Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Skadad CPU


Ammer

Recommended Posts

Jag har en amd athlon XP3000+/400 på ett Gigabyte 7NNXP moderkort.

 

På nåt sätt så blev kärnan skadad när jag tog bort min gamla kylare. Jag höll på och ta bort rester av den gamla kylpastan när jag såg att två av hörnen på kärnan inte var skarpa utan lite nerslitna. Skadan är väldigt liten och syns knappt, nerslitningen går in ungefär en halv milimeter och är precis på hörnet bara.

Grejen är att trots skadan så fungerar datorn helt normalt, bara att moderkortet säger att processorn ligger på 59-63 grader. Jag har kört ett antal test i bl.a. Sisoft Sandra 2004 och inte hittat nån indikation på att processorn fungerar dåligt.

Jag har kollat att den nya kylaren sitter som den ska och fungerar, det är en aerocool dp101 och ska klara att hålla en XP3000 på runt 45 grader. Det enda jag märkt sen jag skadade kärnan är alltså en temperaturhöjning på ca. 15 grader. Jag har många fläktar i lådan så systemet ligger runt 29-30 grader.

 

Borde jag byta ut processorn?

 

Link to comment
Share on other sites

Hur mäts temperaturen?

På många moderkort är det en liten plasttunga med sensor som pressar upp mot mitten av processorn från moderkortet?

Bättre kontakt numera?

 

Jag har en Duron 1200MHz, den ligger och jobbar mellan 50 och 60grader.

Temperatur i lådan vid processorn ca +25C

Och det är en bra kylfläns enligt test på tomshardware

 

grattis till att din xp klarat skadan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Borde jag byta ut processorn?

 

Eftersom den tydligen funkar fortfarande så är det väl bara att köra till den slocknar.?! Nog har säkert jag själv också repor på några av mina gamla Duron- och XP-processorer(?) Gammal intorkad kylpasta har jag ibland försiktigt skrapat bort med en liten skruvmejsel. Men det är ändå ingen processor som har dött för mig... Och det är ju också bland annat p g a minireporna som man behöver kylpasta! Så att det inte ska finnas några luftfickor mellan processorn och kylflänsen. Tittar man på processorn i mikroskop så ser man alla "bergen och dalarna" i den, och i "dalarna" blir det förstås kvar luft som håller processorn onödigt varm. Men en XP-processor ska i alla fall tåla att bli ca 85 grader innan det finns risk att den dör.

 

Om du ändå skulle behöva eller vilja byta ut processorn så är det väl bara att maxa moderkortet med en XP3200+, nu medan man fortfarande har chansen att kunna köpa en XP-processor (Sempron för socket A presterar mkt sämre!):

http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Support/CPUSupportList/CPUSupportList_GA-7NNXP.htm

 

Priser:

http://buggy.no-ip.com/produkter/Processor/AMD%2C+Socket+A/Athlon+XP+3200%2B+Barton

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det är ingen fara med din CPU så länge din CPU inte går över 85 grader e det ingen fara! Bara var försiktig med kärnarnan vid byta av Processor!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...