Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Hur göra för att bränna filmer som ska spelas på DVD spelare?


Tompa

Recommended Posts

Hej,

 

Jag vill bränna filmer som ska kunna spelas på video DVD spelare(Alltså inte såna som man har till pc). Om jag vill vara säker på att de flesta Video DVD spelare kan spela upp filen/filmen vilka format bör jag hålla mig till då? SVCD/VCD/DVD?

 

Kan jag t ex bränna ner en vanlig Mpg film och sedan kunna se den på Video DVD spelaren? Om det går med det räcker det då att bränna ner den som vanligt data i t ex Nero? Eller måste man använda sig av Neros skapa Video menyer för att skapa DVD video?

 

Säg att man har en SVCD eller DVD fil som man vill bränna för att kunna spela upp på Video DVD, räcker det då med att bara bränna ner den som vanlig data via t ex Nero?

 

Har ni några tips på program där man kan konvertera till DVD format. T ex till DVD/SVCD/VCD. Eller tips på program för att skapa och bränna DVD filer/filmer.

 

Finns det olika typer av DVD format? Om man bränner i DVD format borde väl alla DVD spelare stödja det eller?

 

Det blev några frågor om detta, hoppas det inte blev för rörigt. Men jag vore tacksam för svar.

 

/Tompa

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nästan alla DVD-spelare klarar av att spela upp brända DVD-R/DVD+R

Nästan alla DVD-spelare klarar av att spela upp VCD

Nästan alla DVD-spelare klarar av att spela upp SVCD

De flesta (nyare) klarar dessutom av att spela upp DivX

Säkrast är att bränna DVD.

 

Vilket format du ska välja beror främst på källmaterialets kvailté.

 

VCD (MPEG-1) 352x288, 25fps

SVCD (MPEG-2) 480x576, 25fps

DVD (MPEG-2) 352x576, 25fps | 16:9 = 720x576 25fps

 

Om det rör sig om DVD-backuper eller andra högupplösta filmer så är det DVD som gäller. För hemma-gjorda filmer (typ semester-och-brällopsfilmer), TV-rippar och VHS-rippar räcker SVCD gott och väl.

 

Om du tex vill dela med dig av en semesterfilm du gjort så kan du välja att lägga den som SVCD på en DVD-skiva. Då får god kvalité och gott om plats.

För en guide om hur detta kan göras med DVD-Lab:

http://www.mediachance.com/dvdlab/tutorial/svcd.html

 

För att skapa proffsiga menyer med DVD-Lab:

http://www.mediachance.com/dvdlab/tutorial/index.html

 

Om ditt källmaterial är DivX måste du först göra om det till MPEG2:

http://www.dvd-guides.com/content/view/52/59/

Programmet TMPGEnc som används i den guiden hittar du här:

http://www.tmpgenc.net/e_main.html

 

Mer info hittar du på:

http://www.videohelp.com

 

 

 

/Cluster

----------------------------------------------------

"Den som försummar att dricka ur erfarenhetens källa

kommer troligen att dö av törst i okunnighetens öken."

-----> http://unic.serveftp.com/eforum <-----

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt svar.

 

Vad exakt menar du med att de flesta klarar DVD-R/DVD+R? Alltså om jag t ex bränner t ex en vanlig avi eller mpg film(Ej divx eller nåt annat format) som DVD-R/DVD+R så kommer det då fungera på en DVD Video?

 

Jag har sett att när man ska bränna DVD Video filer i Nero så har den 2 mappar som heter AUDIO_TS och VIDEO_TS. Om man vill göra en DVD film är de det formatet man måste använda sig av? Dvs ha rätt sorts format för dessa mappar?

 

De jag egentligen undrar och försöker komma fram till är att jag har spelat in grejer från tv via tv kort och de filerna har filändelsen mpeg. Jag vill nu bränna ner dessa till en DVD skiva som man sen ska kunna spela på DVD Videos. Räcker det med att bara bränna ner dessa filer i Nero som t ex DVD-ROM(ISO) eller DVD-ROM(UDF), eller måste man göra om dessa filer till speciella format och sen bränna dom med rätt meny i Nero också, t ex DVD Video?

 

Mvh

/Tompas

 

Link to comment
Share on other sites

Vad exakt menar du med att de flesta klarar DVD-R/DVD+R?
Att de överhuvud taget klarar av att läsa brända DVD-skivor. Det innebär inte automatiskt att de kan spela upp innehållet på dessa om innehållet avviker från DVD-standrard.

 

DVD-formatet har som du säger två mappar skivans rootnivå. AUDIO_TS och VIDEO_TS. Det är i dessa mappar som DVD-spelaren söker material att spela upp. FÖr vanliga DVD-skivor hamnar/läggs allt som du bränner i VIDEO_TS-mappen. Svaret är alltså ja du måste ha denna struktur för att det skall fungera.

