Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Kass tidning!


Joe_Labero

Recommended Posts

Köpte senaste numret av Studio och blev riktigt besviken.

Förutom att det gick väldigt snabbt att läsa igenom tidningen, så innehåller den både sakfel och syftningsfel.

 

I Nuendo 2 recensionen skriver Carl Löfgren bland annat om att flera användare kan arbeta med samma projekt-fil via ett nätverk.

Eftersom jag själv arbetar med Nuendo 2 så blev jag lite förvånad för nätverksfunktionen syns inte till i min 2.01 version. Efter att ha kollat runt på Nätet, så fann jag att funktionen inte finns implimenterad i programmet än. Utan den kommer först i Nuendo 2.1, som planeras att släppas i nästa vecka.

Recensionen måste vara skriven för iallafall två månader sedan (för att hinna gå i tryck), så min fråga är hur Carl kunnat testa nätverksfunktionen?

 

Vidare tycker jag det är lite synd när det i artikeln står:

"Andra nyheter är stöd för 10.2 surroundljud samt möjlighet att spela in upp till tolv kanaler samtidigt."

 

För en läsare som inte arbetar med Nuendo 2, så kan det verka som att programmet bara klarar av att spela in tolv kanaler samtidigt. Givetvis är så inte fallet. Själv kan jag spela in upp till 64 kanaler med mina ASIO-drivrutiner.

Carl, vad menar du egentligen med att skriva så?

 

För mig så tyder sakfel och syftningsfel på en slarvig skribent, men jag ställer mig även undrande till om det finns någon kritiskt granskande redaktör på tidningen Studio.

 

En sak som jag faktiskt inte reflekterat över på väldigt länge, är hur fult och oläsbart det är med text

skriven på talspråk. För mig är talspråk okej att använda när man skrivet ett email eller brev till en polare, för då känner man personen i fråga och vet hur denne tänker.

Jag vet att jag låter som en grinig gammal svenskalärarinna, men man bör inte försöka sig på att skriva talspråk i en tidning, för det gör bara texterna svårare att läsa.

Ni bör verkligen lägga ned mer energi på språket och sluta använda talspråk i den utsträckningen som ni gör i detta nummer.

 

Sen kan jag tycka det är smaklöst och ibland förvillande att göra försvenskningar av engelska musiktermer, men det är en högst personlig åsikt. Anledningen till att försvenska en fackterm bör vara att man vill förenkla språket för läsaren, inte tvärom.

 

Tidningen är inte helt igenom skräp för jag gillar Håkan Lidbo intervjun. Den har ett bra upplägg och bjuder på intressant läsning även om

den skulle kunna vara lite längre och ingående.

 

Skall ni fortsätta att bara göra artiklar om olika sequencer-program, så tycker jag att ni skall döpa om tidningen till Hemstudio.

 

Tack för ordet!

 

Link to comment
Share on other sites

Jag kan till viss del hålla med dig, för jag tyckte första numret av tidningen var mycket bättre. Andra numret var mycket lättläst tyvärr. Däremot håller jag inte med dig om att namnet är fel, för att sequencer program hör väl till en studio oavsett om den finns i hemmet eller ej. Allt fler musiker gör sin egen musik i hemmet med hjälp av en dator och diverse program.

Jag tycker att tidningen Studio skall satsa mer på att skriva djupgående artiklar och recensioner av diverse olika program med bra skrivna "tutorials", guider för att snabbt kunna komma in i programmen och producera musik, istället för em massa artiklar om producenter och musiker.

För det är väl det vi vill?

MVH. Stefan Svartling.

 

Besök min Blogg: http://svartling.blogspot.com

Min andra Blogg: http://svartlinks.blogspot.com

Min Wikisajt: http://www.digitalnews.tk

Min WebbPortal: http://www.svartling.tk

Min "artist Page" http://svartling.hopto.org/svartling.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

Senaste numret var inte alls lika bra som förra - men ge nu killarna en chans!!!

 

Har någon några bra tips på böcker om emnet HD inspelning och hemmastudio projekt?

 

/Cratf

 

Link to comment
Share on other sites

Bläddrade mest igenom tidningen och blev besviken när Sonar-sektionen saknades. Den var liksom halva anledningen till att jag började prenumerera.

 

Link to comment
Share on other sites

Det var många punkter på en gång och vi tar kritiken allvarligt (även om vi har hört motsatta reaktioner från de flesta andra vi har varit i kontakt med).

 

Vad gäller Nuendo-testet, har jag bett Carl att bemöta punkterna. Min gissning är att omnämnandet av nätverksfunktionerna var något som skulle finnas i just 2.01 men att planerna har ändrats och skjutits upp.

 

Och vi kommer även fortsättningsvis att göra tidningen lättläst - vilket vi tycker är en förutsättning för en tidning. Men jag vet inte om det är något annat du syftar på, Svartling? Återkom gärna.

