Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Nej till EMU!?


Haringen

Recommended Posts

Få se nu, emu ska leda till bättre konkurrent och lägre priser. Detta gynnar oss konsumenter. Lägre priser och hårdare konkurrent är inget som uppskattas av handeln. Handeln vill ha emu. Men vänta lite nu, något stämmer inte. Kan någon förklara dethär för mig?

 

Link to comment
Share on other sites

CJ Björkdahl

Måste skicka ditt inlägg till universitetet..

Hoppas att det är OK..

 

(Har inte läst något bättre på länge!)

Undrar vad professorerna skall säga..

;-)

 

 

Inlägget har genererats genom ADB!

 

Link to comment
Share on other sites

Nu är ju inte ens Göran Persson helt säker på om EMU är rätta vägen att gå, han har ju snarare börjat säga nja istället för ja.

 

Link to comment
Share on other sites

Glenn Larsson

> Nu är ju inte ens Göran Persson helt säker

 

Vad har hänt nu då? jag menar, han som drev på att alla sossar skulle stänga av hjärnorna och tycka som han tyckte.

 

Link to comment
Share on other sites

Lägre priser och hårdare konkurrent är inget som uppskattas av handeln. Handeln vill ha emu.

 

teoretiskt

Samma valuta = större marknad

Större markand = fler kunder

Fler kunder = mer försäljning

visserligen blir marginalen per produkt mindre. Men man måste även ta hänsyn till att alla Ja-anhängare säger att räntan kommer att skunka kraftigt, och om det nu är så så tjänar företagarna på det...

 

Kostnaden för valutaväxling och terminssäkring slipper man

 

 

Men är det så att man handlar där det är billigast (den optimala ekonomin)? Åker vi till Italien och köper Oliver?, åker vi till Venezula och tankar bilen?, åker vi till Sibirien och köper ved? - nej jag tänkte väl det... Gränserna kommer fortfarande finnas och språkbarriären kommer att klarna allt mer

 

Link to comment
Share on other sites

Göran Persson sa häromdan att ett ja inte automatiskt betyder att vi blir fullvärdiga medlemmar redan 2006 utan att det kan dröja längre, om Sverige får en dålig "deal" tyckte han att vi kan dra oss ur.

Kan ju också iofs vara ett fult knep att få över dom osäkra väljarna till ja-sidan.

 

[inlägget ändrat 2003-08-30 17:21:42 av SYS64738]

Link to comment
Share on other sites

Kan ju också iofs vara ett fult knep att få över dom osäkra väljarna till ja-sidan.

 

Det är klart det är ett knep men speciellt fult är det inte. Det är ju på gränsen till självklart att vi inte går in i förhandlingar i syfte att acceptera alla tänkbara usla resultat. Om de osäkra väljarna inte fattat det så är det ju bra att nån förklarar att det är själva vitsen med en förhandling.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Samma valuta = större marknad

 

Menar du att ericsson hoppas sälja fler mobiler i tyskland bara för att vi skaffar oss emu? Det är väll efterfrågan som avgör detta inte valutan. Skulle ericsson göra "dåliga" telefoner så skulle nog ingen köpa dem även om Sveriga hade emu. Har för mig att Samsung t ex har ökat försäljning av mobiltelefoner i Sverige fastän vi inte har samma valuta!

 

Jag vill inte påstå att allt är svart och vitt, men erkänn ändå att det finns betydligt många fler faktorer som är betydligt mer avgörande än just vilket valuta man handlar med.

 

Argumentet kanske var gällande då berlinmuren föll och man skaffade samma valuta, men då såg ju marknadn helt annorlunda ut, efterfrågan fanns...

