessa besvär kring begreppsligheten av xml som Infosets skapades (http://www.w3.org/TR/xml-infoset/).

 

Ok, nu har vi två alternativa förståelser. Vi kan i princip bygga ut detta med ytterligare ett: "protokoll", i en vid mening. Om du programmerar har du säkert stött på SAX, Simple API for XML. Detta är ett praktiskt alternativt sätt att behandla xml till dom-implementationer. Man slipper exempelvis hålla reda på hela trädet i minnet, utan kan "skanna" igenom dokument bitvis. Det finns alltså inget behov praktiskt av att betrakta xml-dokument som (tidigare nämnda) träd. Tänker vi oss att vi abstraherar SAX till begreppsliga idén om strömmar (vilket finns praktiskt i många programspråk), så kan vi tänka oss att xml är en viss idé om hur dessa strömmar får byggas upp. Tar vi denna idé och standardiserar den, dvs. skriver ned reglerna för hur strömmarna får se ut, så är det något annat än om vi hade satt standarden till dokumentstrukturer. Vissa saker måste föregå andra i strömmarna, en slags procedurell syntax. Jo, vad är då detta nya? Jo, det kan just tänkas vara ett "protokoll", en standard för överföring av xml. Q.E.D. :)

 

[inlägget ändrat 2005-02-24 10:10:47 av set_lo]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...