 

Tips (tutorials) kommer vi aldrig att släppa - tvärtom. Förhoppningen är att vi i tidningens sidomfång kan utöka antalet tips. Och Sonar kommer förstås tillbaka. Dock är det många, många program som det efterfrågas tips till - och alla får helt enkelt inte plats. Vissa av tipsen för de program som inte så många av våra läsare använder kan därför variera mellan numrena.

 

Studio dras fortfarande med mindre barnsjukdomar, som alltid med en nystartad tidning. Huvudinriktningen hade vi klart för oss från början och nu kommer trimmandet - och det pågår hela tiden med er respons som grund.

Link to comment
Share on other sites

Studio dras fortfarande med mindre barnsjukdomar, som alltid med en nystartad tidning. Huvudinriktningen hade vi klart för oss från början och nu kommer trimmandet - och det pågår hela tiden med er respons som grund.

 

Just det där är något som jag har väldigt svårt att förstå, men det har blivit vanligare att företag tänker så. Hur kan man våga använda sina kunder som försökskaniner, när det är de som betalar för maten?

 

Har kvalitet blivit någonting alla pratar om men ingen praktiserar?

 

Jag är helt överens om att "trimmandet" ska ske kontinuerligt, men självklart måste man ha en väl utprovad grund att stå på innan man trimmar. Detta saknas ofta idag, många gånger upptäcker man att man som kund är en del i det kvalitetsjobb som borde vara klart innan man åtog sig kunder överhuvudtaget (tänk 3 tex).

 

Detta gäller i många branscher och är inte specifik kritik mot tidningen som nämns i denna tråd.

 

G

 

Link to comment
Share on other sites

Ja det var ju tyvärr det jag menade. Jag vill inte att tidningen ska vara lättläst. Det vore bättre att den fick ett mycket bättre eftervärde som då exemplet Computer Music ofta får. Jag menar då att man ska kunna återkomma långt senare och hitta något intressant igen eller lära sig något. Det är därför jag tycker att tidningen inte ska innehålla artiklar med artister och intervjuer och sådant. För det får inget eftervärde alls. Det är bättre att fylla ut det med en intressant genomgång av ett program eller en guide över att utföra något. Fast avdelningar för t ex. Ableton Live och Sonar och de andra populära programmen tycker jag att ni bör ha. Där ni går igenom vad man kan göra med alla funktioner i dessa mm. Jag personligen tycker inte heller att tidningen ska innehålla för mycket hårdvara, utan satsa mer på mjukvara.

Men alla dessa synpunkter är mina personliga och är definitivt inget riktmärke. Jag tycker att det är bra att det finns en svensk tidning som tar upp ämnen som mjukvarustudios och program. Se bara till att tidningen inte blir en "snobbtidnig" för "gamla uvar" som inte kan lämna sin dyrt inköpta hårdvara och inte inser att mjukvara gör det bättre ;) Obs! lite ironiskt med glimten i ögat. Så inga påhopp tack :)

 

Besök min Blogg: http://svartling.blogspot.com

Min andra Blogg: http://svartlinks.blogspot.com

Min Wikisajt: http://www.digitalnews.tk

Min WebbPortal: http://www.svartling.tk

Min "artist Page" http://svartling.hopto.org/svartling.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

gondor_lias: Missförstå oss inte - den som ger ut en tidning utan noggranna läsarundersökningar är ute på hal is och blir med största sannolikhet inte långvarig i butikshyllorna. Naturligtvis hade vi mycket bakom oss redan innan första numret kom ut. Jag upprepar gärna ordet: trimmning. Det är vad varje tidningsmakare kontinuerligt måste göra för att möta sin målgrupp - oavsett om tidningen är etablerad eller inte. Ingen tidning ser likadan ut från början till slut. Och i början skulle jag vilja säga sker de största finjusteringarna.

 

svartling: (utan påhopp :) ) Kom gärna med förslag på hur skolorna skulle blir mer långvariga än idag, för det är precis vårt mål att de ska vara det. 13 sidor tips för de vanligaste inspelningsprogrammen (inklusive Live i senaste numret) är procentuellt sett mer än vad du hittar i andra tidningar.

Link to comment
Share on other sites

Carl Löfgren, frilansskribent svarar:

 

Hej Joe Labero,

 

Precis som Björn skrev i sitt svar beror min miss ang. nätverksfunktionen i Nuendo 2 på felaktig information ifrån Steinberg. I det pressmaterial som vi fick från Steinberg var nätverksfunktionen upptagen, med teknisk information om hur funktionen fungerade. När vi testade programmet lade vi tyngdpunkten på de funktioner som skulle kunna tänka sig utveckla sig vidare till Cubase SX. Vi har inte testat nätverksfunktionaliteten. Inte heller huruvida System Link verkligen fungerar i praktiken. Dessa är exempel på funktioner vi pratat om att skriva specialartiklar om längre fram. I Sound on Sound upptog Nuendo-testet 13,5 sidor. I Studio en sida. Detta innebär naturligtvis restriktioner i både text och faktiskt testande.

 

Steinberg flyttade fram funktionen och vi dubbelkollade inte med att alla funktionerna fanns där de skulle. Vårt fel. Å andra sidan kommer funktionen inom kort så det är kanske inte en så fruktansvärd miss trots allt.