 

Om filmerna har mpeg/mpg som filändelse är de med största sannorlikhet i SVCD/DVD-format (se mitt inlägg ovan för standarderna). Då behövs ingen konvertering. Avi/DivX/Xvid etc. kräver an omkodning innnan de kan brännas dom DVD.

 

Men du kan inte bara lägga en mpeg-fil i VIDEO_TS-mappen och bränna. Materialet måste göras om till DVD-standard (även om upplösning/bitrate är den rätta) med VOB/IFO-filer. Denna process kallas authoring. Jag har hört att Nero kan göra detta men jag har ingen egen erfarenhet av detta.

 

Själv använder jag endast Nero för att bränna ut materialet. För konvertering använder jag TMPGEnc och för authoring DVD-Lab. (Se mitt förra inlägg för länkar).

 

Mitt förslag är att du testar dig fram. Om du skulle stöta på problem så är det bara fråga igen!

 

/Cluster

----------------------------------------------------

"Den som försummar att dricka ur erfarenhetens källa

kommer troligen att dö av törst i okunnighetens öken."

-----> http://unic.serveftp.com/eforum <-----

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren och tipsen, jag börjar få lite grepp på detta nu. Jag har tankat hem programmen du tipsade om och börjat labba lite med dom. De verkar bra.

 

Några ytterligare frågor till dock:

 

Om DVD videon nu stöder DivX och jag vill bränna ner en DivX film på dvd räcker det då med att bränna ner den som en data fil, exempelvis DVD-Rom(UDF), eller måste den brännas på nåt annat sätt?

 

I DVD lab så verkar olika mpg/mpeg filer funka olika bra och importera. Va beror detta på? Kan filändelsen mpg/mpeg innebära olika format. MPEG-1 och MPEG-2 exempelvis? Va står dessa 2 för egentligen? Kan även en mpg/mpeg fil innebära att den är DivX/Xvid/SVCD/VCD eller något annat format. Så verkar det ju vara med avi. Hur vet man vad film/filen har för format(förutom att bara lita till filnamnet före ändelsen) egentligen om nu samma filändelse kan betyda flera olika format?

 

Går det och bränna SVCD filer/filmer på DVD skivor? När man ska skapa en SVCD skiva i Nero så ser jag är att den har 4 mappar som heter EXT, MPEG2, SEGMENT, SVCD. Vart ska jag lägga själva SVCD filen? I MPEG2 mappen eller? Räcker det bara med en SVCD fil(MPEG2) eller behövs fler filer för de olika mapparna?

 

Hoppas du även kan svara på dessa frågor så jag kan greppa denna djungel ännu bättre.

 

Mvh

/Tompa

 

Link to comment
Share on other sites

1. Om DVD videon nu stöder DivX och jag vill bränna ner en DivX film på dvd räcker det då med att bränna ner den som en data fil
Ja, bränn den som en data-DVD.

 

2. Kan filändelsen mpg/mpeg innebära olika format.
Ja. Det är helt klart förvirrande. Desstom kan man stöta på att folk har bytt filedelse och att det man trodde var en mpeg-fil är en asf osv. Ännu mer förvirrande blir det när man får veta att DivX är MPEG-4 (och att mp3 egentligen är MPEG-1 layer 3)... nåja...

MPEG-1 används i VCD-filmer. MPEG-2 är den standard som används för SVCD och DVD

För att ta reda på mer om dina avi-filer kan du använda G-spot: http://www.headbands.com/gspot/download.html Där står upplösning/bitrate och vilken codec som använts. För MPEG-filer funkar inte detta program Jag brukar öppna dem i TMPGEnc för att få reda på detta.

 

3. Går det och bränna SVCD filer/filmer på DVD skivor?
Ja. Som jag skrev i mitt förra inlägg kan du göra detta med DVD-Lab: http://www.mediachance.com/dvdlab/tutorial/svcd.html

På detta sätt skapar du en skiva med SVCD-innehåll men som vanliga DVD-spelare uppfattar som en DVD-skiva.

När du ska bränna den så skapar du en ny DVD-film (INTE SVCD) i Nero och placerar dina vob-filer i VIDEO_TS-mappen.

 

Lär mer om MPEG: http://www.mpeg.org/MPEG/starting-points.html#mpeg

 

/Cluster

----------------------------------------------------

"Den som försummar att dricka ur erfarenhetens källa

kommer troligen att dö av törst i okunnighetens öken."

-----> http://unic.serveftp.com/eforum <-----

 

[inlägget ändrat 2004-11-05 03:45:54 av Cluster]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...