Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

den där konstiga grejen


Christoffer Eklund

Rekommendera Poster

Christoffer Eklund

hej!

nu måste jag få hjälp att lösa en sak som vi blir galna över att inte veta.

 

Jag undrar vad är den där svarta grejen runt sladdar för något? Ni vet, man liksom öppnar den och så är det lite sladd inlindad i den, men inte tillräckligt för att det ska vara någon slags förlängare. Inuti verkar den vara klädd i magneter. Den är ganska tung också. Fick en kamera häromdan och den hade en sån, och vår projektor har en sådan.

Tror nästan att dom alltid finns med på lite dyrare elektronik.

 

vad är det? och vad gör den? nån som vet?

 

på baksidan står det typ ZCAT2035....

 

/doffe

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ferritkärnan ska alltid sitta där och är till för att ta bort störningar.

 

http://www.elfa.se/elfa/produkter/se/2011482.htm

 

"Kärnor av ferrit kan vara mycket användbara för dämpning av oönskade signaler och störningar i radiofrekvensområdet. Störningar kan komma från källor som t ex datorer, motorer, generatorer, blixtlampor, tyristorstyrningar etc. För att kunna välja ett så lämpligt material som möjligt, är det till stor hjälp om man vet i vilket frekvensområde störningen ligger. Normalt rekommenderas material ''43'' för störningar i frekvensområdet 20–600 MHz, material ''77'' för området 1–50 MHz och material ''J'' för frekvenserna 500 kHz – 20 MHz. För att täcka upp ett större frekvensområde kan man använda två kärnor av olika material. Om man trär flera kärnor på samma ledare adderas impedansen. Om flera varv lindas på samma kärna multipliceras impedansen med antalet varv i kvadrat. För bandkabel har speciella delade block utformats. Samma regler gäller för dessa, d v s impedansen adderas om två eller flera par sätts på samma kabel. Om det finns anledning att misstänka att störningar går tillbaka in i elnätet från apparaten, kan man linda nätkabeln 6 till 9 varv på toroidkärnan FT-240-77. Detta kommer att verka som en RF-drossel på nätkabeln och bör förhindra RF från att gå tillbaka in på nätet där det annars kan påverka andra anslutna utrustningar. För att få bort störningar som går in i en telefon kan man få bra resultat om man lindar sladden mellan telefonen och telejacket 5 till 10 varv på en kärna med material ''J'' eller ''77''. Material ''77'' är även lämpat för effekttransformering."

 

Lycka till!

MW

http://sierra4x4.has.it

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Glenn Larsson

Den skyddar emot "spikar", dvs överspännings chockar i elnätet, jag tror den funkar både in och ut så den reducerar eventuella störningar på elnätet som din produkt skulle kunna generera.

 

mvh

G

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

CJ Björkdahl

Nja, några större spikar skyddar inte ferritkärnor mot. Det krävs mer avancerade filter än så för att skydda mot spikar.

 

Inlägget har genererats genom FAT32!

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...