Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Drabbad av Locky Ransomware


vertpre

Rekommendera Poster

För 2 dagar sedan upptäckte jag att LOCKY har varit och härjat på min laptop. Det skedde den 11 maj i år. Det är i alla fall vad jag gissar, då alla låsta filer har det datumet.Det underliga är att jag har inte fått någon uppmaning att betala vid uppstart av datorn. Laptopen har hela tiden fungerat som vanligt. Bara en slump att jag märkte det i förrgår.

 

Jag använder Windows Defender och det ska kunna hitta och ta bort LOCKY. Vid en scanning hittas inget. Nu har jag sökt igenom laptopen med Esset online scanning samt Bitdefender Rescue CD och AVG Rescue CD offline. Dessa hittar ingenting heller. Rescue programmen uppdateras med de senaste virus definitionerna innan skanning. Rkill hittar inga suspekta processer.

 

De låsta filerna är inte mycket att göra åt. Det gör i.o.f.s. inte så mycket, då jag har de flesta på min stationära dator som inte är drabbad.

 

Vad jag nu skulle vilja vara säker på, är om själva viruset är borta. Vill helst inte göra en ominstallering av Windows 10.

 

Jag gör en backup varje vecka, men tyvärr har jag ingen kvar från före den 11 maj. Därför är det inget alternativ att använda dessa.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vad tråkigt, jag beklagar! :(

 

Ibland har inte Locky lyckats radera skuggkopiorna "Shadow Volume Copies" och då kan det gå att återställa filer: http://www.bleepingcomputer.com/virus-removal/locky-ransomware-information-help#shadow

 

Locky raderar oftast sig självt efter att ha krypterat alla filer, troligen för att detta gör det svårare för antivirustillverkare att analysera det. Beroende på hur datorn blev infekterad kan dock andra skadliga program ha installerats samtidigt.

 

Det är möjligt att man i framtiden kommer att finna ett sätt att dekryptera filerna:

 

If you are affected by ransomware and do not plan on paying the ransom, the best bet it to immediately image the drive before doing anything else. Then in the future if there is a way to decrypt the files you have everything you may need to do so.

http://www.bleepingcomputer.com/forums/t/605607/locky-ransomware-support-and-help-topic-locky-recover-instructionstxt/page-28?do=findComment&comment=4079264

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...