Hoppa till innehåll

Foto

Ansvar vid datorkrasch hos kund ?


 • Vänligen logga in för att kunna svara
3 svar till detta ämne

#1 easycure1974

easycure1974

  Nykomling

 • Medlemmar
 • Pip
 • 4 inlägg
 • Ort:Eskilstuna

Postad 15 september 2005 klockan 19:10

Visa meddelande - Ansvar vid förlorad data hos kund ?
Hej !

Jag råkade ut för en sak för ett par veckor sen som jag undrar om någon annan råkat utför.

Min förra arbetsgivare ringde och frågade om jag kunde kolla på hans kraschade server för det var akut att få igång den. Servern är en gammal Compaq med en P3 500 i och speglade SCSI diskar.

Hade ingen lust att hjälpa honom då jag sa upp mig hos honom för han var en oduglig chef. Men mina gamla arbetskamrater satt ju i klistret också så jag åkte dit.

Väl där startar jag upp maskinen och den stannar direkt med "disk write error" eller något liknade fel. Startar upp min ERD Commander och bootar ifrån den - allt den hittar på server diskarna är ett par mappar med skräptecken som inte innehåller något.

Bootar om igen och går in i setupen på SCSI kortet och där ser allt normalt ut - båda diskarna online. Kollade runt där och hittade inget skumt. Provade en annan boot cd men den hittade också bara skräp på diskarna. Samma konstiga mappar utan innehåll. Startar om igen och går in i SCSI setupen, då är plötsligt en av diskarna offline. Stänger ner maskinen och funderar ett tag och sätter sedan på den igen. Går in i SCSI setupen och då är båda diskarna online igen! Tänker att det är något skumt med SCSI kortet eller ena disken. Ska gå ur SCSI setupen men då blir bara skrämen svart och inget händer, datorn är igång men ingen bild. Väntar länge och helt plötsligt startar maskinen upp igen och börjar ladda Windows.

Windows laddas klart och jag kikar runt och ser att allt är ifrån januari 2004 - allt efter det är borta. Fattade inget först men jag antar att den ena disken gått offline januari 2004 och sen har inte SCSI kortet varnat för att ena disken är offline så det har hela tiden sett ut som det är två diskar och speglingen har fungerat. Och när jag går in i SCSI setupen får kortet för sig att disken är hel och börjar bygga om raiden - antar att den gjorde den när den startade om och allt var svart. Sedan kom det upp ett felmeddelande för SCSI kortet " Memmory DIMM error" när man bootade upp den. Så SCSI kortet måste uppenbart ha varit defekt vilket en annan datortekniker ifrån en tillkallad firma också trodde.

Tänkte att jaja, det är väl ingen fara för det finns ju en max två dagar gammal backup. Men nej, backupen var borta. Backup programmet som kördes var Powerquest V2i Protector som varannan dag körde en diskdump till en annan dator på nätverket. Den satte jag upp ett år tidigare innan jag slutade. Sen skulle en av de andra som var kvar bränna ut en DVD en gång i veckan eftersom även den disken kan ju rasa. Men det visar sig att ingen har brytt sig om det sen jag slutade trots att jag påpekade hur viktigt det var. Så här står företaget - ett dataföretag som säljer datorer och annan IT utrustning och försöker sälja backup lösningar till sina kunder utan en egen backup på över ett år.

Idag fick jag ett brev ifrån honom där han kräver mitt företag på skadestånd för att vi förstört hans server, att han själv borde ha haft backup skiter han i - det har inte med saken att göra anser han efter ett samtal med honom idag. Han vill ha ett par hundra tusen för försök till diskräddning på ett recoverföretag och för att han och två anställda får sitta och knappa in alla sina produkter och bokföringen igen.

Visst, ansvarsförsäkringen finns ju men jag tycker inte ens att jag ska behöva använda den i denna situation. Vill bara ignorera hans skadeståndskrav.

Vad anser ni? Har ni någon gång i er yrkesutövning som IT tekniker råkat utför något liknande?