 

Link to comment
Share on other sites

men erkänn ändå att det finns betydligt många fler faktorer som är betydligt mer avgörande än just vilket valuta man handlar med

 

Ja, det finns många andra viktiga faktorer. Men detta är faktiskt en viktig sådan - speciellt för svenska handelsföretag. Hört talas om PPPP(P)

Produkt

Pris

Plats

Påverkan

(personal)

 

Alla är viktiga vid handel. MEn vid viss handel är vissa viktigare än andra

 

Exempel:

En tysk elbutik vill köpa in nätverkskablar. Han har fått två liknande offerter. EN från Sverige och en från Belgien. Sverige har kronan och Beligien har Euro. Handlar han med Sverige så tillkommer kostnad för växling och så borde han även valutasäkra betalningen för att skydda sig mot negativa kursdifferenser. Erkänn att det talar för att man hellre handlar med ett EMU land vid sådana tillfällen. (man får förutse att leverans- och andra villkor är lika)

 

Link to comment
Share on other sites

Att peka på ett visst företag, framförallt ett multinationellt, och säg att de kommer att öka sin försäljning vid ett EMU-inträde är inget bra exempel.

 

Däremot finns det för många småföretagara fördelar med att ha samma valuta som i exempelvis Tyskland.

 

ta det specialiserade sågföretaget som har en nästan unik klinga som de säljer.

 

Nu visar det sig att en kund i Tyskland är intresserad av produkten. Men kontraktet, om det blir ett, ligger 4 månader in i framtiden.

Företagaren har klart för sig vad varan kostar i Sverige, men att översätta det till Euro, ett pris som ska vara aktuellt om fyra månader, är inte lätt. Här finns en klar risk för företagaren. Risken visar sig i ett högre pris för den tyska kunden och en mindre marknad för den svenska producenten.

 

 

nej, det är inte någon enkel fråga detta, frågan är om vi vanliga medborgare verkligen är kapabla att besluta om detta. Nu är det bara att gilla läget.

 

 

 

Ojsan, man ska läsa vidare i tråden, missade visst att lillen bidragit med ett liknande exempel.

 

/T

 

[inlägget ändrat 2003-08-30 22:46:49 av Monshi]

Link to comment
Share on other sites

Nu visar det sig att en kund i Tyskland är intresserad av produkten. Men kontraktet, om det blir ett, ligger 4 månader in i framtiden.

Företagaren har klart för sig vad varan kostar i Sverige, men att översätta det till Euro, ett pris som ska vara aktuellt om fyra månader, är inte lätt. Här finns en klar risk för företagaren. Risken visar sig i ett högre pris för den tyska kunden och en mindre marknad för den svenska producenten

 

Man kan säker hitta många exempel som får fördel med EMU på dehär sättet.

Det företag du tar upp skulle lika gärna kunna sälja till USA eller China eller vilket land som helst.

 

Link to comment
Share on other sites

En tysk elbutik vill köpa in nätverkskablar.

 

Som sagt det finns säker en massa enstaka fall då det kan vara fördelaktigt att ha emu, men vi måste ju väga upp emu mot de totala fördelarna/nackdelar.

 

När det gäller den tyska elbutiken så köper han nätverkskablar från Kina eller Taiwan eller Korea. De kan nämligen erbjuda samma produkt till 1/10 av priset!

 

Om vi vill sälja så måste vi ge något mer än enbart nätverkskablar. Det kan handla om bra kvalitet och support och sånna saker. Och då blir det dessa saker som avgör och inte valutan.

 

När de tgäller exakt sama varor så kan jag ju ta ketchup som exempel. Såg på plus att det tom var troligt att olika ketchupmärken kom från samma fabrik. Men de har ändå olika etiketter, olika priser och faktum kvarstår att konsumeter köper både produkterna.

 

Link to comment
Share on other sites

Visst stämmer resonemanget oavsett om det är Tyskland, USA eller Brasilien som affären går till.

 

Men för ett kontrakt med USA finns även där en fördel med EMU.

Euro kursen mot dollarn är med största sannolikhet stabilare än kronans kurs mot dollarn.

 

Brasilien i sin tur siktar väl på, eller är med i, valutasamarbete genom NAFTA? Är inte helt insatt i den världsedelens ekonomi.

 

 

Tyskland är ett bra exempel eftersom det av tradition och geografiska skäl är en stor exportmarknad för svenska företag.

 

/T

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...