Just nu i M3-nätverket
Jump to content

varför blinkar HD


håkan49

Recommended Posts

CD med Winamp

hej

när jag spelar en vanlig musik CD i Winamp, så blinkar hårddisklampan hela tiden,

varför behöver hårddisken vara med, man undrar ju !. det samma gäller om man

använder windovs egen CD spelare.

är det någon som vet nått om detta.

jag undrar i första hand om det sliter på disken, när den liksom verkar vara aktiv

hela tiden

håkan :-O

Link to comment
Share on other sites

Det du menar är ingen "hårddisk lampa", det är en lysdiod som indikerar att en enhet som är ansluten till någon av dina IDE-kanaler skickar/hämtar data. Alltså din cd-spelare är ju oxå ansluten dit därför blinkar lampan.

Link to comment
Share on other sites

Anders Nilsson:

Häftigt. Är du säker på detta och vad är din källa? Vill bara vara på den säkra sidan för detta var något jag inte visste om =)

Link to comment
Share on other sites

Det tvivlar jag verkligen på. I så fall borde lampan blika så fort man läste från cd:n, men så är inte fallet. Det inträffar endast när man spelar en audio-skiva. Det skulle inte förvåna mig om hårddisken på ngt sätt vore inblandad, för systemet blir märkbart segare när man spelar en musikskiva. Något som jag finner väldigt irriterande och märkligt. Om man spelar skivan i winamp så "orkar" datorn inte ens med "spectrum analyzer" utan att hacka.

Link to comment
Share on other sites

Ja, så är det faktiskt. Men om du har en såkallad "märkesdator"- som t.ex. Dell så fungerar det ibland lite annorlunda. De har ibland en liten ljusledare av plast till hårddiskens egen lysdiod, då lyser ju bara den när datorn gör åtkomst på HD:n. Om du istället har en "normal" dator ansluteer du din HD led till moderkortet med en liten sladd. Den struntar i om du har en HD, cd-rom eller en bandstsation anluten till någon av dina IDE-kanaler. Hur menar du att den skulle veta om det är cd-rom spelaren eller hårddisken som överför data?

Link to comment
Share on other sites

Winamp tar alltid mycket av prestandan. Kör i windows egna CD-spelare så går datorn snabbare.

 

Tack Anders. Det låter rimligt det du säger. Moderkortet kan ju inte bara blinka när HD:n arbetar, utan även när någon annan enhet på IDE kabeln används.

 

Någon som vet hur "HD lampan" fungerar när hårdisken är ansluten till en SCSI eller PCI kontrollkort? Lite mer ingående menar jag då. Inte bara "den blinkar då oxå".

 

Hej!

Link to comment
Share on other sites

är det inte konstigt!

köpte en DVD spelare och slängde ut CD romen,

nu kan jag spela musik-CD utan att "HD lampan" blinkar.

nån som fatar ?

håkan :-O

Link to comment
Share on other sites

Jag tror jag har svaret (ej säker dock):

Winamp buffrar säkert upp en del data i minnet innan den skickar det till ljudkortet för uppspelning. När minnet blir fullt swappas resten ut på disken (dvs HD:n agerar ram-minne), därav diskblinkandet!

Varför det skulle vara någon skillnad mellan en CD och en DVD vet jag ej... vild gissning dock: DVDn snabbare -> mindre buffring -> ej behov av swappning (minnet räcker)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...