#2 Mr Andersson

Mr Andersson

  Beroende

 • Medlemmar
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12 548 inlägg
 • Ort:Helsingborg

Postad 15 september 2005 klockan 19:24

Eftersom servern var mer eller mindre död redan innan du åkte dit, så kan det omöjligen bli ditt ansvar. Jag hade kostat på mig att kontakt advokat och bett dem skriva ett brev där du bestrider skadeståndskravet.

Sen kan du skicka en faktura på "ett par hundra tusen", bara för att ytterliggare påvisa hur snett ute han är... :)

#3 easycure1974

easycure1974

  Nykomling

 • Medlemmar
 • Pip
 • 4 inlägg
 • Ort:Eskilstuna

Postad 15 september 2005 klockan 19:28

Tack, någon som stödjer mig : ) Tyckte också att det omöjligt kan bli mitt ansvar men han gav sig inte - han hade pratat med sin advokat redan om det och fått rådet att gå vidare.

Visar det sig att han har helt fel blir det en faktura tillbaka för förlorad arbetsinkomst då jag inte kunnat jobba idag utan bara fått bråka om den smörja : )


#4 Lars2W2

Lars2W2

  Flitig

 • Medlemmar
 • PipPipPipPip
 • 1 941 inlägg

Postad 17 september 2005 klockan 18:19

Stå på dig innan någon annan gör det, som det heter. Bevisbördan ligger faktiskt på ditt f.d företag. De måste övertyga tingsrätten om att servern i fråga var hel och uppe innan du kom förbi (på deras uppdrag!) och bara sabbade allt.

Gå till din f.d's chefs chef och förklara att det här blir advokatkostnader, tidsåtgång och, inte minst, taskig publicitet, för dom. Vad är det för klass på ett företag som måste kalla in före detta anställda för att säkra driften?0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

 

Senaste trådarna

pc för alla Senaste nytt

 • Pirate Bay satsar mobilt

  2014-jul-28, 07:00
  Efter nästan tio år har Pirate Bay släppt en ny version av fildelarsajten som nu fungerar på mobila enheter.
 • 6 sajter att besöka i dag på Bellmandagen

  2014-jul-26, 07:01
  I dag, 26 juli, är det Bellmandagen. Det firas på bland annat Skansen, men även du därhemma kanske vill plocka fram några epistlar och sjunga och s...
 • 13 gratis tidsfördriv för regniga sommardagar

  2014-jul-25, 14:29
  Regn? Inga vänner hemma? Då och då är det skönt med enkla "tidsdödarspel", som får fylla stunderna i väntan på något annat.
 • Här är hotellen med snabbast internet

  2014-jul-25, 10:40
  Är internet viktigt för dig när du är ute och reser finns det nu en smart guide som visar hotellen med de bästa internetkopplingarna världen över.
 • Här är nya betan av Chrome för Android

  2014-jul-25, 07:32
  Den senaste testversionen av Chrome för Android ger en försmak av hur nästa version av Android kommer att se ut.
 • Här är Firefox 31

  2014-jul-24, 12:30
  Mozilla släppte i går Firefox 31 som innehåller en bunt buggfixar samt bättre skydd mot skadliga webbplatser.
 • Microsoft skrotar Surface Mini

  2014-jul-24, 02:49
  Än en gång har Microsoft tvingats göra en nedskrivning av Surface och antyder att planerna på en Surface Mini har lagts ned.
 • Här är nya Google Play

  2014-jul-23, 10:44
  Google meddelade i dag företaget släpper en ny version av app-butiken Google Play.
 • "Nya bilder på Windows 9 läckta"

  2014-jul-23, 07:20
  En teknikblogg uppger att man lyckats få tag på nya bilder som visar hur Windows 9 kommer att se ut.
 • Chrome dumpar 30 år gammal Windows-teknik

  2014-jul-22, 11:01
  Nästa version av Google Chrome kommer att använda en nyare teknik för att visa typsnitt på webbsidor.

Prenumerera på nyheter

Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
PC för Alla-nätverket