Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Hur förhindra "djuplänkning"


nisseman

Recommended Posts

Har en del bilder på min hemsida. nu hittar jag bilder på andrs hemsidor speciellt på vissa forum och nu undrar jag hur man gör för att förhindra djuplänkning. finns det ngn kod eller ngt som man ska lägga på sidan. svara gärna utförligt då jag inte kan det här med kodning osv. har precis börjat med detta....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Du måste göra det på servern, antingen genom att låta ett script (ASP, PHP eller motsv.) köras som avgör om den ska skicka bilden eller inte eller också genom ett filter eller konfiguration.

Har man apache med mod_rewrite kan man köra så här t.ex:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?webbsajt.se/.*$ [NC]
RewriteRule ^goaway.gif$ goaway.gif [L]
RewriteRule \.(gif|jpg)$ /goaway.gif

 

Den kommer att skicka goaway.gif till alla som försöker hämta bilden från andra ställen än www.webbsajt.se.

Notera dock att det finns proxys som (helt felaktigt) tar bort referer-headern och då får besökaren goaway.gif även när han besöker din sajt. Dessutom går det fortfarande att sno bilderna.

I allmänhet är det inte värt det mer än om man tillfälligt vill stoppa någon som djuplänkar, då kan man sätta in vapnet en vecka eller så, det brukar räcka.

 

Edit: I samtliga fall i exemplet börjar raderna med "Rewrite", rader som inte börjar med "Rewrite" är radbrytna av eforum.

Här kan du se lite exempel:

http://cornerhost.net/wiki/moin.cgi/FAQ/Apache#head-9173216ada00acd6bd6bdedb5a0a8a27f741a894

[inlägget ändrat 2004-12-15 10:11:08 av fhe]

Link to comment
Share on other sites

Ska väls sägas att fhe:s exempel inte gör nånting om referer-fältet är tomt, dvs om användaren t ex kopierar eller skriver in url:en till bilden själv. Det är förmodligen så man vill ha det -- då kan även besökare som av något själ inte skickar referer-fältet se bilderna från din sida.

 

Här finns en artikel med mer info (notera att det bara funkar om du ligger på en Apache-server): http://www.alistapart.com/articles/hotlinking/

 

Link to comment
Share on other sites

Ska väls sägas att fhe:s exempel inte gör nånting om referer-fältet är tomt,

Observant, det tänkte jag inte ens själv på när jag klipp och klistrade. Det innebär att allt i min text från "Notera dock" till "Edit:" faller ut ur resonemanget.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...