Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Om Laserskrivare


as

Recommended Posts

Var innebär att en laserskrivare kan skriva ut PCL5 och Postscript?

Är det någon som vet som kan förklara åt mig?

 

MVH

 

 

Link to comment
Share on other sites

PCL och PostScript är två olika språk som används för att styra skrivare, att beskriva vad som ska skrivas ut och hur. PostScript skapades av Adobe, medan PCL skapades av HP. Vad det innebär? Tja, om du skickar PostScript-kod till en PostScript-skrivare så förstår den dig och gör förhoppningsvis det du ber om. Om skrivaren inte förstår PostScript måste du på något sätt översätta PostScripten till nånting som skrivare förstår.

 

Link to comment
Share on other sites

Det handlar om olika drivrutiner för skrivare, där pcl kommer från hp och ps kommer från adobe, lite hårt draget kan man säga att vid applikationer word excel m.fl så fungerar pcl drivrutinerna bäst medans vid användning av bildprogram såsom photoshop corel etc så fungerar ps bäst.

Klarar skrivaren båda så kan man välja vilken av drivrutinerna man vill använda beroende på vad man jobbar med.

 

#Seppo

 

Link to comment
Share on other sites

Men var är det för skilnad mellan en skrivare med ps och en utan? Jag mena om skrivare behöva hantera mindre skrivdata när den skriva ut en bild eller dokument. Eller blir det snyggare bild och text jämför med en skrivare som är utan ps stöd?

 

Link to comment
Share on other sites

En postscript skrivare skriver ut mer professionella utskrifter än en pcl skrivare, dom billigare skrivarna har därför inte äkta postscript utan emulerar denna om det går.

Exempelvis med text så syns inte detta och då fungerar pcl väldigt bra men med bilder så blir det bättre utskrifter med postscript än med pcl.

 

En lite mer nyanserad förklaring finns här:

 

http://fla.esf.edu/research/CAVLab/reference/ps.htm

 

 

#Seppo

 

Link to comment
Share on other sites

Det handlar bara om vilket språk man (eller egentligen program eller operativsystem) pratar med skrivaren. Postscript är extremt väldefinerat (och råkar göra det rätt trivialt att göra en hel del saker) och standard medans PCL förvisso är något av en defacto-standard men egentligen mer än HP:s egna postscript-konkurrent.

 

Jag ser två riktigt stora fördelar med postscript ur ett användarperspektiv:

1. Man kan skicka exakt samma sak till en postscript-fil istället för skrivaren och när som helst släppa postscriptfilen på vilken skrivare som helst (eller nåt program som kan visa postscript eller göra pdf:er) och det kommer att fungera.

Det är ibland väldigt praktiskt att kunna skriva ut till fil och maila filen (eller lägga den på en diskett och bära iväg den) till en dator eller tryckeri där du kan skriva ut den.

 

2. Det finns nog inte ett operativsystem i världen som inte har drivrutiner till postscript-skrivare, skrivaren kommer att fungera oavsett om du kopplar den till en Amiga eller till en Windows Longhorn. PCL har ett hyffsat stöd av moderna OS men det är inte ens närheten av postscript.

 

Ska man bara köpa en skrivare och ansluta den till sin enda Windows-dator så spelar det ingen roll, du lär kunna skriva ut på din PCL-skrivare så länge den lever oavsett vad du skaffar för dator.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...