 

Gällande huruvida Nuendo kan spela in upp till 12 kanaler samtidigt, är jag lika förvånad som du. Hjärnsläpp eller otroligt korkat formulerad mening. Här vet jag faktiskt inte vad som har hänt.

 

Alla kan ha en dålig dag, även journalister. Trots att vi försöker kontrollera varandra kan fel smyga sig in.

Det var det som hände.

 

Med vänliga hälsningar,

 

Carl Löfgren

 

Link to comment
Share on other sites

Senaste numret var bättre än de första 2. Så ni är på godväg, så fortsätt "trimma" in er genom att starta en full genomgång av nya Abelton Live 3 i nästa nummer.

 

Mvh. Stefan Svartling.

 

Besök min Blogg: http://svartling.blogspot.com

Min andra Blogg: http://svartlinks.blogspot.com

Min Wikisajt: http://www.digitalnews.tk

Min WebbPortal: http://www.svartling.tk

Min "artist Page" http://svartling.hopto.org/svartling.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack! Och Live 3 kommer det bli gott om, vågar jag lova. Skulle du förresten vara i Stockholm nu på lördag (eller fredag) och gå på LLB mässan, demonstrerar Per Boysen just Live 3 i vår monter.

Link to comment
Share on other sites

Oj! det skulle jag verkligen vilja se. Men tyvärr är jag inte där då. Ableton Live är det mest innovativa musik program som har skapats de senaste åren. Och jag har provar betorna av version 3, och jag måste bara säga att jag är minst sagt imponerad. Jag kommer definitivt uppdatera till version 3 inom kort. Sitter med veriosn 1.5 så det kommer att kosta runt tusenlappen. Hoppas verkligen att ni kommer att ha Ableton Live som en "fast" punkt i tidningen.

 

Besök min Blogg: http://svartling.blogspot.com

Min andra Blogg: http://svartlinks.blogspot.com

Min Wikisajt: http://www.digitalnews.tk

Min WebbPortal: http://www.svartling.tk

Min "artist Page" http://svartling.hopto.org/svartling.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

>När vi testade programmet lade vi tyngdpunkten på de

>funktioner som skulle kunna tänka sig utveckla sig

>vidare till Cubase SX. Vi har inte testat

>nätverksfunktionaliteten. Inte heller huruvida System

>Link verkligen fungerar i praktiken.

 

Problemet är bara att det verkar som att du har testat nätverksfunktionaliteten och VST System Link. Tycker du att läsaren fortsättningsvis skall utgå från att ni inte testar programmen utan bara läser igenom pressmaterialet och sedan kokar ihop en halvrelevant text?

Det tycker inte jag är schysst mot köparna av tidningen.

 

>Steinberg flyttade fram funktionen och vi

>dubbelkollade inte med att alla funktionerna fanns

>där de skulle. Vårt fel. Å andra sidan kommer >funktionen inom kort så det är kanske inte en så >fruktansvärd miss trots allt.

 

Nä, det är klart att det inte spelar någon större roll. Det är ju trots allt bara en musiktidning. Men om ni vill upprätthålla någon form av kredabilitet, så tycker jag att du skall läsa igenom dina artiklar en gång extra innan de går till tryckning och verkligen testa funktionerna i de program som du skriver om. Annars är du inte schysst mot dina läsare.

 

>Gällande huruvida Nuendo kan spela in upp till 12

>kanaler samtidigt, är jag lika förvånad som du.

>Hjärnsläpp eller otroligt korkat formulerad mening.

>Här vet jag faktiskt inte vad som har hänt.

 

Eftersom jag arbetar med Nuendo 2, så är min gissning att du menar att ett ljudspår i projektfönstret kan innehålla upp till 12 kanaler, alltså 10.2 surround. Men det är inte så du skriver i din artikel.

 

>Alla kan ha en dålig dag, även journalister. Trots

>att vi försöker kontrollera varandra kan fel smyga

>sig in. Det var det som hände.

 

Visst, ni är också människor. Men se till att ta en extra halvtimme till att kritiskt läsa igenom artiklarna innan de går till tryckning, så kommer ni slippa klagomål från besserwissrar som mig.

 

Tack för ordet!

 

Link to comment
Share on other sites

" Visst, ni är också människor. Men se till att ta en extra halvtimme till att kritiskt läsa igenom artiklarna innan de går till tryckning, så kommer ni slippa klagomål från besserwissrar som mig."

 

besserwissrar som jag, heter det :)

 

Link to comment
Share on other sites

det där med intervjuer med artister och producenter är väl helt ok, men inte bryr sig läsaren av denna tidning om vilka skivor artisten i fråga har släppt. mer tekniksnack och gärna mer tips och trick som artisten kanske skulle kunna dela med sig, vi bryr oss inte om att han/hon använder en kompressor för 30.000 kr, utan hur han/hon använder den ...

 

väntar för övrigt med spänning på "firewire testerna" ...

 

 

// [rekh]

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...