Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Open GL!


Roger Lindholm

Rekommendera Poster

Roger Lindholm

Urk! Vilken dag :(

 

 

Vår IT-Avdelning har tagit över driften för ett ganska stort sjukvårdsområde inom SLL. Där driftar vi klienter å servrar som kör ett uråldrigt journalsystem.

 

Förra veckan började det gå otroligt segt på en vårdcentral som jobbar mot journalen. Klienterna jobbar mot server via shares på server, å på server körs en foxpro databas.

 

Eftersom det var då Blaster/Lovsan härjade som mest misstänkte vi kraftig trafik på nätet då Blaster vill hoppa vidare till andra 2000-burkar på vårt LAN. Vi åkte ut med Service Pack å hotfixar, städade alla burkar å la på uppdateringar. Därefter bad vi användare testköra för å se om problem kvarstod.

 

Dagen efter kvarstår problemet. Vi åker till vårdcentral med en Fluke för å kolla om Blaster fortfarande härjar, vi har kanske missat nån burk. Men vi hittar ingenting! Inga kollisioner, inga errors. Servern drar mellan 1 - 5% cpu å använder cirka 100 megg av total 1000.

 

Ringer å talar med leverantör av journalsystem som ber oss att indexera databas å packa filer... problem kvarstår. :(

 

Vi börjar misstänka SP4 för W2K men det förkastar vi då inget annat går slött. Hmmm...

 

Startar journalsystem på server å där kan man köra utan att det är segt. Nu börjar dimman tätna. Nätet är okey, burkarna verkar vara okey. Servern är inte överbelastad. Vad fn kan det vara!?

 

Eventuellt kan det vara McAfee som kör "on access scan". Men en kollega som satt upp policy för våra McAfee säger att den inte scannar på mappade enheter.

 

Sen händer det! En kollega sitter å pillar sig i naveln framför den berörda servern å helt plötsligt drar en Open GL skärmsläckare igång! Faaaaaaan! Han tog bort skärmsläckaren å all fungerar nu perfekt. Alltså varje gång vi har satt oss vid servern har vi puttat till musen för att "väcka skärmen". Därefter har märkt att skärmen varit avstängd varpå vi har slagit på den. Vi har alltså missat skärmsläckaren VARJE gång vi har letat fel på server.

 

Fy fan för den som drog igån den här servern innan vi tog över driften. En skärmsläckare på server, skitbra å ha eller hur?

 

 

/ Wath is best in life? Crush the enemies, see them driven before you, hear the lemendation of the women.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Haha, jo det är skrämmande, men jag är inte förvånad. Vi har också gjort jobb åt större myndigheter och man stöter på de mest bisarra saker deras it-avdelningar hållt på med tidigare år. Ibland är outsourcing den enda lösningen för dåligt skötta it-enheter (hur trist jag än tycker det är att behöva säga det)

 

- Chris

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arbetsrapport:
-Upplevt problem: Nätet går segt.
-Felsökning: 2 * 16h, á 950:-
-Åtgärd: Avaktivering av skärmsläckare.

 

/Mn

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det var nog tyvärr inte första gången det hände med en skärmsläckare på en server.... Det har jag hört om flera gånger sedan 1992. Har folk inte lärt sig något på 11 år?

 

[Esc]

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

johan pålsson

10 år väl ??

Problemet uppstod väl i och med att NT lanserades ?

 

Det har säkert körts quake på en och annan server också :-)

 

 

 

/Johan

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...